ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
6 °C
Cer innorat

Azi


-2° / 7°

Maine


1° / 10°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Sambata, 28 noiembrie 2015)

Principesa Margareta si Principele Radu vor fi prezenti la concertul umanitar de la Ateneu

Mâine, de la ora 19.00, Principesa Margareta și Principele Radu vor asista la concertul extraordinar de la Ateneul Român dedicat strângerii de fonduri pentru tratamentul medical al celor care au supraviețuit incendiului din București, produs în 30 octombrie 2015. Altețele Lor Regale au anunțat că doresc să susțină public generosul... continuare »

(Sambata, 28 noiembrie 2015)

50 de ani de la inaugurarea, la Valenii de Munte, a Muzeului Memorial “Nicolae Iorga”

Prof. dr. Al. I. Bădulescu Astăzi, se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Memorial “Nicolae Iorga” din orașul Vălenii de Munte. Importantul eveniment coincide cu comemorarea a 75 de ani de la groaznica asasinare, în noaptea de 27/28 noiembrie 1940, a savantului de renume mondial, Nicolae Iorga. În acea tragică noapte,... continuare »

(Sambata, 28 noiembrie 2015)

Filmul zilei: „Poveste de dragoste”

Cinema City Ploiești Shopping City Orele: 11.50, 13.50, 15.50, 17.50, 19.50 Regia: Cristina Iacob Cu: Dragoş Bucur, Raluca Aprodu Gen film: Comedie Lungmetrajul „Poveste de dragoste“ este un film despre iubirea dintre doi tineri artişti din zilele noastre. În preajma Sărbătorilor de Iarnă, într-un oraş vechi şi fermecător din... continuare »

(Sambata, 28 noiembrie 2015)

Vorbe intelepte

„Nu eşti răspunzător pentru că te naşti. Dar eşti direct răspunzător pentru ce trăieşti.” Tudor Mușatescu

(Sambata, 28 noiembrie 2015)

Evenimente

* 1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poartă numele. * 1943: Premierul britanic Winston Churchill, președintele american Franklin Delano Roosevelt și dictatorul sovietic Stalin s-au întrunit la Teheran (Iran). Se stabilește deschiderea unui al doilea front în Europa.... continuare »

Editorial

Lupii moralisti

Nicoleta Dumitrescu Conştienţi că nu mai e mult până la anul, în vară, când se va da primul test al măsurării încrederii în ochii electoratului, prin alegerile...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Oameni contra bănci

Ați văzut, în sfârșit s-a adoptat legea cu: vine banca și-ți ia casa. Dar nu-ți mai ia și mașina, și televizorul și hainele din șifonier și salariul pe care-l vei câștiga în următorii ani. Eh, […] Post-ul Oameni contra bănci ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4460
0.00%
USD    (Dolar SUA)
4.1975
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
143.84
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"