ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
18 °C
Cer in general senin

Azi


16° / 31°

Maine


18° / 32°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Sambata, 1 august 2015)

Calendarul zilei

* 1714: Dimitrie Cantemir a devenit primul român membru al unui înalt for științific internațional (Academia din Berlin). * 1834: A intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei din 1833, prin care se abolea sclavia în întregul Imperiu Britanic. * 1862: Constituirea Ministerului Afacerilor Externe al României.

(Sambata, 1 august 2015)

Vorbe intelepte

“Timpul este un mare meșter în a găsi și a dărui leacul tuturor situațiilor”. Miguel de Cervantes

(Sambata, 1 august 2015)

Invatamantul particular acreditat, obligatoriu, va fi finantat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat ieri că din luna septembrie a acestui an învățământul particular acreditat, obligatoriu, va fi finanțat, iar acest lucru ar putea duce la scăderea taxelor plătite de părinți. "Este primul an în care, începând din luna septembrie, va fi finanțat învățământul particular... continuare »

(Sambata, 1 august 2015)

Salon de umor, la Busteni

Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu” din Bușteni, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în perioada 31 iulie – 1 august 2015, Salonul de Umor ”Ridendo dicere verum”. Inițiat în anul 1996, Salonul s-a bucurat, încă de la prima ediție, atât de sprijinul Uniunii Epigramiștilor din România, cât... continuare »

(Sambata, 1 august 2015)

1.600 de locuri au ramas libere in invatamantul liceal si cel profesional din Prahova

Ana Maxim Absolvenții de gimnaziu care nu au participat la cele două etape de admitere computerizată în licee, din acest an, se pot prezenta la cea de-a treia etapă a admiterii care va avea loc în perioada 3-4 septembrie. Tot atunci sunt așteptați și aceia care, deși înscriși la admitere, nu au ocupat locuri în licee din cauza... continuare »

Editorial

Sinceritate 100%!

Nicoleta Dumitrescu Păstrând încă vie amintirea celor 10 ani petrecuţi la Cotroceni, Traian Băsescu tot anunţă că va debuta ca scriitor. Mai exact, îşi va scrie...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Tu cu ce nume ți-ai bătut joc de copilul tău? :)

E deja o modă, cred. Înainte de a fi văzuți de mamele lor, copiii sunt prezentați de tați pe Facebook. Văd multe poze de-astea în ultima vreme. Tatăl, care probabil a dat 50 de lei […] Post-ul Tu cu ce nume ți-ai bătut joc de copilul ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4070
0.00%
USD    (Dolar SUA)
4.0166
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
139.63
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"