infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
21 °C
Cer senin

Azi


17° / 34°

Maine


18° / 33°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Joi, 3 septembrie 2015)

Zeci de fosti elevi ai profesorului Nicolae Simache au sarbatorit 54 de ani de la absolvirea Liceului „Ion Luca Caragiale”

Ana Maxim Reprezentanți ai promoției 1961 a Liceului “Ion Luca Caragiale” din Ploiești – actualmente Colegiu Național - au sărbătorit, zilele trecute, 54 de ani de la absolvire. Din București, Galați, Brașov, Vărbilău și din alte zone ale țării, aproximativ 20 de persoane au venit la întâlnirea cu foștii colegi,... continuare »

(Joi, 3 septembrie 2015)

Filmul zilei: „Vibreaza cu mine”

Cinema City Ploiești Shopping City Ora: 21.10 Regia : Max Joseph Cu : Zac Efron Genul filmului: Dramă Plasat în lumea muzicii electronice şi a vieţii de noapte de la Hollywood, filmul „Vibrează cu mine” îl surprinde pe Cole (Zac Efron), un tânăr şi entuziast DJ, în ambiţioasa lui încercare de a concepe o melodie care va... continuare »

(Joi, 3 septembrie 2015)

Vorbe intelepte

„Obstacolele ce-mpiedică dorința pot deveni elanuri care să te împingă spre împlinirea ei“. William Shakespeare

(Joi, 3 septembrie 2015)

Evenimente

* 1919: Italia introduce votul pentru femei. * 1939: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie și Franța declară război Germaniei. * 1953: A intrat în vigoare "Convenția Europeană a Drepturilor Omului". * 1976: Sonda cosmică americană „Viking 2” a atins solul planetei Marte.

(Miercuri, 2 septembrie 2015)

Tabara si burse de pregatire pentru cei mai buni elevi de la Centrul Judetean de Excelenta Prahova

Ana Maxim În anul școlar care va începe în curând, cei mai buni elevi de la Centrul Județean de Excelență Prahova – ce funcționează la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale”- vor participa la o tabără de pregătire și vor obține burse, cu finanțare asigurată de Consiliul Local Ploiești. Tabăra se va desfășura în... continuare »

Editorial

Ce se poarta toamna asta

Florin Tănăsescu Moda este aceeași ca și anii trecuți, în toamna asta conform zicerii lupu-și schimbă părul, dar năravul - ba. Nostalgia verii va apărea la prima...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Cum de vă mai ține pământul, asta nu pricep!

La primele opinii pe care le-am văzut pe acest subiect, am zis că nu am citit eu bine, că m-am grăbit, am parcurs textele în diagonală și nu am înțeles. Apoi, am schimbat canalul când […] Post-ul Cum de vă mai ține pământul, asta ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4413
+0.05%
USD    (Dolar SUA)
3.9427
+0.01%
XAU    (1 Gram aur)
144.32
-0.10%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"