ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
25 °C
Cer relativ insorit

Azi


9° / 25°

Maine


13° / 23°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Marti, 30 septembrie 2014)

FILMUL ZILEI

The Equalizer Cinema City Ploieşti Shopping City Ora: 15.20, 18.00, 20.40, 22.00 Regia: Antoine Fuqua Cu: Melissa Leo, Denzel Washington, Chloë Grace Moretz, Bill Pullman Genul filmului: Thriller Denzel Washington îl interpretează pe McCall, un bărbat care crede că a scăpat de negura trecutului şi că va putea duce de-acum o... continuare »

(Marti, 30 septembrie 2014)

Actorii si solistii debutanti din teatre primesc salariul minim pe economie !

Ana M. Actorii, balerinii, soliştii din România au rămas cu salarii destul de modeste, după ce unele dintre sporurile pe care le primeau cu ani în urmă le-au fost tăiate, iar autorităţile centrale nu le-au mai dat înapoi. La Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, de exemplu, potrivit grilei de salarizare, actorii şi soliştii... continuare »

(Marti, 30 septembrie 2014)

In scoli si licee din Prahova - sali de clasa sau ateliere neterminate din lipsa de bani

Ana M. În zece unităţi de învăţământ din judeţ, lucrări ample de investiţii, începute în perioada 2007-2009, sunt sistate din lipsă de bani. Acestea au fost iniţiate cu fonduri de la Ministerul Educaţiei Naţionale, înainte de apariţia crizei economice, iar de câţiva ani autorităţile centrale nu au mai alocat niciun leu... continuare »

(Marti, 30 septembrie 2014)

Spectacolul „Nevasta-mea se marita” - la reprezentatia cu numarul 100

Teatrul de Revistă „Majestic” din Ploieşti a prezentat duminică reprezentaţia cu numărul o sută a spectacolului „Nevastă-mea se mărită”- adaptare de Sandu Anastasescu după Eugene Labiche, în regia Marcelei Timiraş. Producţia a avut premiera pe 16 iunie 2006 şi a înregistrat, de-a lungul timpului, peste 18.000 de spectatori.... continuare »

(Marti, 30 septembrie 2014)

La Ploiesti astazi se deschide noul an universitar

A. M. La Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, deschiderea anului universitar 2014-2015 va fi marcată astăzi, cu începere de la ora 10.00, în cadrul unei festivităţi ce va avea loc, conform tradiţiei, în Aula instituției. Imnul studenţesc „Gaudeamus igitur!” („Să ne bucurăm, aşadar !”) va răsuna din nou, în sala în... continuare »

Stiri de ultima ora

18:33: AMNISTIA FISCALA pentru medicii de familie, adoptata de deputati

Amnistia fiscală a medicilor de familie a fost adoptată, marţi, de deputaţi. Potrivit proiectului de lege care a trecut de Cameră, medicii de familie nu...»


Editorial

Ite

Florin Tanasescu Fie vară, fie iarnă, este bine ca orice om care se respectă să poarte lenjeria modelatoare de corp. Ideală atât pentru femei, bărbați,...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

E profă de desen, vrei să le aibă și cu fiziologia…

Fază la o oră de desen, la clasa a șaptea, într-un colegiu național din Ploiești (nu înțeleg de ce se face desen până în clasa a opta, dar asta e probabil o problemă doar pentru cei ca mine, lipsiți de orice fel de talent la desen). Un ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4152
+0.30%
USD    (Dolar SUA)
3.4827
+0.82%
XAU    (1 Gram aur)
136.37
+0.51%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"