Anul acesta se implinesc 50 de ani de la moartea marelui arhitect Toma T. Socolescu, cel care a proiectat edificii-simbol pentru Ploiesti precum: Catedrala “Sf. Ioan”, Halele Centrale, Palatul Culturii, Colegiul “I.L.Caragiale”. Cu acest prilej, Primaria Ploiesti, prin Compartimentul „Educatie – Sanatate – Cultura – Culte”, va organiza un concurs pentru realizarea bustului de bronz al acestei mari personalitati, ce va fi amplasat in fata Halelor Centrale. Artistii care doresc sa intre in competitie trebuie sa fie membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania; sa realizeze o macheta, la scara 1/5, in gips patinat, care sa-l reprezinte, intr-o maniera proprie, pe Toma T. Socolescu; sa realizeze o simulare 3D, pe calculator, care sa redea amplasarea viitorului ansamblu sculptural in scuarul din fata Halelor Centrale. Statuia va avea 1,5 m inaltime, iar soclul – aproximativ 2 m. Lucrarile trebuie trimise pana pe data de 30 iunie 2010, la sediul Muzeului Judetean de Arta “Ion Ionescu-Quintus” din Ploiesti (Bd. Independentei nr.1). Pentru a celebra semicentenarul Toma T. Socolescu, municipalitatea va mai organiza o sesiune de comunicari stiintifice, va edita un album si ii va conferi arhitectului, post-mortem, titlul de „Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti”.

Bani pentru biserici

45 de lacasuri de cult din Prahova au primit fonduri de la bugetul de stat prin hotarare de guvern, sumele alocate variind intre 5 000 de lei si 300 de mii de lei. Printre parohiile care au primit finantare se numara cele din Valea Plopului – comuna Posesti, pentru amenajarea unui asezamant social – 300 de mii de lei; Biserica din comuna Gornet “Cuvioasa Parascheva”, pentru finalizarea lucrarilor de construire – 150 de mii de lei; Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, comuna Provita de Sus, pentru lucrari la clopotnita, pentru construirea unor spatii unde vor avea loc activitati sociale si culturale, imprejmuiri, utilitati etc. – 100 de mii de lei .

Un bilet la Festivalul de Jazz – intre 20 si 90 de lei

Maine, la ora 19,00, la Teatrul “Toma Caragiu” va avea loc deschiderea celei de-a cincea editii a Festivalului International de Jazz “Hot Jazz Ploiesti Summit”, care va dura trei zile. Pe scena vor evolua sapte trupe importante din Ungaria, Polonia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca si SUA. Pretul intreg al unui bilet este de 40 de lei pentru o seara, 70 de lei pentru doua seri si 90 de lei pentru trei seri. Elevii, studentii si pensionari vor plati mai putin: 20 de lei pentru o seara; 35 de lei – pentru doua seri si 45 de lei – daca doresc sa urmareasca tot festivalul. Bugetul actualei editii a evenimentului reprezinta aproximativ 1,6 miliarde de lei vechi – fonduri ce sunt alocate de Primaria Ploiesti. La acestea se adauga 320 de milioane de lei vechi obtinuti din sponsorizari. Pentru onorariile artistilor romani si straini s-au platit 16.000 de euro, restul sumelor fiind folosite pentru cazare, transport, tiparituri. “Hot Jazz Ploiesti Summit” este organizat de Teatrul “Toma Caragiu”, Primaria si Consiliul Local Ploiesti, Asociatia Culturala Jazz Forum ’03 din municipiu. Publicul este invitat la o calatorie fascinanta in lumea muzicii, alaturi de artisti de renume, piesele ce vor fi interpretate apartinand unor genuri diverse: de la blues si swing pana la ethno-jazz si jazz-rock.