infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
13 °C
Cer senin

Azi


17° / 29°

Maine


14° / 24°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Calendarul zilei

* 1914: Vizita oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanța. * 1957: S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției. * 1957: Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul... continuare »

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Vorbe intelepte

„Ceea ce ești se va vedea în ceea ce faci.” Thomas Edison

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Ziua Internationala a Copilului – sarbatorita prin spectacole, concursuri si vizite gratuite la Gradina Zoologica

­A. M. Concursuri sportive, vizite gratuite la instituții publice, spectacole de dans, muzică şi spectacole de teatru ce prilejuiesc întâlniri cu îndrăgite personaje de basm - acestea sunt doar câteva dintre activitățile organizate astăzi, în tot județul, pentru cei mici, cu ocazia „Zilei Internaționale a Copilului”. La... continuare »

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Profesori din Prahova au participat la incheierea anului scolar in Republica Moldova

Ana Maxim În Republica Moldova a avut loc ieri festivitatea de încheiere a anului școlar desfășurată sub denumirea de „Ultimul sunet”, la care au participat și cadre didactice din România, inclusiv din Prahova. Reprezentanți a sute de licee din cele două țări au semnat, cu acest prilej, acorduri de parteneriat, punând bazele... continuare »

(Miercuri, 1 iunie 2016)

Mihai Visoiu, la momentul incununarii operei

George Marin Sămânța științei mânuirii condeiului nu i-a fost sădită din căptușeala mănușilor de box și nici din picăturile de apă pe care antrenorul i le-a aruncat, odată auzită lovitura de gong care anunță pauza dintre runduri, boxerului, pe atunci, Mihai Vișoiu. Sămânța a germinat în sufletu-i și a crescut și... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 17:30: Imagini incredibile din centrul Ploiestiului. Un barbat gol pusca face baie in fantana arteziana

Exasperat de căldura din ultimele zile, un bărbat s-a dezbrăcat complet în centrul oraşului Ploieşti şi a făcut o baie în fântâna...»


Editorial

Semisfintiile lor

Florin Tanasescu Faptul că în viețile celor mai mulți martiri întâlnim frecvent expresia “Și scârbindu-se de lume, s-a suit pe un stâlp, unde a stat acolo 40 de...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Puțini care au mult, mulți care au puțin

Știți foarte bine ce ni se spune: nu, nu atingeți ceva în economie, în finanțe, în nimic. Ridicați mâinile, că dacă atingeți ceva dereglați macroeconomia. Deficitul, inflația, balanțele de plăți, dobânzile de referință… toate au ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5115
+0.17%
USD    (Dolar SUA)
4.0491
+0.10%
XAU    (1 Gram aur)
157.68
+0.58%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"