ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
11 °C
Cer relativ insorit

Azi


11° / 26°

Maine


11° / 27°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Vineri, 29 august 2014)

Calendarul zilei

* 1526 - Armata otomană condusă de Soliman Magnificul l-a învins și l-a ucis pe regele Ludovic al II-lea în Bătălia de la Mohács, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în pașalâc. * 1945 - A decedat Constantin Tănase, actor român (n. 1880). * 2005 – A murit Antonie Plămădeală, înalt ierarh al Bisericii... continuare »

(Vineri, 29 august 2014)

Vorbe intelepte

,,Trăim într-un veac al ştiinţei şi credem că totul se rezolvă prin ştiinţă. Vă spun eu, un om care am stat pe microscop: nu prin ştiinţă, nu prin laborator, ci prin credinţă’’. George Manu, prof. de fizică - atomică

(Vineri, 29 august 2014)

Filmul zilei:

Avioane: Echipa de intervenţii Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 13.20, 15.20 Regizor: Robert Gannaway Cu: Ed Harris, Dane Cook, Julie Bowen, Regina King, Jerry Stiller, Fred Willard Genul filmului: animaţie “Avioane: Echipa de intervenţii” este o comedie punctată cu momente de tensiune şi acţiune care spune o poveste... continuare »

(Joi, 28 august 2014)

Calendarul zilei

* 1749 - S-a născut Johann Wolfgang von Goethe, personalitate a culturii universale, poet, dramaturg şi filosof al culturii: “Faust”, “Afinităţi elective”, “Suferinţele tânărului Werther” (m. 22 martie 1832). * 1916 - Primul Război Mondial: Germania a declarat război României. * 1917 – A venit pe lume dramaturgul Horia... continuare »

(Joi, 28 august 2014)

Vorbe intelepte

„Dacă muncim numai pentru bunurile materiale, ne clădim singuri temniţa.’’ Antoine De Saint-Exupery

Editorial

Nu te pot ajuta, matusa Maria

Lucian Avramescu A venit la mine, la Sângeru, o băbuță. O știu de când eram mic. Facea un păsat de Moși, pe frunze de nuc, un amestec de mălai fiert în lapte, cred....»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Ne vedem la TVR!

Da, am semnat contractul cu televiziunea publică, care mi-a făcut o ofertă în această vară. Emisiunea începe la 1 septembrie, se va difuza la ora 23.00, cu o avanpremieră de 10 minute, de la 19,50, pentru cei care au tot reclamat că adorm ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4008
+0.15%
USD    (Dolar SUA)
3.3329
+0.02%
XAU    (1 Gram aur)
138.03
+0.21%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"