infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
13 °C

Azi


17° / 29°

Maine


14° / 24°

Directorul Muzeului "Paul Constantinescu" pastreaza amintirea unicului concert Louis Armstrong in Romania

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Marti, 26 mai 2009)

In 1965, Sala Mare a Palatului din Bucuresti gazduia un eveniment muzical de exceptie : recitalul lui Louis Armstrong - unul dintre cei mai mari muzicieni de jazz din toate timpurile. A fost singurul concert al artistului in Romania, iar cei care au avut norocul sa-l urmareasca pe scena - ajunsi acum la varsta senectutii - isi amintesc cu drag de acel eveniment. Unul dintre spectatorii de acum 44 de ani este si directorul Muzeului Memorial “Paul Constantinescu" din Ploiesti - prof. dr. Alexandru Badulescu. Pe atunci, acesta avea 36 de ani si era secretar al Comitetului de Cultura al Regiunii Ploiesti. Pasionat de muzica, el participa la toate concertele importante de la Bucuresti si Ploiesti, asa cum face si acum, de altfel, la venerabila varsta de 80 de ani. Acesta ne-a precizat ca, in acea vreme, exista o agentie de impresariat artistic a Ministerului Culturii ce se ocupa de organizarea manifestarilor culturale in cadrul carora evoluau artistii straini, dar si de turneele artistilor romani.
Recitalul lui Armstrong a facut parte dintr-un turneu european. Impreuna cu sase muzicieni, el a cantat aproximativ trei ore, in fata unei sali pline si fascinate de muzica sa, isi aminteste profesorul Badulescu. Spectatorii au fost entuziasmati, au cerut bisuri. Publicul era unul avizat, format si din personalitati muzicale, fiind primul concert de acest gen din tara noastra. Directorul Muzeului “Paul Constantinescu" ne-a povestit ca a trait “un eveniment unic. Sa-l asculti si sa-l vezi pe Louis Armstrong la o distanta mica – fiindca eu am stat intr-unul dintre primele randuri – a fost impresionant. Era un virtuoz, dar si o prezenta foarte agreabila, zambea des. Din cand in cand, cantaretul se ducea sa mai bea un suc luat dintr-un bar amenajat pe scena. Asta, deoarece efortul sau era destul de mare – ca de altfel al oricarui artist care canta la un instrument de suflat ( trompeta, in cazul sau –n.n). El avea si o varsta inaintata atunci – 65 de ani". Profesorul a pastrat programul recitalului – ce s-a vandut cu pretul de 2 de lei – ce contine date biografice ale artistului, repertoriul si o scurta prezentare a celorlalti interpreti cu care venise.
Armstrong nu este singura mare personalitate muzicala a lumii pe care profesorul a avut ocazia sa o urmareasca pe scena. Prezent la toate Festivalurile Internationale “George Enescu", incepand din 1961, el i-a urmarit la Bucuresti pe dirijorul Herbert Von Karajan, violonistul Yehudi Menuhin (elevul lui Enescu ), pianistul Arthur Rubinstein, dirijorul indian Zubin Mehta, Ghenadi Rojdestvenski - dirijorul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii si Televiziunii din fosta URSS, precum si Filarmonica din Philadelphia, Baletul Operei Regale din Anglia etc. De-a lungul zecilor de ani, acesta a adunat, in cateva caiete, sute de autografe ale marilor muzicieni romani si straini. Profesorul ne-a mai spus ca nu a ratat nici concertele de muzica usoara sustinute, cu circa 40 de ani in urma, la Bucuresti, de Sarita Montiel si Domenico Modugno – mari staruri pe vremea aceea.
Ana- Maria MAXIMDin aceeasi categorie

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Calendarul zilei

* 1914: Vizita oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanța. * 1957: S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției. * 1957: Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul... continuare »

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Vorbe intelepte

„Ceea ce ești se va vedea în ceea ce faci.” Thomas Edison

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Ziua Internationala a Copilului – sarbatorita prin spectacole, concursuri si vizite gratuite la Gradina Zoologica

­A. M. Concursuri sportive, vizite gratuite la instituții publice, spectacole de dans, muzică şi spectacole de teatru ce prilejuiesc întâlniri cu îndrăgite personaje de basm - acestea sunt doar câteva dintre activitățile organizate astăzi, în tot județul, pentru cei mici, cu ocazia „Zilei Internaționale a Copilului”. La... continuare »

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Profesori din Prahova au participat la incheierea anului scolar in Republica Moldova

Ana Maxim În Republica Moldova a avut loc ieri festivitatea de încheiere a anului școlar desfășurată sub denumirea de „Ultimul sunet”, la care au participat și cadre didactice din România, inclusiv din Prahova. Reprezentanți a sute de licee din cele două țări au semnat, cu acest prilej, acorduri de parteneriat, punând bazele... continuare »

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Mihai Visoiu, la momentul incununarii operei

George Marin Sămânța științei mânuirii condeiului nu i-a fost sădită din căptușeala mănușilor de box și nici din picăturile de apă pe care antrenorul i le-a aruncat, odată auzită lovitura de gong care anunță pauza dintre runduri, boxerului, pe atunci, Mihai Vișoiu. Sămânța a germinat în sufletu-i și a crescut și... continuare »

Stiri de ultima ora

09:11: 15.000 de profesori ies in strada de Ziua Copilului. Guvernul le-a propus o majorare salariala de 5% de la 1 august

Sindicatele din Educație ies miercuri în stradă, chiar dacă, în urma discuțiilor de luni dimineață de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o...»


Editorial

De la Doftana la Poarta Alba

Florin Tanasescu Recunoașterea vinovăției nu numai că accelerează procesele, dar facilitează atât munca procurorului, cât și a avocatului din...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Puțini care au mult, mulți care au puțin

Știți foarte bine ce ni se spune: nu, nu atingeți ceva în economie, în finanțe, în nimic. Ridicați mâinile, că dacă atingeți ceva dereglați macroeconomia. Deficitul, inflația, balanțele de plăți, dobânzile de referință… toate au ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5115
+0.17%
USD    (Dolar SUA)
4.0491
+0.10%
XAU    (1 Gram aur)
157.68
+0.58%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"