infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
19 °C
Cer senin

Azi


19° / 32°

Maine


19° / 32°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Vineri, 1 august 2014)

FILMUL ZILEI

„Edge of tomorrow/ Prizonier în timp” • Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 20.00, 22.10 • Cinema City AFI Palace Ploieşti Orele: 19.50 Regia: Doug Liman Cu: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton Gen film: Acţiune, SF Acţiunea filmului este plasată într-un viitor apropiat, în care Pământul este... continuare »

(Vineri, 1 august 2014)

Mai putin de jumatate dintre profesorii candidati la titularizare au obtinut posturi pe perioada nedeterminata

Ana Maxim Cei peste 450 de profesori din judeţul Prahova care au obţinut note peste 7 la examenul de titularizare şi la probele orale sau la inspecţiile la clasă au venit ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, pentru a solicita posturi pe perioadă nedeterminată. Anul acesta, în Prahova, au fost scoase la concurs doar 149 de... continuare »

(Vineri, 1 august 2014)

Calendarul zilei

* 1404 - Domnul Moldovei, Alexandru cel Bun (1400-1432), a reînnoit Tratatul încheiat, în 1402, cu regele Poloniei, promiţându-i ajutor împotriva tuturor duşmanilor, fără excepţie. * 1714 - Dimitrie Cantemir a fost ales membru al Academiei din Berlin; a fost cel dintâi român care a devenit membru al unui înalt for ştiinţific... continuare »

(Vineri, 1 august 2014)

Vorbe intelepte

,,Copilul ajunge pentru părinţii săi, după educaţia pe care o capătă: răsplată sau pedeapsă.” Jean Jacques Rousseau

(Joi, 31 iulie 2014)

FILMUL ZILEI

Cucereşte-o cu salsa Cinema City Ploieşti Shopping City Ora: 14.40 Regia: James Griffiths Cu: Nick Frost, Chris O'Dowd, Rashida Jones Gen film: comedie E anul 1987: un adolescent de 13 ani e hotărât să fie primul la Campionatul Britanic de Salsa. Numele lui e Bruce Garrett şi are foc la călcâie şi lumea la picioare, dar numai... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 20:00: Doua accidente de munca mortale, intr-o singura zi!

În Prahova şi-au găsit, într-o singură zi din această săptămână, tragicul sfârşit în timpul serviciului alte două persoane, aşa că a crescut la...»


Editorial

Selfie cu frecarea mentei

Florin Tănăsescu Prezicătorii neamului - printre care se detașează Cozmin Gușă și Cătălin Botezatu - atrag atenția că în această perioadă premergătoare...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Cristian Diaconescu – o slugă proastă și atât

Aseară, butonând, l-am văzut pe Cristian Diaconescu la o emisiune locală. Spectacol total! Nu comentez prestația moderatorului, care, logic, nu i-a pus nicio întrebare incomodă invitatului ”de la centru”. Limbi cât cuprinde. Diaconescu ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4188
+0.37%
USD    (Dolar SUA)
3.3016
+0.51%
XAU    (1 Gram aur)
137.37
+0.21%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"