Fundaţia PRAIS a lansat cea de-a doua ediţie a proiectului naţional „Suntem generaţia în mişcare!”, prin care este încurajată practicarea activităților fizice în rândul tinerilor. Din acest an, proiectul se derulează în 170 de licee din 14 oraşe şi două comune: Ploieşti, Timişoara, Cluj – Napoca, Braşov, Codlea, Făgăraş, Predeal, Râşnov, Rupea, Săcele, Victoria, Zărneşti, Bran, Bucureşti şi comunele Feldioara şi Prejmer. În cadrul noii ediții a evenimentului, 65.000 de adolescenţi şi peste 2.700 de cadre didactice au primit materiale educaţionale. Poiectul “Suntem generaţia în mişcare!” este la a doua ediţie în Ploieşti, unde au fost activaţi peste 10.300 de elevi din 17 licee prin intermediul materialelor educaţionale şi de informare care au fost puse la dispoziţie gratuit.
Iniţiativa se adresează adolescenţilor din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, având ca obiective: informarea şi educarea lor şi a familiilor acestora cu privire la importanţa şi la beneficiile practicării activităţilor fizice zilnice, a sportului de masă, dar și cu privire la alimentaţia echilibrată și la somnul odihnitor, necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Totodată, sunt promovate: diversitatea, talentul individual, atitudinea pozitivă, deschiderea către nou şi cunoaştere, socializarea, voluntariatul, respectul de sine şi al altora.
Principalul canal de informare şi de activare online al comunităţii de tineri este reprezentat de platforma integrată cu canalele de social media (Facebook şi YouTube) şi cu portalul www.generatiainmiscare.ro. Un studiu realizat în 2014 de fundația PRAIS împreună cu Facultatea de Sociologie din cadrul SNSPA pe un eşantion de peste 990 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani din Bucureşti şi Ploieşti arată că, în medie, circa 50% dintre respondenţi fac doar între 30 de minute şi o oră de exerciţii fizice pe săptămână. În cursul săptămânii, aceștia sunt la şcoală în jur de 6 ore şi 30 minute pe zi, alocă studiului în medie două ore şi 10 minute; dar petrec zilnic în medie 7 ore şi 30 minute în faţa unui ecran TV, calculator sau telefon. 36% dintre liceeni au răspuns că nu se trezesc odihniţi, 38% se simt somnolenţi sau au adormit la şcoală, iar 29% au avut probleme de concentrare la liceu. Aceste date relevă faptul că adolescenţii din eşantionul chestionat duc un stil de viaţă sedentar, care alături de alte cauze le pot afecta puterea de concentrare și pot conduce la instalarea unei stări de oboseală. Toate acestea le pot influenţa în timp starea generală de sănătate. Implementarea proiectului „Suntem generaţia în mişcare!” este posibilă datorită grantului acordat Fundaţiei PRAIS de către Fundaţia Coca-Cola, în urma unei selecţii anuale de proiecte bazate pe comunitate, organizate la nivel internaţional.