ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
18 °C

Azi


9° / 22°

Maine


8° / 20°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Marti, 21 octombrie 2014)

Zeci de agresiuni intre elevi si de furturi in incinta scolilor, in anul trecut

A.M. Agresiunile au predominat ca număr în rândul infracţiunilor înregistrate în anul şcolar anterior, în incinta şi în zona adiacentă şcolilor din judeţ, potrivit informaţiilor centralizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova. Datele privind faptele antisociale ce au avut loc în perioada amintită, în interiorul şi... continuare »

(Marti, 21 octombrie 2014)

Filmul zilei:

„Schimb de dame” Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 13.30, 20.30 Regia: Daniel Schechter Distribuţia: Mos Def, John Hawkes, Jennifer Aniston, Isla Fisher Genul filmului: comedie Frank Dawson e un investitor în imobiliare cu o avere considerabilă şi o amantă mult mai tânără, Melanie, alături de care îşi plănuieşte... continuare »

(Marti, 21 octombrie 2014)

Calendarul zilei

* 1833 - S-a născut savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei şi iniţiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu internaţional, decernat anual, din 1901; prin testamentul său, întocmit la 27.11.1895, a lăsat un fond de coroane suedeze, din ale cărui dobânzi urmau să se acorde premii anuale în domeniile: fizică,... continuare »

(Marti, 21 octombrie 2014)

Vorbe intelepte

,,În jurul meu a fost întotdeauna minunea lui Dumnezeu, au fost atâtea păsări, atâţia copaci şi atâtea lunci fermecătoare, a fost cerul nemărginit şi senin, în vreme ce eu trăiam în nemernicie, fără să văd frumuseţea lucrării Domnului." Feodor M. Dostoievski

(Marti, 21 octombrie 2014)

Asociatia Judeteana „Cultul Eroilor” Prahova implineste 20 de ani de existenta

Ana Maxim Sala Marii Uniri a Palatul Culturii din Ploieşti va găzdui, pe 23 octombrie, între orele 12.00-14.00, manifestările dedicate împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Judeţene „Cultul Eroilor” Prahova. Colonelul în retragere Constantin Chiper, preşedintele AJCE Prahova, prof. dr. Maria Mariana Gheorghe -... continuare »

Stiri de ultima ora

12:48: Cand se schimba ora si cum ne afecteaza. Cum afli ORA EXACTA

Efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, spun specialiştii, care avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare...»


Editorial

La domiciliul clientului

Florin Tanasescu Dacă nu ai primit încă alocația copilului ca să poți merge la sala de fitness, și nici vremea de-afară nu permite petrecerea timpului bătând...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Andrei Pleșu – propagandistul care nu este Mihai Gâdea

A devenit un spectacol amuzant să-l urmăresc pe domnul Andrei Pleșu. Nu știu de ce, dar aceste alegeri l-au transformat pe domnul Pleșu într-un fel de Traian Băsescu. Cine nu ține cu al meu candidat e împotriva mea și trebuie atacat ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4176
-0.07%
USD    (Dolar SUA)
3.4607
+0.27%
XAU    (1 Gram aur)
138.14
+0.52%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"