ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
5 °C
Cer innorat

Azi


1° / 11°

Maine


1° / 9°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Sambata, 1 noiembrie 2014)

FILMUL ZILEI

„John Wick” Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 12.30, 14.40, 17.00, 19.20, 21.40 Regia: David Leitch, Chad Stahelski Cu: Willem Dafoe, Michael Nyqvist, Keanu Reeves,Adrianne Palicki Genul filmului: acţiune După moartea subită a iubitei sale soţii, John Wick (Reeves) primeşte un ultim cadou de la ea: un pui de beagle -... continuare »

(Sambata, 1 noiembrie 2014)

Un scriitor din urbea lui Caragiale, tradus cu adevarat in limba engleza

Gheorghe Marin Pe nedrept prea puțin cunoscut în orașul în care s-a născut, Mihai Vișoiu a trecut prin destule locuri, pe acolo pe unde viața l-a trimis. A lăsat urme pe oriunde a fost. A pornit din Malu Roșu, despre care ne-a povestit vremea copilăriei pe timp de război, a trecut pe la Gornet Cuib, unde a ridicat copii de școală... continuare »

(Sambata, 1 noiembrie 2014)

Pictorul Ovidiu Pastina a devenit „Cetatean de Onoare al Ploiestiului”

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, recent, acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti” pictorului Ovidiu Paştina, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, „ca semn de recunoaştere şi preţuire a creaţiei sale, precum şi pentru ataşamentul manifestat faţă de spaţiul comunitar ploieştean”.... continuare »

(Sambata, 1 noiembrie 2014)

Programul de spectacole

Teatrul „Toma Caragiu” Joi, 6 noiembrie, ora 18:30 - sala „Toma Caragiu” “Omul care a văzut moartea” De Victor Eftimiu, versiune scenică Andreea Vulpe regia: Cristi Juncu Sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18:30 - sala „Toma Caragiu” “Central Park West” regia: Liviu Lucaci Revistă Vineri, 7 noiembrie, ora 18:30 - sala... continuare »

(Sambata, 1 noiembrie 2014)

Lumea copiilor, zugravita in curtea Spitalului Municipal Campina

Pe gardurile care înconjoară părculețul Spitalului Municipal Câmpina a apărut, ca prin minune, o lume a copiilor, reprezentată prin picturi murale înfățișând personaje din cele mai cunoscute povești ale copilăriei. Este vorba despre o acțiune inițiată de Consiliul Local Câmpina și Uniunea Artiştilor Plastici din România –... continuare »

Editorial

Regele si regele metaforei

Lucian Avramescu Îmi amintesc o tabletă a lui Tudor Arghezi despre cum tace și cum se roagă Regele. Nu părea nimic spectaculos, Regele nu conducea o bătălie, nu era suit...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Dorința ascunsă a oamenilor frumoși: să fie dictatori!

Privesc amuzat toate clipurile astea de susținere pentru un candidat sau altul. Mai ales cele în care apar jurnaliști, mai importanți sau mai puțin importanți. Nu știu, poate sunt eu tâmpit, dar te mai poți numi jurnalist după ce faci ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4139
-0.13%
USD    (Dolar SUA)
3.5098
+0.01%
XAU    (1 Gram aur)
132.47
-2.70%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"