Ana M.

În anul școlar trecut, peste 1000 de prahoveni care au abandonat, la un moment dat, școala, au decis să se întoarcă la cursuri după o perioadă de timp, unii dintre ei la anii maturității. Nouă unități de învățământ din județ le-au oferit acestora posibilitatea de a-și completa studiile, astfel încât să aibă șansa să-și găsească un loc de muncă mai bun.
În anul școlar 2014-2015, în judeţul Prahova au fost şcolarizate prin Programul ”A doua şansă” 182 de persoane în învăţământul primar şi 842 de persoane în învăţământul secundar inferior (614- la zi şi 228 – la frecvenţă redusă), numărul de cursanţi menţinându-se şi pentru anul şcolar 2015-2016, potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Prahova. Programul ,,A doua şansă” – iniţiat de Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice – vine în ajutorul persoanelor care au abandonat învăţământul obligatoriu şi au cel puţin patru ani în plus faţă de vârsta corespunzătoare clasei. Acesta oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii, fără a fi necesară întreruperea activităţii profesionale şi fără a fi afectată viaţa familială.
Printre unitățile de învățământ prahovene în care se desfășoară programul amintit se află: Şcoala Gimnazială ,,Candiano Popescu” Ploieşti, Liceul Teoretic Azuga, Școala Gimnazială Ciupelnița, Școala Gimnazială Vărbila, Școala Gimnazială Izvoarele, Școala Gimnazială „Toma Caragiu” Ploiești, Liceul Tehnologic Mecanic Câmpina. Programul este organizat pentru învăţământul primar (pentru persoanele care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta de şcolarizare corespunzătoare clasei) şi pentru învăţământul secundar inferior (în cazul persoanelor care au vârsta de peste 14 ani şi nu au finalizat învăţământul gimnazial), acesta din urmă având şi componenta de pregătire profesională. Învăţământul primar se organizează în regim de zi/seral (cu frecventarea cursurilor zilnic, dimineaţa sau după-amiaza), comasat (în perioada vacanţelor şcolare) şi intensiv (la sfârşit de săptămână), conform deciziei luate de către Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ, în urma consultării elevilor înscrişi în program şi poate fi parcurs în doi ani. Programul ,,A doua şansă” pentru învăţământul secundar inferior se desfăşoară pe durata a patru ani, echivalenţi claselor V-VIII şi IX-X din cadrul învăţământului secundar inferior, liceu-filiera tehnologică, prin cursuri organizate săptămânal, îmbinând pregătirea în domeniul educaţiei de bază cu pregătirea pentru obţinerea calificării profesionale.
La terminarea cursurilor se eliberează un Certificat de absolvire. Absolvenţii programului ,,A doua şansă” pentru învăţământul secundar inferior, care urmează stagiul de pregătire practică de 720 de ore şi care susţin şi promovează examenul de certificare a competenţelor profesionale, dobândesc şi certificat de calificare profesională de nivel 2.