ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
12 °C
Cer senin

Azi


6° / 23°

Maine


9° / 23°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Intalnire de suflet, dupa 50 de ani de la absolvire, la Colegiul National „I.L. Caragiale”

L.R. O emoţionantă ceremonie va avea loc mâine, cu începere de la ora 11,00, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti. Liceeni din promoţia 1964 se reîntorc în băncile prestigioasei instituţii de învăţământ pe care au absolvit-o acum 50 de ani. La tradiţionala strigare a catalogului vor... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Filmul zilei: „Darul lui Jonas”

Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 18.30 Regia: Phillip Noyce Cu: Meryl Streep, Katie Holmes, Taylor Swift, Jeff Bridges Genul filmului:SF Acţiunea are loc într-o societate a viitorului. Aceia care conduc comunitatea au reuşit să facă pierdute acele lucruri care, odinioară, dădeau farmec vieţii. Oamenii au uitat până... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Astazi, la Muzeul de Stiintele Naturii se deschide „Scoala de flori”

A. Maxim Prahovenii de orice vârstă, iubitori ai naturii, interesaţi de voluntariat, mediu şi ecologie se pot înscrie de astăzi la „Şcoala de flori” din Ploieşti. Acesta este numele unui proiect educativ ce va fi lansat astăzi, la ora 12.00, de conducerea Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova în colaborare cu SIATI... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Unele licee prahovene ar putea fi comasate din lipsa de elevi

A.M. Reţeaua şcolară şi oferta educaţională din Prahova vor fi regândite în următoarele luni, iar unele licee ar putea fi chiar comasate, având în vedere că anul acesta au rămas câteva sute de locuri libere în clasa a IX-a, a declarat, miercuri, inspectorul şcolar general Petre Năchilă la şedinţa Colegiului Prefectural.... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Evenimente

* 1783 - A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălțat la 5 iunie 1783.... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 17:25: BIJUTERIILE din aur sau argint pot sa contina ADAOS de PLUMB pentru fi mai grele

Bijuteriile vândute în unele magazine au adaos de plumb alături de aur sau argint pentru a fi mai grele, susțin reprezentanții Autorității Naţionale...»


Editorial

Cuvant la Duminica Slabanogului

Florin Tănăsescu Pentru a fi ceva mai arătoși decât porcul, majoritatea candidaților la Președinție au fost sfătuiți de consilierii lor să slăbească....»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Ăsta este ”acoperitul”, domnule Traian Băsescu?

Aoleu, știe și Traian Băsescu ce publicam eu în 2008? Și, dacă vorbim despre același ”acoperit”, Băsescu știe de atunci? Și dacă știe de atunci, de ce vorbește abia acum? Pentru că până acum Brânză nu a candidat la ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4098
-0.22%
USD    (Dolar SUA)
3.4250
+0.45%
XAU    (1 Gram aur)
134.63
-0.71%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"