Ana M.

Elevii prahoveni care au obținut, în acest an, medii de zece la evaluarea națională și la bacalaureat au primit, ieri, premii în bani acordate de Ministerul Educației și Cercetării Ștințifice, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Inspectoratului Județean Prahova. Au fost prezenţi prefectul județului, Rodica Paraschiv, inspectorul școlar general
Nicolae Angelescu, inspectorul școlar general adjunct Horia Toma, directori ai unităților de învățământ din județ și tinerii premianți, alături de părinți. Cele două tinere din Prahova cu media 10 la bacalaureat – Diana Luiza Niță, absolventă a Colegiului Național “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte și Iulia Mihaela Șerban, absolventă a Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești – au primit câte 3.000 de lei, iar cei opt elevi cu media maximă la examenul de evaluare națională – câte 1.000 de lei. Este vorba despre: Bianca Apostoiu, Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” din Ploiești, George Valentin Datcu, Petre Dan Drăghici și Gabriel Alexandru Ilie de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești,
Andreea Diana Poinărița –Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Ploiești, Alexandra Maria Stroescu – Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești, Teodora Tenciu – Școala Gimnazială “Sfânta Vineri” și Florin Toma – singurul elev din mediul rural cu o astfel de performanță, absolvent al Școlii Gimnaziale “Eroilor” din Lipănești. Șase dintre aceștia au ales să-și continue studiile la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, iar ceilalți – la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” și la Colegiul Național “Alexadru Ioan Cuza” din Ploiești.
Prefectul județului, Rodica Paraschiv, a felicitat atât elevii de elită, cât și părinții, profesorii și reprezentanții ISJ. De asemenea, a ţinut să menționeze că se bucură văzând că elevii cu medii maxime nu provin doar din școlile de renume din județ. În ceea ce-i privește pe tineri, aceștia au mărturisit că au ajuns la astfel de performanțe datorită muncii constante și pasiunii pentru studiu. Diana Niță, absolventă a Colegiului Național “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, a fost admisă la Universitatea Politehnică din București și studiază la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Tânăra ne-a precizat că a fost destul de dificil să ajungă la o astfel de performanță, dar nu imposibil, iar că secretul succesului constă în munca individuală şi în faptul că profesorii de la clasă au fost dăruiți profesiei.
“Am ajuns aici prin multă muncă şi efort individual. Nu a fost foarte greu, dar nici foarte ușor. S-a dovedit a fi plăcut, în final. Nu am învățat pentru premiu, ci pentru că mi-a plăcut, am vrut dintotdeauna să termin liceul cu o notă mare și am reușit”, ne-a precizat și Iulia Mihaela Șerban, absolventă a Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești, în prezent studentă la Academia de Studii Economice din București, secția Finanțe-Bănci, fiind încă de mică pasionată de domeniul economic.
Întrebat cum a ajuns să obțină media 10 la evaluarea națională, Florin Toma, din Lipănești, ne-a precizat: “M-am străduit în cei opt ani să acumulez cât mai multe cunoștințe. Mi-au fost alături profesorii, familia și așa am reușit să obțin acest rezultat”. Florin este acum elev în clasa a IX-a la C.N. “Ion Luca Caragiale”, la profilul „Ştiințele naturii”. Diana Poinărița, absolventă a Școlii “Mihai Eminescu” din Ploiești, ne-a mărturisit la rândul său că a învățat în mod constant, iar la examenul de evaluare națională a trebuit doar să recapituleze cunoștințele acumulate. Tânăra a fost admisă la Colegiul Național “Mihai Viteazul”, la clasa de matematică –informatică. În Prahova, la sesiunea de vară a bacalaureatului au fost obținute cele mai bune rezultate din ultimii ani, procentul de promovabilitate fiind de 75,52%, iar la evaluarea națională aproape 90 % dintre elevi au obținut medii peste 5.00, a precizat inspectorul școlar general Nicolae Angelescu.