infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Vremea
Ploiesti, Prahova
14 °C

Azi


8° / 19°

Maine


7° / 19°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Joi, 24 aprilie 2014)

Sute de locuri libere pentru clasele pregatitoare, organizate in scoli din judet

Ana Maxim După încheierea celor două etape de înscriere în clasa pregătitoare, în Prahova au rămas libere 636 de locuri, mai precis dintre cele 7.132 de locuri aprobate au fost ocupate 6.496 de locuri. În total, vor funcţiona în judeţ aproximativ 303 clase, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Prahova. La nivelul... continuare »

(Joi, 24 aprilie 2014)

Vorbe intelepte

“Un bun şi sigur prieten e conştiinţa ta: n-o ucide, ci las-o să moară odată cu tine”. Nicolae Iorga

(Joi, 24 aprilie 2014)

Calendarul zilei

1877 - Începe războiul ruso–turc, la care ia parte şi România, dornică să–şi consfinţească independenţa de stat deplină. 1967 - Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta Soyuz 1, fiind primul om care moare în timpul misiunilor spaţiale. 1970 - Este lansat primul satelit chinez, "Dong Fang Hong I".

(Miercuri, 23 aprilie 2014)

Calendarul zilei

1400 - A început domnia lui Alexandru cel Bun, în Moldova (1400 – 1432). 1597 - „Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare, este jucată pentru prima dată în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei. 1954 - S-a născut Michael Moore, realizator american de filme 1967 - A fost lansată nava cosmică „Soiuz–1", pilotată de... continuare »

(Miercuri, 23 aprilie 2014)

Vorbe intelepte

,,Viitorul aparţine acelora care au crezut cu toată tăria în frumuseţea viselor lor." Eleanor Roosvelt

Stiri de ultima ora

11:16: Atentie cu ce va imbracati: Produse etichetate 100% bumbac contin altceva in realitate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a descoperit, în urma unor verificări la nivel naţional, că produsele etichetate cu 100%...»


Editorial

Lui Dumnezeu, ca tata, am cate ceva sa-i reprosez

Lucian Avramescu Iată-te, înconjurată de Paște Frumoasă ca Învierea Peste tine bat clopote și se învârt denii Toate zilele încep seara... Iată-te, inconjurată...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Procurorii dăunează grav sănătății. Mircea Cosma e din nou în spital

Și este posibil să fie supus mâine unei intervenții chirurgicale. Oricum, starea lui Cosma este din ce în ce mai gravă. Sigur, teatru, vor sări jurnaliștii procurori! Nu-mi place de Cosma, nu mi-a plăcut niciodată și am scris asta în ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4625
-0.16%
USD    (Dolar SUA)
3.2273
-0.06%
XAU    (1 Gram aur)
133.22
-0.04%