infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
8 °C
Ploaie

Azi


8° / 14°

Maine


8° / 13°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Vineri, 9 octombrie 2015)

Vorbe intelepte

„Sfatul cel mai important: iubeşte cu tot sufletul şi iartă.” Arsenie Papacioc

(Vineri, 9 octombrie 2015)

Calendarul zilei

* 1888: Monumentul Washington - la acea vreme cea mai înaltă structură din lume - a fost deschis oficial publicului la Washington, DC, SUA. * 1915: Primul Război Mondial: Cucerirea orașului Belgrad de către trupele germane și austriece. * 2000: Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat la Tokyo primul muzeu consacrat, în... continuare »

(Vineri, 9 octombrie 2015)

FILMUL ZILEI

Marțianul (3 D) Cinema City Ploiești Shopping City Orele: 14.10, 17.00, 19.50, 22.40 Regia: Ridley Scott Cu: Matt Damon, Kristen Wiig, Kate Mara, Jessica Chastain Genul filmului: Acţiune În timpul unei misiuni pe Marte cu echipaj uman, astronautul Mark Watney (Damon) este considerat mort, victimă a unei furtuni puternice. Însă Watney... continuare »

(Joi, 8 octombrie 2015)

Filmul zilei:

„Blinky Bill: Koala cel poznaș” Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 14.30, 16.30, 18.40 Regia: Alex Weight, Noel Cleary, Deane Taylor, Alexs Stadermann Cu: Toni Collette, Ryan Kwanten, Rufus Sewell Genul filmului: Animaţie Blinky Bill este un koala cu multă imaginaţie. Inimă de aventurier, el visează să plece din... continuare »

(Joi, 8 octombrie 2015)

Vorbe intelepte

* 1408: Alexandru cel Bun acordă privilegii comerciale negustorilor lioveni. * 2005: Un seism de 7,6 pe scara Richter a zguduit Pakistanul, fiind simțit și în India și Afganistan. * 2009: Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, primește Premiul Nobel pentru Literatură.

Stiri de ultima ora

Ieri, 14:38: Ce faci daca te razgandesti atunci cand faci cumparaturi online

Majoritatea cumpărăm diverse produse de pe internet, în principal din lipsa timpului. E mult mai ușor să ajungi seara acasă de la serviciu, să dai o...»


Editorial

De ce ucide mai mult decat ii trebuie?

Lucian Avramescu Ieri, după prânz, am plecat la Izvorul Sărat de la Glod, pentru o trebuință de murături. Niciodată murăturile asortate, puse toamna în putină, nu...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Dați reforma mai încet, că bat vecinii în calorifer!

Mie mi-e greață de faza asta cu reforma clasei politice. Voi mai puteți? Nu merge, nu se ține deloc. Îi vezi pe aceiași oameni care vor reforma clasei politice. E ca și cum femeia te […] Post-ul Dați reforma mai încet, că bat vecinii ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4172
+0.01%
USD    (Dolar SUA)
3.9073
-0.60%
XAU    (1 Gram aur)
143.84
-0.84%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"