Anul acesta se implinesc cinci decenii de cand a incetat din viata marele arhitect Toma T. Socolescu, cel care a proiectat cladiri de o frumusete unica, printre care cea a Halelor Centrale si sediile unor importante lacasuri de cult si institutii: Catedrala “Sfantul Ioan Botezatorul” si Colegiul “I.L.Caragiale” din Ploiesti, Colegiul National “Nicolae Grigorescu” din Campina, Primaria din Urlati, Primaria si Casa “N.Iorga” din Sinaia, Primaria si Scoala “Toma T. Socolescu” din Paulesti.
La initiativa inginerului Constantin Ilie, cercetator al operei arhitectului si fiu al comunei Paulesti – localitate unde Toma T. Socolescu a locuit si a fost primar – vor avea loc, in luna octombrie, mai multe actiuni dedicate memoriei acestei personalitati.
Seria manifestarilor a inceput pe 2 octombrie, la cimitirul din satul Paulesti, unde a fost amplasata o Troita-Monument al Eroilor proiectata de arhitect in 1939 si care a fost restaurata de catre urmasul unui erou cazut in Primul Razboi Mondial.
Pe 15 octombrie, la scoala din Paulesti care poarta numele arhitectului va fi organizata o “Zi a Portilor Deschise” si va fi montata piatra de temelie a unei statui a fostului primar.
Pe 16 octombrie, la ora 11,00, la Catedrala “Sfantul Ioan Botezatorul” din Ploiesti va fi oficiata o slujba de pomenire in memoria arhitectului si se va lansa Monografia “Columne peste timp – Prof. arh. Toma T. Socolescu”, semnata de Nicolae Dumitrescu si Constantin Ilie, editata de Societatea Culturala “Ploiesti- Mileniul III.” Comemorarile se vor incheia pe 21 octombrie, cand Primaria Ploiesti va organiza mai multe actiuni, printre care si un simpozion la Muzeul Judetean de Arta.
Tot atunci, arhitectului ii va fi acordat post-mortem titlul de “Cetatean de onoare” al orasului, piata din fata Halelor Centrale a primit numele sau. De asemenea, vor fi dezvelite placi din marmura montate pe opt monumente istorice din Ploiesti ridicate dupa proiectele sale, pe care vor fi trecute numele arhitectului si perioada in care acestea au fost construite.
Anul viitor, in fata Halelor Centrale, va fi ridicata si o statuie a lui Toma T. Socolescu, realizata de un sculptor din Satu Mare.
Ana MAXIM