ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
18 °C

Azi


17° / 29°

Maine


18° / 29°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Miercuri, 23 iulie 2014)

FILMUL ZILEI

Rio 2 (3 D) Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 13.10 Regia: Carlos Saldanha Cu: Anne Hathaway, Jesse Eisenberg Genul filmului: animaţie Blu, Jewel şi cei trei copilaşi ai lor trăiesc, domesticiţi, viaţa perfectă în oraşul magic Rio de Janeiro. Jewel decide, însă, că e timpul ca de fapt cei trei copii să înveţe să... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

In Prahova, 154 de profesori au renuntat sa mai sustina examenul de titularizare

A.M. Emoţii mari pentru cadrele didactice care au susţinut, luni, examenul scris pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar. La nivel naţional, au fost aşteptaţi să participe 32.167 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau la probele practice... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

La UPG, s-au incheiat inscrierile la concursul de admitere la masterat

Ana M. Conducerea Facultăţii de Litere şi Ştiinţe din cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti a decis să organizeze, anul acesta, o sesiune de vară a concursului de admitere la masterat. Înscrierile pentru cele 77 de locuri bugetate şi cele 273 de locuri cu taxă s-au încheiat luni, numărul total de opţiuni formulate de... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

Arta contemporana romaneasca - promovata pe plan international

Călin Dan, noul director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), vrea să promoveze arta contemporană din România pe plan internaţional. Artistul şi criticul de artă Călin Dan este noul manager al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, acesta fiind desemnat câştigător al unui concurs organizat de Ministerul Culturii... continuare »

(Miercuri, 23 iulie 2014)

Actrita Maria Dinulescu vine din SUA sa vorbeasca publicului romanesc despre Hollywood

Ana M. “Cum funcționează sistemul american de film la Hollywood?” este tema dezbaterii organizată marţi, 29 iulie 2014, de la ora 19.00, la sediul din Bucureşti al Institutului Cultural Român. Studenţii la actorie şi alte persoane interesate de domeniul cinematografiei vor avea ocazia să afle mai multe despre ceea ce se întâmplă... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 20:00: “Aventura” pana vineri

Petrolul pleacă maine spre Albania, cu o cursă charter, deplasarea pentru meciul retur din turul II al Europa League, cu Flamurtari, nefiind deloc una...»


Editorial

Studiu de caz

Nicoleta Dumitrescu Evenimentele de pe scena politică din România, consemnate în ultima perioadă, cu siguranţă fac istorie! De la o zi la alta, actori politici intră şi...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Despre căciuli prea mari şi fenomenul FC Petrolul

De ceva timp, la FC Petrolul doar mă uit, la fel ca orice ploieștean iubitor de fotbal. Deși ajung mai rar decât mi-aș dori la meciuri, am grijă să le văd pe toate. Nu-mi place de multe ori ce văd. Cred în continuare că clubul nu are o ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4408
-0.18%
USD    (Dolar SUA)
3.2929
+0.09%
XAU    (1 Gram aur)
138.41
-0.31%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"