N.Dumitrescu

La ultima întrunire din mandatul 2012-2016, aleşii judeţeni au dorit să clarifice una dintre problemele spinoase, căreia nu se mai credea că i se va găsi o rezolvare – cea legată de Muzeul Petrolului, unic în ţară, în fapt, a istoriei aurului negru, de care se leagă existenţa teritoriului prahovean. Concret, s-a aprobat, de principiu, organizarea în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, a unei secţii muzeale de istorie a mineralelor şi a extracţiei acestora în Prahova, organizarea acestei secţii urmând să se realizeze prin reorganizarea Muzeului Sării şi transferul Muzeului Naţional al Petrolului, deţinut în prezent de OMV Petrom. În vederea punerii în practică a celor menţionate, aleşii au mai stabilit ca, în termen de 90 de zile, să se elaboreze şi să fie supus spre aprobarea Consiliului Judeţean Prahova un proiect de hotărâre privind solicitarea trecerii, din domeniul public al statului, în cel public al judeţului, a opt bunuri de tezaur aflate la Muzeul Naţional al Petrolului. De asemenea, va fi analizată soluţia juridică pentru preluarea, de la OMV Petrom, şi a altor exponate muzeale, urmând să fie iniţiat şi un alt proiect de hotărâre ce vizează modificarea organigramei, a statului de funcţii şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare ale Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, cu asigurarea fondurilor necesare secţiei muzeale nou înfiinţate.
Muzeul Petrolului a fost înfiinţat în anul 1959, având ca obiect asigurarea, conservarea şi popularizarea materialului documentar asupra evoluţiei şi dezvoltării industriei petroliere în România. În anul 1980, s-a constituit Regia Autonomă a Petrolului „Petrom” – RA, al cărei patrimoniu cuprindea, printre altele, şi Muzeul Petrolului, situat în Ploieşti strada Dr. Bagdasar nr.8, ca unitate social-culturală, care a trecut în componenţa sucursalei Petrom Ploieşti în anul 1997. Ulterior, Regia Autonomă a Petrolului „Petrom” – RA a fost reorganizată ca societate naţională cu capital de stat, denumită Societatea Naţională a Petrolului „Petrom” – SA, în anul 2003, Muzeul Petrolului constituindu-se ca punct de lucru al sucursalei Petrom Ploieşti. Societatea Naţională a Petrolului „Petrom” – SA a fost privatizată în baza Legii nr.555/2004 schimbându-şi denumirea în „Petrom SA”, iar în 2009 în „OMV Petrom SA”.
Numai că, imobilul care adăposteşte muzeul a fost revendicat în instanţă, autorităţile încercând să găsească o modalitate prin care să-i fie menţinută activitatea . „Având în vedere că în municipiul Ploieşti funcţionează Muzeul Naţional al Petrolului, singurul muzeu petrolier din România şi printre puţinele muzee de profil din lume, înfiinţarea sa fiind o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră, precum şi importanţa majoră a industriei petroliere pentru judeţul Prahova, se consideră oportună organizarea în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a unei secţii muzeale privind istoria mineralelor şi a extracţiei acestora”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat de către consilierii judeţeni.