„Nu sunt niciodata multumita de mine, niciodata nu spun: «am facut tot ceea ce trebuia sa fac»”

In timp ce mii de elevi asteapta, in aceste zile, solutionarea contestatiilor depuse la bacalaureat si se gandesc cu teama la viitorul lor, Elena Catalina Baba, absolventa a Colegiului National „I.L.Caragiale” din Ploiesti, se poate lauda ca este singura din judet care a obtinut media 10, intr-un an cu rezultate dezastruoase. Tanara, in varsta de 19 ani, din Cocorastii Mislii, a studiat in cadrul profilului Filologie bilingv engleza, iar marile sale pasiuni sunt limbile straine si lectura.
– Felicitari pentru performanta obtinuta. Ai avut emotii la bacalaureat?
– Am avut foarte mari emotii, mai ales inainte de probe, dar si in timp ce asteptam subiectele. Dupa ce le-am vazut, insa, s-au estompat toate aceste senzatii.
– Te asteptai sa obtii 10 pe linie?
– Nu credeam ca o sa obtin media 10, a fost o surpriza extrem de placuta. La limba romana ma asteptam insa la acest rezultat, deoarece mi-au placut foarte mult subiectele, le-am adorat. Ceva mai frumos nu stiu daca putea sa ne pice. Eu sunt o persoana care nu se asteapta la prea mult, in general. Nu sunt multumita niciodata de mine, oricat de bine as face, nu spun „gata, am facut tot ceea ce trebuia”, deoarece nu vreau sa fiu dezamagita.
– Cel de-al treilea subiect de la limba romana a fost cel mai controversat, multi elevi confundand opera dramatica cu cea epica. Tu ce ti-ai ales ?
– Am caracterizat personajul Ghita Pristanda din „O scrisoare pierduta”.
– Ce parere ai despre rezultatele foarte slabe din acest an obtinute de catre elevii din Prahova si din restul tarii ?
– Am fost destul de dezamagita, deoarece sunt colegii mei. Am privit cu tristete ceea ce s-a intamplat. Nu sunt in masura sa spun exact care este cauza. Probabil sunt mai multe: faptul ca elevii sunt mai putin dedicati invataturii, faptul ca anul acesta au fost montate camere video in sali si am avut voie sa luam doar doua pixuri in sala de examen. Am fost controlati, nu trebuia sa avem nimic altceva asupra noastra.
– Ce performante ai obtinut in timpul liceului ?
– La olimpiada judeteana de limba franceza am participat in fiecare an si am luat mereu premiul I, cu exceptia unui an in care am obtinut premiul II. In acest an, am participat la etapa nationala a olimpiadei de limba franceza, dar nu am obtinut decat 78 de puncte din 100 si nu am primit nicio distinctie, din pacate. Dar eu m-am bucurat ca am trait aceasta experienta, deoarece a fost prima participare la competitia nationala.
– Care au fost materiile tale preferate, in timpul liceului, in afara de limba franceza ?
– Una dintre ele este limba romana, deoarece imi place sa citesc. Nu am un autor preferat, dar am citit carti de Dostoievski, Stephen King, Stendhal. Nu am epuizat opera unui singur autor – cu toate ca mi-as dori asta -, deoarece nu mi-a permis timpul. Am citit „Cel mai iubit dintre pamanteni” de Marin Preda – o carte pe care o recomand tuturor, dar si opere ale altor scriitori romani: Camil Petrescu, Hortensia Papadat Bengescu, Garabet Ibraileanu. Mi-a placut foarte mult si psihologia, chiar ma gandeam, la un moment dat, sa urmez o facultate cu acest profil, insa apoi m-am razgandit. Imi place sa cunosc oamenii, fara sa imi spuna prea multe despre ei, sa aflu cum gandesc si cum reactioneaza in anumite situatii.
Nu a aplicat la o facultate din strainatate, din lipsa de bani

– Ce facultate doresti sa urmezi ?
– Sunt putin indecisa. O sa aplic la o facultate de limbi straine si la A.S.E. – Facultatea de Relatii Economice Internationale. O sa ma decid, la inceput, pentru una dintre ele. Probabil, din anul doi o sa urmez a doua facultate.
– Intentionezi sa ramai in Romania ?
– Da. Este deja un cliseu faptul ca elevii foarte buni doresc sa plece in strainatate. Cred ca si aici sunt destul de multe sanse sa obtii un serviciu bun, bine platit si sa iti placa totusi si ceea ce faci. Sa fii, in fond, multumit de tine, de cat ai muncit si de cat ai invatat. Sper sa nu fiu dezamagita. Bineinteles, este nevoie de munca, de sacrificii, de dedicare.
– Colegii tai de clasa ti-au impartasit din intentiile lor in ceea ce priveste drumul profesional ?
– Cativa dintre fostii mei colegi de clasa deja au aplicat la facultati din Anglia. Era conditia ca media de la bacalureat sa fie peste 8,50, asa ca probabil vor pleca. Si eu as fi fost acceptata, insa m-au impiedicat conditiile financiare. Este nevoie de multi bani. Dar nu imi pare rau. Este nevoie de bani pentru taxa de scolarizare – daca nu se obtine o bursa -, iar la universitatile din Statele Unite, de exemplu, aceasta este de sute de mii de euro, precum si bani pentru mancare si cazare – cam 1000 de euro pe luna.
– In afara de lectura, ce hobby-uri ai ?
– Imi place sa dansez, sa ascult muzica, sa ma plimb, sa vorbesc cu prietenii. Petrec timp si la calculator, dar nu foarte mult. In clasa a XII-a am avut mai putin timp liber, comparativ cu primii ani de liceu. Eu am facut si naveta si, din start, timpul era redus fata de cel al colegilor care stau in oras. Iar in ultimele luni, timpul liber s-a restrans foarte mult. In ultimele saptamani, am dormit patru ore pe noapte. Studiam cate 10 ore pe zi, dar cu pauze, pentru ca altfel nu as fi facut fata.
Ana-Maria MAXIM