Ana Maxim

Luni, 4 iulie, este programată prima probă scrisă din cadrul sesiunii de vară a examenului de bacalaureat: cea la limba și literatura română. Pe 5 iulie, absolvenții de liceu care aparțin minorităților naționale vor susține proba scrisă la limba și literatura maternă, pe 6 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului și a specializării, iar pe 8 iulie – proba la alegere a profilului și a specializării. Rezultatele vor fi afișate pe 12 iulie, în aceeași zi vor putea fi depuse contestații, iar pe 16 iulie vor fi afișate rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor.
Patru candidați din Prahova au dorit să susțină o probă suplimentară de bacalaureat, la limba spaniolă, care s-a desfășurat ieri. Este vorba despre absolvenți de la Colegiul Național “Jean Monnet” din Ploiești, care au finalizat cursurile clasei de filologie bilingv- spaniolă. Promovarea bacalaureatului spaniol le permite elevilor români să fie admişi în universităţile din Spania, în aceleaşi condiţii ca absolvenţii ţării gazdă, dar și să se angajeze mai ușor în această țară. Potrivit directoarei colegiului amintit, Lucica Ionescu, trei dintre candidați își doresc să studieze la universități din Spania, iar cel de-al patrulea dorește să continue studiile în limba spaniolă, în România.
La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat s-au înscris 5.274 de candidați din Prahova, dintre care 4.490 fac parte din seria curentă, iar restul – din serii anterioare. Peste 1.400 de elevi care au început cursurile clasei a XII-a în toamna anului trecut nu s-au înscris la examenul maturității, fie pentru că nu au încheiată situația școlară (au rămas corigenți), fie pentru că nu s-au simțit suficient de pregătiți pentru acest examen.