ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
13 °C

Azi


7° / 14°

Maine


-1° / 14°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Luni, 2 martie 2015)

Calendarul zilei

* 1716 – A fost tipărită lucrarea lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină. * 1905 - S-a născut Radu Gyr, poet, dramaturg şi eseist, (m. 1975). * 1919 - A avut loc, la Moscova, Conferinţa internaţională a partidelor şi organizaţiilor comuniste. A fost creată... continuare »

(Luni, 2 martie 2015)

Vorbe intelepte

,,Tăcerea înseamnă înţelepciune, dar să taci tot timpul nu e înţelept.” Proverb evreiesc

(Luni, 2 martie 2015)

Filmul zilei:

12 ani de copilărie Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 15,50 Regizor: Richard Linklater Cu: Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Evie Thompson, Tamara Jolaine, Lupe Trejo, Nick Krause, Zoe Graham, Lorelei Linklater Genul filmului: Dramă În filmul său revoluţionar, Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la... continuare »

(Luni, 2 martie 2015)

La Campina, mai multi bani pentru cultura

Adrian Brad Anul trecut, consilierii câmpineni au redus considerabil numărul acţiunilor cultural-artistice şi sportive desfăşurate, dar au alocat, în sumă totală absolută, mai mulţi bani pentru cele care se vor desfăşura în 2015. Situaţia este argumentată de către membrii Comisiei de Cultură a Consiliului Local Câmpina,... continuare »

(Luni, 2 martie 2015)

Incep simularile la bacalaureat

Ana Maxim Elevii claselor a XII-a şi a XI-a încep probele din cadrul simulării bacalaureatului. Astăzi are loc simularea la limba şi literatura română, pe 3 martie se va desfăşura simularea la limba şi literatura maternă, iar pe 4 martie –simularea la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). Pe 6 martie 2015 doar... continuare »

Stiri de ultima ora

16:44: Pericol pentru milioane de copii romani: Branza topita, otrava pentru organism

Nutriţioniştii atrag atenţia că branza topită este unul dintre cele mai procesate alimente, are cantităţi foarte mari de sare şi grăsimi, însă...»


Editorial

Martisor de...16%

Leon Chirila „Veniţi români, veniţi la Mecca noastră!“ - par să strige (pentru că de cântat nu au voce corespunzătoare) într-un glas şi din toate puterile...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Bine lucrat, ninja!

Dialog între mine și Robert (8 ani, clasa a doua): Eu: Băi, voi faceți religie la școală? El (cu o față care spune: tată, ești prost?): Da, normal! Eu: Când aveți religie? El: Marțea, a treia oră. Eu: Și ce faceți la religie? El: ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4381
0.00%
USD    (Dolar SUA)
3.9515
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
153.19
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"