ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
10 °C

Azi


11° / 19°

Maine


7° / 16°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIR



Din aceeasi categorie

(Miercuri, 22 octombrie 2014)

STIRI CULTURALE

Alegeri pentru Consiliile Şcolare ale Elevilor Recent, s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru Consiliile Școlare ale Elevilor din întreaga țară, mii de elevi fiind interesați de implicarea în singura structură reprezentativă a elevilor din România. Candidaturile au fost înscrise pe platforma Wedu.ro şi validate... continuare »

(Miercuri, 22 octombrie 2014)

O noua campanie de informare despre traficul de persoane se va desfasura in locuri publice si pe retelele de socializare

A.M. Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a lansat o nouă campanie de informare intitulată ”Exploatarea ucide suflete – Alege să cunoşti. Alege să nu judeci. Alege să previi”, care se va desfăşura în perioada octombrie 2014– martie 2015. Publicul va fi informat despre condiţia de victimă, metodele de... continuare »

(Miercuri, 22 octombrie 2014)

Mai multe obiecte de cult ale Bisericii „Sfantul Nicolae” din Romanesti au fost furate

Ana M. O serie de obiecte de cult care aparţin Bisericii „Sfântul Nicolae” din Româneşti - sat al comunei Bărcăneşti - au dispărut astă-vară şi nici până acum nu au fost recuperate. Este vorba despre un chivot (un obiect reprezentând biserica, în miniatură), despre coperţile unei Evanghelii, pe care sunt aplicate... continuare »

(Miercuri, 22 octombrie 2014)

Filmul zilei:

„Furia: eroi anonimi” Cinema City Ploieşti Shopping City Ora: 21.00 Regia: David Ayer Distribuţia: Brad Pitt, Shia LaBeouf Genul filmului: acţiune Filmul spune povestea unui sergent american, supranumit Wardaddy, şi a echipajului de cinci soldaţi al unui tanc Sherman, din aprilie 1945, în timpul celui de-al Doilea Război... continuare »

(Miercuri, 22 octombrie 2014)

Calendarul zilei

1797 - A fost făcut primul salt cu paraşuta de către francezul Andre-Jacques Garnerin. Acesta a sărit dintr-un balon de la o înălţime de circa 1.000 de metri. Ideea confecţionării unei paraşute s-a regăsit în scrierile lui Leonardo da Vinci, iar Louis-Sybastien Lenormand a confecţionat în 1783 un fel de paraşută din două umbrele... continuare »

Stiri de ultima ora

10:21: Testul rapid de depistare a EBOLA. Rezultatele, in 15 minute

Cercetători francezi au dezvoltat un test de diagnosticare rapidă a virusului Ebola, în mai puţin de 15 minute, anunţă Oficiul pentru Energii Alternative...»


Editorial

Fiarba ciorba-n cupe !

Florin Tanasescu Fiecare neam are ofertele culinare care îl definesc cel mai bine. Astfel, dacă bucătăria franțuzească este ridicată la rang de mare artă, nici cu...»

Alte Editoriale



Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Andrei Pleșu – propagandistul care nu este Mihai Gâdea

A devenit un spectacol amuzant să-l urmăresc pe domnul Andrei Pleșu. Nu știu de ce, dar aceste alegeri l-au transformat pe domnul Pleșu într-un fel de Traian Băsescu. Cine nu ține cu al meu candidat e împotriva mea și trebuie atacat ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.




Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4170
-0.01%
USD    (Dolar SUA)
3.4570
-0.11%
XAU    (1 Gram aur)
139.01
+0.62%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"