infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
11 °C
Cer partial noros

Azi


8° / 17°

Maine


9° / 19°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Sambata, 24 septembrie 2016)

Show multimedia la Casa Poporului

iMapp unul dintre cele mai mari spectacole multimedia de 3D video mapping din lume, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie atinge punctul culminant, astăzi. Evenimentele ce compun cea de-a treia ediţie a festivalului s-au desfăşurat în mai multe locaţii din Bucureşti şi au... continuare »

(Sambata, 24 septembrie 2016)

„Ziua Europeana a Limbilor”, sarbatorita la Muzeul Taranului Roman

Muzeul Național al Țăranului Român va găzdui "Ziua Europeană a Limbilor" astăzi, între orele 11.00 și 17.00. Evenimentul este organizat sub forma unui târg lingvistic, care propune publicului să descopere prin joc bogăția culturală a spațiului european. În cadrul celei de-a 15-a ediții, care se va desfășura pe tema călătoriei... continuare »

(Sambata, 24 septembrie 2016)

Programul spectacolelor din judet

Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești Dramă Duminică, 2 octombrie, ora 18:30 Sala Teatrului “Toma Caragiu” “Punctul orb” de Yannis Mavritsakis regia: Radu Afrim Revistă Vineri, 30 septembrie, ora 18:30 Sala Teatrului “Toma Caragiu” “Craca de la miezul nopții” de Catherine Aigner regia: Theo... continuare »

(Sambata, 24 septembrie 2016)

Actori ploiesteni, prezenti la festivaluri de prestigiu

Spectacolul Teatrului “Toma Caragiu“, “Punctul orb”, de Yannis Mavritsakis, în regia lui Radu Afrim, urmează să participe în această toamnă la două evenimente teatrale de anvergură. Marţi, 27 septembrie, de la ora 20.00, spectacolul va fi jucat pe scena sălii Universal Hall din Skopje, Macedonia, în cadrul celei de-a 41-a... continuare »

(Sambata, 24 septembrie 2016)

Al doilea volum din “Marea Carte a Ploiestilor” va fi lansat pe 27 septembrie

Ana Maxim Cel de-al doilea volum din lucrarea “Marea Carte a Ploieștilor” – unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale inițiate în Prahova - va fi lansat marți, 27 septembrie, ora 18.00 în Sala "Marea Unire" de la Palatul Culturii. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală “Ploiești Mileniul III” și... continuare »

Editorial

Ceata are prioritate

Florin Tănăsescu Dacă meteorologii s-au grăbit să ne anunțe cum va fi vremea de Crăciun, nici poliția nu s-a lăsat mai prejos, trimițându-și un antemergător pentru...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Viitorul nostru e despre trecut

Știți care e proiectul nostru de țară? Simplu: să reparăm țara. E mai degrabă ceva legat de trecut, nu de viitor. Viitorul nostru este să reparăm tot ce am făcut greșit în trecut, tot ce […] Post-ul Viitorul nostru e despre trecut ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4470
0.00%
USD    (Dolar SUA)
3.9652
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
170.41
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"