Ana Maxim

Anul universitar 2016-2017 a fost deschis ieri, oficial, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, în cadrul unei festivități desfășurate în Aula UPG. Oficialitățile invitate, profesorii și studenții au avut parte de o surpriză plăcută, în prima parte a manifestării fiind programat un recital de muzică clasică al Cvartetului „Chronos” al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. Muzicienii din cadrul acestui grup au intonat și tradiționalul imn studențesc „Gaudeamus igitur”. La festivitate au participat rectorul universității, prof.univ.dr.ing.Pascu Mihai Coloja, alături de ceilalți reprezentanți ai conducerii UPG, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, inspectorul școlar general Nicolae Angelescu, reprezentanți din partea altor instituții – Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Camera de Comerț și Industrie, Curtea de Conturi, Filarmonica “Paul Constatinescu”, Teatrul “Toma Caragiu” – şi ai unor societăți comerciale cu care UPG colaborează. Printre invitați s-au mai regăsit primul rector al universității – profesorul Stelian Dumitrescu și Iulian Iancu – președintele Comisiei de Industrie din Parlamentul României. Reprezentanții UPG au ținut să amintească faptul că instituția de învățământ a împlinit 68 de ani de existență, iar de-a lungul timpului au absolvit cursurile acesteia peste 65.000 de specialiști, dintre aceştia câteva mii fiind străini din 90 de țări.
La cele cinci facultăți ale UPG Ploiești au început, ieri, cursurile, 6.142 de studenți, înscriși la toate nivelurile de învățământ, dintre aceștia 4.946 de studenți urmând studii universitare de licență și 1.196 de studenți fiind înscriși la master, a anunțat rectorul UPG, Pascu Mihai Coloja. În anul I au fost admiși 2.018 studenți, dintre care 570 sunt înscriși la cursurile de master, iar restul – la cele de licență. Anul acesta, toate locurile fără taxă au fost ocupate, cu excepția a patru locuri speciale pentru romi la studii de licență și a trei locuri speciale pentru romi, la studii de masterat. În ceea ce privește locurile cu taxă, la studii universitare de licență au mai rămas neocupate 865 de locuri, iar la masterat – 760 de locuri după toate sesiunile de admitere în anul I. Numărul de studenți la toate nivelurile de studii este mai mic cu 1.100 față de cel din anul universitar 2015-2016, pentru că sute de tineri fie au rămas repetenți, fie au fost exmatriculați sau au renunțat de bună voie la facultate. De exemplu, în semestrul al doilea din anul universitar trecut au fost exmatriculați peste 700 de studenți pentru neplata taxelor, a precizat ieri, rectorul UPG, Pascu Mihai Coloja, în cadrul unei conferințe de presă.
Aproximativ 300 de studenți străini din 28 de țări ( Republica Moldova, Angola, Turkmenistan, Iran, Egipt, Coasta de Fildeș etc) au început anul universitar la Ploiești, însă este de așteptat ca numărul lor să crească, deoarece câteva zeci de tineri de peste hotare încă așteaptă finalizarea demersurilor, la Ministerul Educației, pentru a deveni oficial studenți. Numărul persoanelor din alte țări care doresc să studieze la facultățile de stat din Ploiești se menține relativ constant (anul trecut erau 317 studenți din străinătate), iar cei mai mulți dintre ei caută specializările de la facultățile tehnice și pe cele din domeniul economic. Universitatea Petrol-Gaze a pus la dispoziția studenților români care nu sunt din Ploiești, dar și a străinilor, 1.550 de locuri în șase cămine, Căminul
nr. 1 intrând de ieri în reabilitare, motiv pentru care câteva luni nu va putea fi utilizat. Până pe 2 octombrie au fost cazați 1.500 de studenți și au mai rămas de soluţionat cereri de la tineri care locuiesc în localitățile limitrofe, la mai puțin de 30 de kilometri distanță de Ploiești, care ar putea face naveta. Ca o noutate, anul acesta, universitatea a decis să introducă în tariful de cazare costul energiei electrice.
Pentru că specializările Chimie și Matematică din cadrul Facultății de Litere și Științe au fost foarte puțin căutate de către candidații înscriși la admitere, UPG a decis ca, în anul universitar 2016-2017, acestea să nu mai funcționeze, iar puținii candidați care au optat pentru ele au fost redistribuiți la alte specializări, au anunțat reprezentanții universității. De exemplu, conform datelor de pe site-ul oficial al instituției, după sesiunea de admitere din această vară, candidații formulaseră 16 opțiuni pentru Matematică și numai șapte pentru Chimie. De altfel, și în anii trecuți, candidații manifestaseră un interes scăzut pentru aceste domenii, ceea ce înseamnă că și interesul pentru o carieră de profesor de chimie și matematică este foarte scăzut, în momentul de față. “Situația este asemănătoare și la celelalte universități. De exemplu, Universitatea București nu și-a completat locurile la specializarea Matematică”, a precizat rectorul Pascu Mihai Coloja.

Sistemul antiplagiat cerne lucrările de doctorat

O altă noutate din acest an o reprezintă achiziționarea, de către universitatea ploieșteană, a unui sistem care detectează plagiatul. Până acum, acesta a fost utilizat pentru opt teze de doctorat, la două dintre acestea sistemul arătând că anumite fragmente din lucrările respective nu erau originale, a precizat prof. univ. dr. ing. Nicolae Paraschiv, președintele Senatului Universității și director al Școlii doctorale din cadrul UPG. Tezele
respective au fost înapoiate autorilor pentru a fi refăcute în conformitate cu rigorile impuse pentru astfel de lucrări.
În cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul deschiderii anului de învățământ, conducerea UPG a abordat și problema doctoratelor. Profesorul Nicolae Paraschiv a precizat că, la nivel național, doctoranzii și conducătorii de doctorat au o imagine șifonată, din cauza unora care au obținut aceste titluri cu uşurinţă, fiind și mediatizați. “Vedeți care este atitudinea la nivel național față de doctorat. Noi trebuie să ne apărăm prestigiul profesional”, a precizat acesta. “De vină pentru această imagine sunt cei care vor să fie doctori cu orice preț. Eu cred că titlul de doctor este un titlul științific și este absolut necesar în învățământul superior și în cercetare. În alte domenii este un hobby. Dar există o <> de titluri, în administrație, în politică. Deja s-a ajuns la un nivel la care nu mai este suficient un titlu de doctor, unii îl vor și pe al doilea. Așa cum sunt unii colecționari și îi vezi cu câte trei-patru masterate în domenii divergente, așa îi vezi că au pretenții să obţină 3-4 doctorate. Nu este corect. Pentru că această superficialitate și ușurință cu care s-au acordat unele titluri au condus la această imagine deteriorată. Și eu, unul, nu mă simt bine, și nici colegii mei, deoarece la un doctorat se muncește”, a precizat profesorul Nicolae Paraschiv. Acesta a menționat că UPG are o mare tradiție în ceea ce privește organizarea cursurilor de doctorat și acordarea titlurilor de doctor. În prezent, la universitatea ploieșteană, cei care doresc pot urma studii de doctorat în șase specializări tehnice.