infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
7 °C
Cer innorat

Azi


4° / 7°

Maine


3° / 11°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Miercuri, 26 octombrie 2016)

La Sinaia s-a deschis o expozitie de fotografie despre copilaria Regelui Mihai

Ana M. Regele Mihai I al României a împlinit ieri venerabila vârstă de 95 de ani, aniversarea prilejuind organizarea unei serii de evenimente publice atât la București, cât și în Prahova. În acest context, în Holul de Onoare al Castelului Pelișor din Sinaia a fost deschisă luni expoziția de fotografie “Regele Mihai – O... continuare »

(Miercuri, 26 octombrie 2016)

Un documentar despre manele, realizat pentru BBC

Un documentar inedit produs de Liviu Tipuriţă pentru BBC a avut premiera naţională la Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu."The New Gypsy Kings" introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi şi palate luxoase. Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate şi sărace din... continuare »

(Miercuri, 26 octombrie 2016)

Bob Dylan ar putea pierde 900.000 de dolari pentru Nobel

Mulţi scriitori şi-ar dori să fie răsplătiţi cu un milion de dolari pentru a oferi o prelegere. Dar tăcerea lui Bob Dylan după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură ar putea însemna că muzicianul nu va primi banii atribuiţi pentru premiu, cei 900.000 de dolari, relatează Reuters. Cântăreţul şi compozitorul american, un... continuare »

(Miercuri, 26 octombrie 2016)

,,Toamna amintirilor”, la Conacul Bellu

Muzeul ,,Conacul Bellu” din Urlaţi, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Asociaţia Folkloriamo M. din Rovigo, Italia, organizeazã pe 31 octombrie, de la ora 15.00, serata muzealã ,,Toamna amintirilor”. Manifestarea rememorează viaţa la conac a familiei Bellu, pagini din evoluţia culturală a... continuare »

(Miercuri, 26 octombrie 2016)

Ministerul Educatiei a preluat ancheta in cazul elevului cu ADHD

Ancheta ce vizează cazul de la şcoala "I.L. Caragiale" din Piteşti, acolo unde 29 de elevi au refuzat să intre la ore din cauza unui elev cu ADHD - a fost preluată de Ministerul Educaţiei. O comisie mixtă de la Bucureşti a ajuns, luni, la Inspectoratul Şcolar din Argeş şi a cerut documentele care ar atesta boala de care suferă copilul... continuare »

Editorial

Masterplan de racolare sectionatori de limburi

Florin Tănăsescu Sumedenia de recrutări în branșe precum poliție, jandarmerie, DNA și alte ramuri asupritoare ale nației nu putea lăsa indiferente nici partidele. În...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Și-o linguriță de spirit critic, pentru gust

Îmi spun amici care votează cu USR: ”Dragoșe, las-o, frate și tu mai ușor la emisiune cu USR-ul, nu mai da așa în ei, ce?, vrei să vină iar PSD-ul?… Alți amici îmi zic: ”Dragoș, […] Post-ul Și-o linguriță de spirit ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5113
+0.22%
USD    (Dolar SUA)
4.1034
+0.42%
XAU    (1 Gram aur)
165.41
+0.29%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"