Sindicalistii Confederatiei Cartel Alfa au pichetat, joi, sediul Guvernului timp de doua ore, nemultumiti de taierile salariale si de valul de disponibilizari, iar printre participanti s-au numarat si dascali din cadrul Sindicatului “Ion Luca Caragiale”, din Prahova, care au plecat spre Bucuresti cu cinci autoturisme. Profesorii si-au propus sa iasa in strada si in perioada urmatoare. Membrii acestei organizatii, afiliate la Federatia Educatiei Nationale (FEN), vor mai participa la protestele de pe 5 octombrie din fata Palatului Cotroceni, precum si la cele de pe 7 octombrie, din Piata Revolutiei, iar in perioada 26 septembrie- 1 noiembrie a.c., presedintele sindicatului, profesorul Petre Columban, se va afla la Bruxelles pentru a participa la un euromiting. Reducerile repetate ale veniturilor i-au adus pe multi dascali in pragul disperarii. Dupa ce isi platesc naveta sau ratele la banci, unii sunt nevoiti sa se descurce cu mai putin de 500 de lei pe luna. Aceleasi nemultumiri au si membrii Sindicatului “Scoala Prahovei”, afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care au anuntat ca vor participa la protestele organizate in Capitala pe 5 octombrie, de Ziua Profesorului.
Actorii de la Teatrul “Toma Caragiu” vor iesi in strada saptamana viitoare. Liderul sindicatului din institutie, actorul Karl Beker, ne-a precizat ca membrii acestuia vor participa marti, 28 septembrie, la un mars de protest pe traseul Piata Victoriei – Piata Revolutiei, organizat de BNS. “Sper sa vina 40-50 de sindicalisti, atat actori, cat si colegi care fac parte din personalul auxiliar”, ne-a spus acesta. Principalele nemultumiri ale actorilor vizeaza taierile de salarii, precum si anuntatele disponibilizari din teatre.
Muzicienii ploiesteni vor participa si ei la protestul de pe 28 septembrie, potrivit liderului Sindicatului „Artys” de la Filarmonica “Paul Constantinescu”, Cristian Valeanu – instrumentist percutie. Acesta ne-a declarat ca vor veni la Bucuresti cel putin 50 de persoane, anuntandu-si intentia de a iesi in strada atat persoane din organizatie, cat si colegi care nu fac parte din sindicat. Reducerile salariilor i-au afectat atat pe artisti, cat si pe cei din personalul auxiliar. Potrivit lui Cristian Valeanu, s-a ajuns chiar la sume aproape derizorii. De exemplu, “un instrumentist care a terminat Conservatorul, iar in prezent face studii de masterat, primeste putin peste 400 de lei”. Din cauza problemelor materiale, artistii au inceput sa isi caute de lucru prin strainatate. “Patru artisti au plecat in Iordania, la o filarmonica din Aman, unde primesc 1200 de euro pe luna. Este vorba despre seful partidei de clarinet, seful de partidei de trombon si doi fagotisti. Alti doi colegi – un violoncelist si un violonist – au plecat sa cante pe un vas de croaziera, timp de sase luni. Din cate stiu, salariul pe un vas este de cel putin 1500-2000 de euro pe luna. O alta colega, flautista, va pleca in curand, in Belgia, la masterat” , ne-a mai precizat Cristian Valeanu.
Ana MAXIM