ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
9 °C

Azi


8° / 18°

Maine


9° / 19°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Sambata, 7 mai 2016)

Calendarul zilei

1877: Guvernul României a aderat la Convenţia de la Geneva privind Crucea Roşie Internaţională. 1884: A fost asasinat politicianul şi omul de stat turc Midhat-Paşa, de către agenţii sultanului Abdul-Hamid al II-lea. 1895: A avut loc demonstraţia funcţionării primei staţii de radiorecepţie, de către savantul rus Aleksandr... continuare »

(Sambata, 7 mai 2016)

Vorbe intelepte

„Dragostea pe care o poţi măsura este întotdeauna foarte săracă." William Shakespeare

(Sambata, 7 mai 2016)

Filmul zilei:

Atac de Ziua Naţională Cinema City Ploieşti Shopping City Ore: 11:20, 13:20, 15:30, 17:40, 19:50, 21:50. Genul filmului:Acțiune Regizor: James Watkins Actori: Richard Madden, Kelly Reilly, Idris Elba, Charlotte Le Bon Michael Mason (Richard Madden, ‘GAME OF THRONES’) e un hoț de buzunare care trăiește la Paris, și care, când... continuare »

(Sambata, 7 mai 2016)

Conform unui proiect de lege, sapaturile arheologice ilegale vor fi amenintari la adresa securitatii nationale

Senatorii Puiu Haşotti şi Octavian Moţoc au depus un proiect de lege care prevede că distrugerea bunurilor culturale mobile aparţinând tezaurului ţării, traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional, săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în... continuare »

(Sambata, 7 mai 2016)

A inceput revolutia Art Safari

De ieri şi până pe 15 mai, 60 de galerii şi instituţii culturale din ţară şi străinătate, 5 colecţii private expuse în premieră şi o expoziţie centrală de 350 de opere în cinstea Centenarului Dada vor oferi publicului cea mai mare expoziţie de artă din România. Aceasta poate genera întrebări incomode la adresa societăţii... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 17:27: Vezi cum va fi vremea in WEEKEND

În continuare vremea va fi în general instbila, iar valoarele termice se vor menţine mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă. Sâmbătă,...»


Editorial

Romania, pe dric?

LUCIAN AVRAMESCU Nu cred! Nu cred fiindcă ea tot moare de când s-a născut și supraviețuiește. Uneori, e drept, în forme larvare. Sigur că există pe margine destui cu...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Vă simțiți rău? Vi se pare, e ok, e totul ok

Îmi vine să înnebunesc pe faza asta cu: ”Aa, e bine, stați liniștiți, că e bine!” Ați observat? Orice se întâmplă, chestii nasoale, urâte rău: mor oameni, violuri, se surpă autostrăzi, sunt bătuți copiii la […] Post-ul Vă ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5013
-0.02%
USD    (Dolar SUA)
3.9402
+0.09%
XAU    (1 Gram aur)
162.30
+0.46%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"