ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
3 °C
Cer innorat

Azi


2° / 6°

Maine


2° / 3°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Joi, 5 martie 2015)

Evenimente

* 1889: La Ateneul Român a avut loc primul concert susţinut de orchestra Societăţii Filarmonice Române, astăzi Filarmonica „George Enescu“. * 1968: În perioada 5-10 martie 1968 a avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de muzică uşoară Cerbul de Aur.

(Joi, 5 martie 2015)

Vorbe intelepte

„Oamenii se împart în două categorii: cei care caută sensul vieţii fără să-l găsească şi cei care l-au găsit fără să-l caute”. Emil Cioran

(Joi, 5 martie 2015)

Filmul zilei: „De ce eu?”

Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 16.00, 19.10, 21.50 Regia: Tudor Giurgiu Cu : Emilian Oprea, Andi Vasluianu, Mihai Constantin, Sore Mihalache, Virgil Ogăşanu Genul filmului: thriller politic În centrul atenţiei se află personajul titular, tânărul şi idealistul procuror Cristian care se loveşte de dificultăţi în... continuare »

(Joi, 5 martie 2015)

38 de ani fara actorul Toma Caragiu

Ieri s-au împlinit 38 de ani de când marele actor Toma Caragiu s-a stins din viaţă sub dărâmăturile blocului din Bucureşti în care locuia, în timpul cutremurului din 4 martie 1977. Avea doar 51 de ani şi se afla la apogeul carierei. Personalitatea, talentul uriaş şi cariera impresionantă a acestuia au fost rememorate în cadrul unei... continuare »

(Miercuri, 4 martie 2015)

Elevii cauta facultati din strainatate inca din primii ani de liceu

Media vârstei participanţilor la cea de-a douăzecea ediţie a World Education Fair, târgul care a avut loc recent în Bucureşti şi la care şi-au prezentat programele peste 40 de universităţi din întreaga lume, a scăzut. Din ce în ce mai mulţi participanţi vor să îşi aleagă facultatea şi specializările de studiu încă din... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 15:09: F.C. PETROLUL PLOIESTI – F.C. STEAUA BUCUREȘTI

Joi, 5 martie a.c., peste 370 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploieşti și Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova, vor...»


Editorial

Educatia, incotro ?

Ana-Maria Maxim De mai mulţi ani, autorităţile vorbesc despre modernizarea învăţământului, despre adaptarea programelor şcolare la realităţile de pe piaţa muncii,...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Despre perchezițiile de la Primărie și de la casa primarului Iulian Bădescu

Dacă sunt unul dintre cei care s-au ținut serios de capul lui Iulian Bădescu​ să dea bani la FC Petrolul, în 2012, înseamnă că am contribuit într-un fel la situația de acum, nu? Cu percheziții la Primărie și acasă la primar, pe ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4542
-0.02%
USD    (Dolar SUA)
4.0041
+0.37%
XAU    (1 Gram aur)
155.04
+0.12%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"