ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
18 °C
Cer senin

Azi


16° / 29°

Maine


17° / 31°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Sambata, 23 mai 2015)

FILMUL ZILEI

Poltergeist 3D Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 14.20, 16.30, 18.30, 20.30, 22.30 Regia: Gil Kenan Cu: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt Genul filmului: horror Remake al filmului cu acelaşi nume din 1982, filmul îl are ca protagonist pe Eric Bowen, un tată care după ce îşi pierde locul de muncă se mută împreună cu... continuare »

(Sambata, 23 mai 2015)

Concurs National de Dans la Ploiesti

În zilele de 26 şi 27 mai, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților din Ploiești se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a Concursului Național de Dans „Everybody dance with us”. Formații de la Casele de Cultură ale Studenților din Cluj Napoca, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Ploiești și Kraljevo (Serbia) îşi vor... continuare »

(Sambata, 23 mai 2015)

Programul spectacolelor

Teatrul „Toma Caragiu” Dramă Sâmbătă, 30 mai, ora 19:00 - sala „Toma Caragiu” “Sinucigaşul” de Nikolai Erdman regia: Gelu Colceag Duminică, 31 mai, ora 19:00 - sala Toma Caragiu D'ale Carnavalului de I.L.Caragiale regia: Lucian Sabados Revistă Joi, 28 mai, ora 19:00 - sala Toma Caragiu (intrare liberă, pe baza de... continuare »

(Sambata, 23 mai 2015)

Spectacol in aer liber, pe 1 Iunie

Primăria Ploieşti şi Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti vor organiza, pe 1 Iunie, manifestarea „Zâmbet de copil”, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor. Pe esplanada din faţa Palatului Culturii, începând cu ora 15.00, vor evolua elevi ai cercurilor de teatru, dans popular, dans modern, dans sportiv,... continuare »

(Sambata, 23 mai 2015)

152 de profesori „se bat” pe singurul loc titularizabil de limba romana din judet !

Ana Maxim 1.053 de candidaţi s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor/ catedrelor didactice vacante/ rezervate din învăţământ, care va fi organizat în Prahova, anul acesta, iar cea mai mare « bătălie » se va da pentru posturile de profesor de limba şi literatura română. În luna iunie se vor desfăşura inspecţiile... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 13:16: Ai masina cu geamuri fumurii? Se schimba tot! Uite ce trebuie sa faci

Veste bună pentru șoferii care își doresc geamuri fumuri la autoturismele personale. Potrivit noilor reguli, foliile vor putea fi mai întunecate chiar și...»


Editorial

Morela, pe care il cheama Gheorghe

Lucian Avramescu Morela mi-a adus aseară, târziu, în întuneric, o remorcă de tractor în care am stivuit, nu eu, cu toate că o fac fără preget, prima coasă de...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Ba pe-a mamei dumneavoastră, domnule Adrian Năstase!

Vai, domnul Adrian Năstase este de-a dreptul dezgustat de… dar mai bine-l las pe dânsul să spună. Vă rog, domnule fost cel mai bun prim-ministru al României: „Cererea şi oferta în politică şi în divertisment […] Post-ul Ba ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4483
+0.04%
USD    (Dolar SUA)
3.9765
-0.27%
XAU    (1 Gram aur)
154.95
-0.04%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"