infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Vremea
Ploiesti, Prahova
9 °C
Cer in general senin

Azi


11° / 22°

Maine


12° / 23°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENA



Din aceeasi categorie

(Sambata, 19 aprilie 2014)

Evenimente

• 1854 – A venit pe lume inginerul Anghel Saligny, membru şi preşedinte al Academiei Române (m.1925). • 1889 - Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit în ţară ca viitor moştenitor al tronului. • 1954 - S-a născut Radu Ţeposu, critic literar român (d. 1999). • 1956 - Actriţa americană Grace Kelly s-a... continuare »

(Sambata, 19 aprilie 2014)

Vorbe intelepte

«Mântuitorul a ales Crucea, fiindcă astfel se moare cu mâinile întinse. El S-a sfârşit îmbrăţisându-ne.» Sf. Atanasie cel Mare

(Vineri, 18 aprilie 2014)

Un nou cinematograf la Ploiesti

Începând de astăzi, Ploieştiul va avea un nou cinematograf, dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Acesta va fi deschis în incinta centrului comercial AFI Palace Ploieşti de către Cinema City, liderul pieţei din România şi cel mai mare operator de cinematografe din Europa Centrală şi de Est. Cu o capacitate totală de 1.273 locuri... continuare »

(Vineri, 18 aprilie 2014)

Evenimente

• 1846 - S-a născut Nicolae Densuşianu, istoric şi folclorist, membru al Academiei Române (m.24.03.1911). • 1848 - La Blaj a avut loc prima adunare a românilor din Transilvania, în cadrul căreia s–a hotărât să se convoace, pentru 3–15 mai, Marea Adunare Naţională. • 1955 - A murit fizicianul german Albert Einstein. A... continuare »

(Vineri, 18 aprilie 2014)

Vorbe intelepte

«Celui ce flămânzeşte pentru Hristos, harul i se face hrană; celui ce însetează, băutură preadulce; celui ce tremură de frig, haină; celui ce se roagă, deplină încredinţare; celui ce plânge, mângâiere.» Sf. Marcu Ascetul

Stiri de ultima ora

Ieri, 12:49: Cod rosu de inundatii pe raul Teleajen

Institutia Prefectului a fost anuntata de instituirea AVERTIZARII HIDROLOGICE COD ROSU in intervalul 20.04.2014 ora 13.00 – 20.04 2014 ora 24.00, la nivel...»


Editorial

In asteptarea normalitatii

În acest an, în aşteptarea Paştelui, parcă mai mult ca niciodată, ceea ce se cere este liniştea. Pacea. Normalitatea. În acest context, n-ar fi rău să încercăm,...»

Alte Editoriale



Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Procurorii dăunează grav sănătății. Mircea Cosma e din nou în spital

Și este posibil să fie supus mâine unei intervenții chirurgicale. Oricum, starea lui Cosma este din ce în ce mai gravă. Sigur, teatru, vor sări jurnaliștii procurori! Nu-mi place de Cosma, nu mi-a plăcut niciodată și am scris asta în ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.




Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4607
0.00%
USD    (Dolar SUA)
3.2281
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
134.45
0.00%