infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
13 °C
Cer in general senin

Azi


10° / 21°

Maine


9° / 21°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Marti, 28 aprilie 2015)

Mircea Daneliuc, celebrat la Festivalul de Film Transilvania

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015, care va avea loc la Cluj-Napoca, urmând să îi fie dedicată o amplă retrospectivă cuprinzând 12 filme. ”Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015, la 40 de ani de la debutul... continuare »

(Marti, 28 aprilie 2015)

Lansarea traducerilor in limba engleza a volumelor de proza ale scriitorului prahovean Mihai Visoiu (II)

Gheorghe Marin Regretul cititorilor de pe alte meleaguri este, cu siguranță, dificultatea de a veni la noi pentru a-l cunoaște pe nea Mișu așa cum este el în lumile lui, aceea de acasă, aceea a scriitorului și aceea a oratorului, un orator care a ridicat în picioare o întreagă sală de șase mii de locuri doar scandând un singur... continuare »

(Marti, 28 aprilie 2015)

Elevii din Prahova - afectati de obezitate si de probleme oftalmologice

Ana Maxim Tot mai mulţi copii din judeţ au probleme cu greutatea, din cauza stilului de viaţă nesănătos. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, în ultimii ani, medicii din cabinetele medicale şcolare au constatat o creştere a procentului cazurilor de supraponderabilitate şi de obezitate neendocrină la... continuare »

(Marti, 28 aprilie 2015)

Filmul zilei: „Cel ales”

Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 13.20, 15.50, 18.20, 20.50, 21.40 Regia: Cristian Comeagă Cu : Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi Genul filmului: dramă Povestea filmului începe în anii ’80, când domnul X (Bogdan Stanoevici) a fost ajutat să fugă din țară tocmai de cei care erau puși... continuare »

(Marti, 28 aprilie 2015)

Au inceput Galele Folclorului Studentesc

Ana Maxim La Casa de Cultură a Studenţilor din Ploieşti şi în Campusul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti se desfăşoară, în aceste zile, „Galele Folclorului Studenţesc”. Evenimentul, inclus în Festivalul Culturii şi Artei Studenţeşti, ediţia a XVIII-a, organizat sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului, în... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 13:19: Tot ce trebuie sa stii despre PROGRAMUL RABLA

Persoanele fizice care vor să achiziționeze o mașină nouă pot aplica, începând de luni, în cadrul Programului 'Rabla', bugetul alocat în acest sens de...»


Editorial

Buricul pamantului

Florin Tănăsescu Nu contează cine ești sau că te duce capul prea puțin, important în ziua de azi este să captezi cât mai mult atenția contemporanilor. Esențial...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Ooof! Nu telespectatorii sunt de vină!

Cu titlul ”Televiziunile nu au nico șansă în fața Oanei Zăvoranu”, colegul Cătălin Striblea publică pe blogul personal, un material în care îi dojenește pe telespectatori, reproșându-le că ei ar fi de vină pentru ceea ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4202
+0.15%
USD    (Dolar SUA)
4.0773
+0.38%
XAU    (1 Gram aur)
154.98
-0.49%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"