ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
27 °C
Cer relativ insorit

Azi


16° / 27°

Maine


14° / 26°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Miercuri, 1 iulie 2015)

Calendarul zilei

* 2005: Intră în circulație leul nou, urmând ca până la 31 decembrie 2006 leii vechi să circule în paralel cu cei noi. Aceasta reprezintă a doua etapă a denominarii și, începând cu această dată, 10.000 lei vechi au fost preschimbați pentru un leu nou. * 2007: Pe stadionul Wembley are loc un concert pentru comemorarea a 10 ani de... continuare »

(Miercuri, 1 iulie 2015)

Vorbe intelepte

“Împărat adevărat este acela care este stăpân pe mânie, pe invidie, pe plăcere." Sfântul Ioan Gură de Aur

(Miercuri, 1 iulie 2015)

Filmul zilei:

„Terminator: Genysis” (3D) Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 20.00, 22 .40 Regizat de Alan Taylor Distribuție: Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger Genul filmului: SF John Connor (Jason Clarke), liderul rezistenţei oamenilor, îl trimite pe sergentul Kyle Reese (Jai Courtney)... continuare »

(Miercuri, 1 iulie 2015)

Stiri pe scurt

Filmul "The Professor", de Radu Dragomir, la Festivalul de la Sarajevo 2015 Proiectul cinematografic "The Professor", de Radu Dragomir, s-a alăturat filmelor "A Coat of Gold", de Cristina Groşan, şi "Soldiers", de Ivana Mladenović, care au fost selectate în programul CineLink al Festivalului de la Sarajevo 2015. Cele trei producţii... continuare »

(Miercuri, 1 iulie 2015)

Romania a obtinut sase medalii la Olimpiada Balcanica de matematica

Elevii români au obţinut o medalie de aur şi cinci de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, care a avut loc în perioada 24-29 iunie, la Belgrad, a anunţat Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Medalia de aur a fost obţinută de Theodor Mihai Iliant, elev la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din... continuare »

Stiri de ultima ora

10:55: Cat vor costa benzina si motorina de la 1 ianuarie, dupa ce scade TVA si se scoate acciza la carburanti

De la 1 ianuarie 2016, potrivit noului Cod Fiscal votat de Parlament, TVA scade la 19% iar acciza de 7 cenţi pe litrul de carburanţi este eliminată. Prin...»


Editorial

Bonus o secunda!

Nicoleta Dumitrescu În ciuda capriciilor vremii din ultima perioadă, atmosfera fiind sub semnul înnorării şi al schimbării bruşte de temperatură, politicienii din...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Șaorma cu de toate! Legiunile lui Umberto Eco. Presă. Greci (via Paul Johnson)

Scriu acest text pornind de la un status pe care l-am scris ieri pe Facebook, nu despre ce se întâmplă la greci și despre atitudinea lor față de UE, ci despre curajul grecilor. Despre capacitatea […] Post-ul Șaorma cu de toate! Legiunile ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4735
-0.44%
USD    (Dolar SUA)
3.9969
-1.24%
XAU    (1 Gram aur)
151.45
-1.17%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"