ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
19 °C
Cer in general noros

Azi


11° / 23°

Maine


12° / 26°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Vineri, 29 mai 2015)

FILMUL ZILEI

Tonul perfect 2 Orele: 14.20, 16.40, 19.00, 21.20 Regia: Elizabeth Banks Cu: Katey Sagal, Hailee Steinfeld, Brittany Snow, Anna Kendrick, Anna Camp Genul filmului: musical Grupul a capella Barden Bellas se întoarce ca să dea lumea peste cap în Tonul perfect, capitolul următor al comediei care a făcut lumea să explodeze în 2012. Au... continuare »

(Vineri, 29 mai 2015)

Robotul Titan va face show la Ploiesti, de Ziua Copilului

A.M. Titan the Robot, celebru în toată lumea după ce a apărut pe scenele internaţionale alături de vedete precum Rihanna sau Will.I.Am, va putea fi văzut şi de ploieşteni pe 31 mai şi 1 Iunie, la Ploieşti Shopping City. Gigantul de 2,4 m îşi va face apariţia în parcarea mall-ului, la orele 12:30, 16:30 şi 19:00, pentru a... continuare »

(Vineri, 29 mai 2015)

Vorbe intelepte

„Succesul înseamnă să treci de la un eşec la altul fără să pierzi din entuziasm”. Winston Churchill

(Vineri, 29 mai 2015)

Evenimente

* 1453: Căderea Constantinopolului: armatele otomane sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea cuceresc Constantinopolul după un asediu de 53 de zile; sfârșitul Imperiului Bizantin. * 1917: Se naşte John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite (d. 1963). * 1982: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează... continuare »

(Joi, 28 mai 2015)

Vorbe intelepte

„Rădăcinile educaţiei sunt amare, dar fructele sunt dulci.” Aristotel

Stiri de ultima ora

11:38: Ce iti rezerva astrele la sfarsit de MAI si la inceput de IUNIE

Descoperă ce-ţi rezervă horoscopul săptămânii 29 mai - 4 iunie. BERBEC Acceptaţi marţi un contract, cu mari şanse de a vă propulsa într-un...»


Editorial

Oameni care au uitat cum se plange

Lucian Avramescu Unul din băieții lui iese în curând la pensie, Stelu. E învățător la școala din sat. Are copii mari. Nu știu dacă și copiii lui au copii. Nevasta...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Lecția de umilință: pâine cu brânză sau brânză cu pâine?

Suntem undeva intre 1983 si 1988 (mai spre 88, pentru ca mi-aduc aminte tramvaiul). Dar din 83 făceam asta săptămânal. Iarna, ora 4,30. Nu e zăpadă, dar e al dracului de frig. Deși dorm, știu […] Post-ul Lecția de umilință: pâine cu ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4435
-0.03%
USD    (Dolar SUA)
4.0634
-0.36%
XAU    (1 Gram aur)
155.30
-0.13%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"