infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
19 °C
Ploaie

Azi


17° / 28°

Maine


17° / 31°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Luni, 29 august 2016)

Calendarul zilei

* 1944: Delegația României pleacă la Moscova pentru încheierea armistițiului cu Națiunile Unite. * 1949: Uniunea Sovietică testează prima sa bombă atomică la Semipalatinsk, Kazakhstan. * 2005: Apele umflate de Uraganul Katrina s-au revărsat peste digurile din preajma orașului New Orleans, inundând 80% din oraș și din zonele... continuare »

(Luni, 29 august 2016)

Vorbe intelepte

„Când o ușă se închide, o alta se deschide; dar deseori ne uităm atât de mult la ușa închisă că nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi.” Hellen Adams Keller

(Luni, 29 august 2016)

Filmul zilei:

Cu orice preț Cinema City Ploiești Shopping City Ora: 18.00 Regia : David Mackenzie Cu : Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster Genul filmului: Crimă Doi frați din Texas, Toby (Chris Pine), și Tanner (Ben Foster), se reunesc după ani la rând în care drumurile li s-au despărțit, pentru a jefui filiale ale băncii care amenință... continuare »

(Luni, 29 august 2016)

Programul spectacolelor:

Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești Duminică, 4 septembrie, ora 11:00 În foyerul teatrului Prințesa mecanică de Lenia Major regia: Radu Dinulescu Cu: Ana Maria Orbean, Lucian Orbean, Nelu Neagoe Recomandat copiilor cu vârste de peste 6 ani

(Luni, 29 august 2016)

Stiri pe scurt

O versiune rock a operei „Carmen“ va fi prezentată la Sala Palatului Opera „Carmen”, de Georges Bizet, va fi prezentată la Sala Palatului, pe 14 decembrie, într-o versiune rock, modernă. Formaţia instrumentală de renume internaţional, cu un specific timbral aparte „Concertino Accordion Band”, Corul şi Baletul Operei Române... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 14:05: Berea ne poate imbolnavi grav. Ce sortimente din aceasta bautura sunt cele mai periculoase

Berea este una dintre cele mai populare băuturi din ţara noastră, iar oferta este una variată, informează România TV. Se găseşte bere cu arome,...»


Editorial

Parfum de... promisiuni

Nicoleta Dumitrescu Pe lângă un suav parfum de toamnă, care a început să se simtă la crăpat de ziuă, având în vedere că se apropie luna septembrie, un altul – cu...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Despre proști, politică, bani publici, fotbal și FC Petrolul

În primul rând, despre proști. Eu sunt unul dintre ei. Mi-am jurat că nu mă va mai interesa subiectul. Că nu mă voi mai amesteca, indiferent ce s-ar întâmpla. Că, după câte am pățit, din […] Post-ul Despre proști, politică, bani ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4568
0.00%
USD    (Dolar SUA)
3.9458
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
168.23
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"