De ieri, el este Cetatean de Onoare – post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA – dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane – a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau – Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul „Sfintii Petru si Pavel” si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIR