ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
21 °C
Cer partial noros

Azi


16° / 29°

Maine


16° / 29°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Luni, 30 mai 2016)

Concurs din colectia RPH primavara-vara

Cele mai tari, cele mai amuzante, cele mai multe și cele mai adevărate!... Concursurile Radio Prahova merg mai departe! În fiecare zi, pe 99.2, între orele 10:00 și 13:00, Marina are câte o parolă pentru fete și una pentru băieți, ca să ne distrăm la dublu! Cine prinde parola și-o trimite prin SMS - cu tarif normal la 0734.992.992 -... continuare »

(Luni, 30 mai 2016)

Programul spectacolelor

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești • Revistă Sâmbătă, 4 iunie, ora 18:30 Sala Teatrului „Toma Caragiu” “Descurcă-lume” Eugene Nacht-Stroe regia: Eugene Nacht-Stroe • Păpuși Marți, 31 mai, ora 10:30, ora 12:00 Cercul Militar “Capra cu trei iezi” dupa Ion Creangă regia: Nicolae Drăghia Ana Maria... continuare »

(Luni, 30 mai 2016)

Aurora Liiceanu isi va lansa la Palatul Culturii cea mai recenta carte

A.M. Scriitoarea Aurora Liiceanu își va lansa la Ploiești, mâine, cel mai recent volum: “Dragostea cea veche îți șopteşte la ureche. Primele iubiri”. Manifestarea se va desfășura, începând cu ora 12.00, la Sala “Marea Unire” din Palatul Culturii, fiind organizată de Colegiul Psihologilor Prahova și Biblioteca Județeană... continuare »

(Luni, 30 mai 2016)

Ministerului Educatiei a lansat pagina de facebook „Pregatiti pentru gradinita”

A.M. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat pagina de Facebook „Pregătiţi pentru grădiniţă", destinată părinților aflați în căutarea celei mai bune instituții de învățământ preuniversitar pentru copiii lor. Pagina „Pregătiţi pentru grădiniţă” poate fi accesată la adresa... continuare »

(Luni, 30 mai 2016)

Concursuri si expozitii, de Ziua Copilului, la Ploiesti si Campina

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești organizează de Ziua Copilului, 1 Iunie, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziției "Micii colecționari de azi, marii colecționari de mâine". Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii Colegiului Național ,,Ion Luca Caragiale’’... continuare »

Editorial

In arest la soacra

Florin Tănăsescu Există suspiciunea rezonabilă că, peste o săptămână și două zile, mulți dintre candidații la locale nu doar că vor rămâne cu buza umflată, dar...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Mulți, da’ slabi

Vlad Voiculescu, actualul ministru de la Sănătate, chiar e un tip. Omul ăsta, vorbesc pentru cine nu știe, a creat, printre altele, o rețea prin care aducea citostatice în România. Da, ilegal, îi ajuta pe […] Post-ul Mulți, da’ slabi ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5074
0.00%
USD    (Dolar SUA)
4.0318
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
158.05
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"