infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
10 °C
Cer innorat

Azi


8° / 11°

Maine


6° / 12°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Sambata, 28 martie 2015)

FILMUL ZILEI

Nuntaşi de închiriat Cinema City Ploieşti Shopping City Ora 19.40 Regia: Jeremy Garelick Distribuţie: Kevin Hart, Kaley Cuoco-Sweeting, Josh Gad Genul filmului: comedie Cu greu poţi găsi un tip mai de treabă decât Doug (Josh Gad). Doar că, din cauza timidităţii sale legendare, Doug are şi o imensă problemă: în două... continuare »

(Sambata, 28 martie 2015)

CALENDARUL ZILEI

* 1661 - A murit Vasile Lupu, domn al Moldovei, ctitor al bisericii “Trei Ierarhi” din Iaşi(1634-1653). * 1923 – A fost promulgată, prin decret regal, Constituţia României Mari, votată de Parlamentul României la 26.03.1923, una dintre cele mai avansate şi democratice constituţii din Europa acelui timp. * 1947 - A fost creată... continuare »

(Sambata, 28 martie 2015)

VORBE INTELEPTE

“Un gentleman adevărat, chiar dacă şi-ar pierde toată averea, n-are voie să se tulbure’’. Feodor Dostoievschi

(Sambata, 28 martie 2015)

Ploiestiul, din nou, sub aripa lui Nichita Stanescu

N. Dumitrescu La Ploieşti a debutat, ieri, o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Aflat la a XXVII-a ediţie, evenimentul a fost gândit a fi unul plin de acţiuni, astfel încât, la sfârşit de lună martie, Ploieştiul să fie, din nou, sub aripa poetului Nichita Stănescu. Ieri, însă, ploaia... continuare »

(Sambata, 28 martie 2015)

Sute de elevi, ramasi fara alocatie din cauza absentelor

Ana M. Din cauza absenţelor nemotivate de la şcoală, sute de elevi prahoveni care provin din familii sărace au rămas şi anul acesta fără alocaţiile de susţinere ori fără o parte din cuantumul acestora. Potrivit datelor pe care le-am primit de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova, la nivelul... continuare »

Stiri de ultima ora

11:30: Liga I: Victorie cu U BT II Cluj

CSU Asesoft Kaproni a răzbunat eșecul suferit în prelungiri, în urmă cu câteva zile, în fața celor de la Timba II Timișoara, printr-o victorie, scor...»


Editorial

Stingeti lumina!

Astă seară, instituţii care mai de care se vor înghesui să stingă lumina, aliniindu-se evenimentului lansat la nivel internaţional –„Ora pământului”. Pe lista...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Despre finala Eurovision și un clasament. Al meu!

De o lună, doar asta aud. Că Eurovisionul e aranjat pentru Voltaj. A spune că totul e aranjat pentru favoritul numărul unu e o prostie. E ca și cum ai spune că titlul la fotbal, […] Post-ul Despre finala Eurovision și un clasament. Al ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4242
+0.08%
USD    (Dolar SUA)
4.0876
+1.76%
XAU    (1 Gram aur)
157.42
+0.94%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"