ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
6 °C
Cer innorat

Azi


2° / 8°

Maine


4° / 13°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Sambata, 13 februarie 2016)

Filmul zilei:

„Deadpool” Cinema City Ploiești Shopping City Orele: 12.40, 15.00, 17.20, 19.40, 22.00 Regia: Tim Miller Cu: Ryan Reynolds, Gina Carano, Ed Skrein,Morena Baccarin Genul filmului: Acţiune Supranumit "mercenarul cu gură mare", Deadpool obține, în urma unui experiment militar care dorea să redea abilitatea de regenerare rapidă a... continuare »

(Sambata, 13 februarie 2016)

Calendarul zilei

* 1849: Delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna prezintă împăratului Franz Joseph Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina, prin care se cerea recunoașterea națiunii române.

(Sambata, 13 februarie 2016)

Vorbe intelepte

"Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte." Antonie De Saint-Exupery

(Sambata, 13 februarie 2016)

Stiri pe scurt

Copiii își pot descoperi talentul artistic la Casa de Cultură din Ploiești Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti organizează pentru copii diverse activităţi extracurriculare. Aceștia se pot înscrie la cercul de muzică uşoară (destinat celor cu vârste între 7 şi 15 ani), după o testare prealabilă a... continuare »

(Sambata, 13 februarie 2016)

Valorile premiilor pentru elevii olimpici ar putea fi majorate

A.M. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede majorarea cu până la 30% a sumelor acordate elevilor premianți la olimpiadele naționale. Acestea nu au mai fost modificate din 2008. Astfel, cei care vor obține distincții la asemenea... continuare »

Stiri de ultima ora

12:33: Testul de sange care depisteaza cancerul inca din primele stadii. Cat costa o astfel de analiza

Mai nou, cancerul poate fi depistat încă din primele stadii pe baza analizelor de sânge. Metoda inovatoare de depistare constă într-un simplu test de...»


Editorial

Initiative…trasnite!

Nicoleta Dumitrescu Chit că se află la sfârşit de mandat, parlamentarii parcă fac, de la iniţiativă la iniţiativă, dovada faptului că nu mai trăiesc în România....»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Defăimare, ceva ce multă lume n-are

În Legea lui Dragnea mi se pare de râs termenul “defăimare”. Gândiți-vă că marea problemă cu legea era faza cu politicienii. Că nu o să mai avem voie să-i… ce? Să-i defăimăm? Hm, mi se […] Post-ul Defăimare, ceva ce multă ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4744
-0.18%
USD    (Dolar SUA)
3.9623
-0.02%
XAU    (1 Gram aur)
158.14
+1.38%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"