Lotul olimpic al României a câştigat patru medalii – una de aur, două de argint şi o medalie de bronz, la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică. Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Educaţiei, în urma acestui rezultat, România a ocupat locul 10 pe naţiuni (din 84 prezente) şi îşi păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, cu un palmares de 95 de medalii (dintre care 28 de aur, 42 de argint şi 25 de bronz). Câştigători au fost elevi din Bistriţa, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Vaslui. Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Informatică s-a desfăşurat la Almaty (Kazahstan), în perioada 26 iulie – 1 august şi a reunit 324 de competitori din 84 de ţări.

Învăţământul particular acreditat, obligatoriu, va fi finanţat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că din luna septembrie a acestui an învăţământul particular acreditat, obligatoriu, va fi finanţat, iar acest lucru ar putea duce la scăderea taxelor plătite de părinţi. „Este primul an în care, începând din luna septembrie, va fi finanţat învăţământul particular acreditat, învăţământul obligatoriu. Este vorba de o alocare (la rectificarea bugetară – n.r.) de 32,6 milioane de lei pentru ce a mai rămas din anul 2015. Acest lucru rezolvă aplicarea unei prevederi a legii care funcţionează din anul 2011 şi care a fost prorogată, învăţământul obligatoriu este obligatoriu pentru toţi copiii, nu numai pentru cei din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat”, a afirmat ministrul. El a adăugat că în urma acestei măsuri vor scădea taxele în învăţământul particular obligatoriu, dar acest lucru va fi decis de instituţiile respective.

Tineri muzicieni basarabeni se întorc “acasă”

Sub genericul „Noi am venit acasă”, pe data de 9 august, în Sala cu Orgă din Chişinău, va avea loc deschiderea primei ediții a Festivalului de muzică clasică „Moldo Crescendo”. Festivalul a fost creat de un grup de tineri care au absolvit Liceul de Muzică din Chișinău, iar acum studiază în străinătate. „Noi vrem să aducem lucrurile învățate acolo, acasă. Vrem să facem din Moldova un loc frumos, unde oamenii se respectă, iubesc frumosul, arta și muzica. Un loc de unde să nu fii nevoit să pleci”, spun tinerii muzicieni. Printre muzicienii care vor evolua în cadrul festivalului se numără: Marcel Lazăr – pian , România/Austria, Ionel Manciu – vioară, Marea Britanie, Dan-Iulian Druțac – vioară (foto), Marea Britanie, Anica-Dumitrița Vieru – vioară, Elveția, Vadim Grumeza – vioară, Finlanda, Yuri Atvinovski – violă, Rusia, Radu Croitoru – violoncel, România, Constantin Borodin – violoncel, România, Oksana Mukosii – violă, invitată din Ukraina.