infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
22 °C

Azi


17° / 29°

Maine


18° / 29°

Pronumele "dumneata"

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Miercuri, 8 martie 2006)

Intre doi varstnici, ambii intelectuali cu studii superioare s-a iscat o controversa, starnita de pronumele personal de politete "dumneata". Unul sustinea ca termenul "dumneata" este pronume obisnuit (adica personal propriu-zis), la fel ca "tu", iar celalalt opina despre acelasi cuvant ca trebuie sa fie considerat pronume personal de politete.
Pornind de la acest exemplu, trebuie sa stiti ca toti autorii de dictionare precum si cei de manuale scolare au inclus termenul "dumneata" cu toata convingerea ca "dumneata" este un fals pronume de politete (cu toate ca el provine din formula reverentioasa "Domnia ta") sau, cel mult, un pronume de semipolitete.
Ca sa fie cu adevarat pronume de politete, asemenea cuvantului "dumneavoastra", ar trebui ca verbul predicativ al carui subiect este "dumneata", sa aiba forma de persoana a II-a plural, insa nimeni nu spune, bunaoara "Dumneata dansati bine", ci toti vorbitorii spunem "Dumneata dansezi bine".
Sunt de-a dreptul ridicoli unii soferi care-ti adreseaza pronumele "dumneata", in timp ce tu ii spui "dumneavoastra".
Daca de noi ar depinde, atunci s-ar inlatura din vorbire si din scriere toate pronumele de politete (dumneata, dumnealui, dumneavoastra etc.) si s-ar folosi exclusiv pronumele personale propriu-zise (tu, el, ea).
Mihai Stere DERDENADin aceeasi categorie

(Miercuri, 23 iulie 2014)

FILMUL ZILEI

Rio 2 (3 D) Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 13.10 Regia: Carlos Saldanha Cu: Anne Hathaway, Jesse Eisenberg Genul filmului: animaţie Blu, Jewel şi cei trei copilaşi ai lor trăiesc, domesticiţi, viaţa perfectă în oraşul magic Rio de Janeiro. Jewel decide, însă, că e timpul ca de fapt cei trei copii să înveţe să... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

In Prahova, 154 de profesori au renuntat sa mai sustina examenul de titularizare

A.M. Emoţii mari pentru cadrele didactice care au susţinut, luni, examenul scris pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar. La nivel naţional, au fost aşteptaţi să participe 32.167 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau la probele practice... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

La UPG, s-au incheiat inscrierile la concursul de admitere la masterat

Ana M. Conducerea Facultăţii de Litere şi Ştiinţe din cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti a decis să organizeze, anul acesta, o sesiune de vară a concursului de admitere la masterat. Înscrierile pentru cele 77 de locuri bugetate şi cele 273 de locuri cu taxă s-au încheiat luni, numărul total de opţiuni formulate de... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

Arta contemporana romaneasca - promovata pe plan international

Călin Dan, noul director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), vrea să promoveze arta contemporană din România pe plan internaţional. Artistul şi criticul de artă Călin Dan este noul manager al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, acesta fiind desemnat câştigător al unui concurs organizat de Ministerul Culturii... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

Actrita Maria Dinulescu vine din SUA sa vorbeasca publicului romanesc despre Hollywood

Ana M. “Cum funcționează sistemul american de film la Hollywood?” este tema dezbaterii organizată marţi, 29 iulie 2014, de la ora 19.00, la sediul din Bucureşti al Institutului Cultural Român. Studenţii la actorie şi alte persoane interesate de domeniul cinematografiei vor avea ocazia să afle mai multe despre ceea ce se întâmplă... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 20:00: “Aventura” pana vineri

Petrolul pleacă maine spre Albania, cu o cursă charter, deplasarea pentru meciul retur din turul II al Europa League, cu Flamurtari, nefiind deloc una...»


Editorial

Inspiratii

Florin Tănăsescu Noul trend în sănătate este folosirea inhalatorului Wellneo Salt, care te poate scăpa de impuritățile din nas, trahee, plămâni,...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Despre căciuli prea mari şi fenomenul FC Petrolul

De ceva timp, la FC Petrolul doar mă uit, la fel ca orice ploieștean iubitor de fotbal. Deși ajung mai rar decât mi-aș dori la meciuri, am grijă să le văd pe toate. Nu-mi place de multe ori ce văd. Cred în continuare că clubul nu are o ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4408
-0.18%
USD    (Dolar SUA)
3.2929
+0.09%
XAU    (1 Gram aur)
138.41
-0.31%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"