infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
2 °C
Cer innorat

Azi


-1° / 3°

Maine


-1° / 3°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Luni, 26 ianuarie 2015)

Au inceput inscrierile la concursul „Scoala Reciclarii – prezent si viitor verde”

Primăria Ploieşti, participantă la competiţia „Oraşul Reciclării 2015”, a lansat concursul interşcolar „Şcoala Reciclării – prezent şi viitor verde”. În cadrul competiţiei, fiecare participant va fi informat asupra modului de colectare selectivă a deşeurilor, a transportului deşeurilor şi a valorificării deşeurilor.... continuare »

(Luni, 26 ianuarie 2015)

Pelicula romaneasca, la festivalul international de film de la Berlin

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 5-15 februarie, în capitala Germaniei. Institutul Cultural Român din Berlin sprijină prezenţa echipei filmului lui Radu Jude „Aferim!“ la proiecţiile din cadrul festivalului. Este vorba despre o peliculă istorică, a cărei acţiune are loc în Ţara Românească a... continuare »

(Luni, 26 ianuarie 2015)

Masti si costume traditionale din Transilvania, expuse la Venetia

Luni, 2 februarie 2015, orele 18.00, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulată „Măşti şi costume tradiţionale de sărbătoare din Transilvania”, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în... continuare »

(Luni, 26 ianuarie 2015)

Prescolarii prahoveni invata care este valoarea banilor

Ana M. În Prahova au fost lansate, recent, două proiecte educaţionale adresate preşcolarilor şi părinţilor. Primul - intitulat “Educaţie financiară prin joc” - a fost introdus, în sistem pilot, în grădiniţe, ca materie opţională, intenţia fiind ca tinerii să afle, încă de la vârste foarte fragede, care este valoarea... continuare »

(Luni, 26 ianuarie 2015)

Sit arheologic, descoperit cu ajutorul detectorului de metale

A.M. În comuna Gura Vadului, câteva obiecte din cupru vechi de câteva mii de ani au fost găsite de un profesor prahovean, cu ajutorul unui detector de metale deţinut în mod legal. Piesele au fost descoperite în satul Tohani, pe Dealul Strehan, iar în prezent se află la Muzeul Judeţean de Istorie Prahova. Profesorul Virgil Niţu şi... continuare »

Editorial

Cu orice chip

Nicoleta Dumitrescu Marcarea zilei de 24 Ianuarie a demonstrat faptul că, în continuare, pentru unii politicieni populismul rămâne singura soluţie pentru salvarea...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

O întrebare de sezon: de ce nu roiesc procurorii în jurul acordării creditelor în franci elvețieni?

Nu mă pricep la economie. Și, am mai scris-o, nu am acum un credit în franci elvețieni doar pentru că la momentul respectiv, 2006, banca mi-a respins dosarul. Pur și simplu, mi s-a spus că nu mă calific. Nu știu cum alții, cu venituri mai ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4935
0.00%
USD    (Dolar SUA)
3.9980
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
166.18
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"