ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
6 °C
Cer senin

Azi


2° / 13°

Maine


1° / 11°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Vineri, 31 octombrie 2014)

FILMUL ZILEI

„Dragoste şi design” Cinema City Ploieşti Shopping City Orele:14.00, 16.30, 19.00, 21.30 Regia: Michael Damian Distribuţia: Giulia Nahmany, Jane Seymour, David Oakes, Olivia Hallinan Genul filmului: dragoste Danielle s-a născut în România, dar îşi trăieşte visul la New York, unde lucrează în magazinul Beguile, sub... continuare »

(Vineri, 31 octombrie 2014)

Artisti ai Teatrului Balsoi vor aduce „Classic Nights“ la Busteni

Ana M. Patru artişti care evoluează în cadrul celui mai cunoscut teatru din Moscova - Teatrul Balşoi - vor susţine spectacolul extraordinar “Classic Nights” la Castelul Cantacuzino din Buşteni, în zilele de 21 şi 22 noiembrie 2014, de la ora 18.30. Iubitorii muzicii vor putea urmări, astfel, interpretarea mezzosopranei Margarita... continuare »

(Vineri, 31 octombrie 2014)

Vorbe intelepte

,,Capodopera artei diavolului este de a-i convinge pe oameni că el nu există.’’ C. Baudelaire

(Vineri, 31 octombrie 2014)

Evenimente

* 1920 - S–a născut Helmut Newton, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din lume (m.23.01.2004). * 1956 - Contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reușit să aterizeze cu un avion la Polul Sud. * 1984 - A murit premierul indian Indira Gandhi; cel mai mare succes pe care l-a obţinut în planul politicii... continuare »

(Joi, 30 octombrie 2014)

Vila „Luminis” din Sinaia - locul de suflet al compozitorului George Enescu

Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia este vizitată anual de mii de turişti şi reprezintă locul în care mulţi muzicieni şi tineri din liceele şi facultăţile de muzică îşi doresc să ajungă măcar o dată în viaţă. Odinioară, loc de odihnă şi spaţiu preferat pentru creaţie al marelui muzician, Vila „Luminiş”... continuare »

Editorial

Regele si regele metaforei

Lucian Avramescu Îmi amintesc o tabletă a lui Tudor Arghezi despre cum tace și cum se roagă Regele. Nu părea nimic spectaculos, Regele nu conducea o bătălie, nu era suit...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Dorința ascunsă a oamenilor frumoși: să fie dictatori!

Privesc amuzat toate clipurile astea de susținere pentru un candidat sau altul. Mai ales cele în care apar jurnaliști, mai importanți sau mai puțin importanți. Nu știu, poate sunt eu tâmpit, dar te mai poți numi jurnalist după ce faci ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4197
-0.07%
USD    (Dolar SUA)
3.5094
+1.07%
XAU    (1 Gram aur)
136.14
-0.64%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"