ShopMania Biz
Vremea
Ploiesti, Prahova
10 °C
Cer innorat

Azi


7° / 16°

Maine


8° / 19°

Profesorul-erou LIVIU LIBRESCU a fost ploiestean

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Vineri, 20 aprilie 2007)

De ieri, el este Cetatean de Onoare - post mortem, al municipiului
Cea mai oribila crima savarsita vreodata intr-un campus universitar din SUA - dupa cum a fost caracterizat atacul armat de la Universitatea Virginia Tech, in urma caruia au fost asasinate 32 de persoane - a adus in prim-planul atentiei opiniei publice mondiale un erou. Numele sau - Liviu Librescu, profesorul care si-a aparat studentii, blocand cu propriul corp, usa de acces criminalului. Strapuns de gloante, ultima lui lectie urma sa fie aceea a curajului, a sacrificiului, a apararii studentilor sai cu propria-i viata. S-a spus despre profesorul erou ca este de origine romana. Cu fireasca emotie aveam sa aflam insa, ca profesorul Librescu este ploiestean. Aici s-a nascut, in 1930, aici a locuit si si-a facut studiile liceale. In memoria si pentru cinstirea jertfei sale, ieri, la Sinagoga din Ploiesti, a avut loc o manifestare omagiala. Aceasta a constat intr-o rugaciune traditionala spusa in limba ebraica si a fost oficiata de Gilu Iuftariu, vicepresedintele comunitatii evreiesti din municipiu, organizatie ce aduna in prezent, aproximativ 100 de membri. “Liviu Librescu s-a nascut la Ploiesti acum 77 de ani dintr-o familie de evrei, a facut studiile la Liceul "Sfintii Petru si Pavel" si a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1953. Profesorul erou era considerat, in lumea academica, drept o somitate; a fost recunoscut ca fondatorul teoriei aplicatiilor in domeniul petrochimiei si, de asemenea, foarte apreciat datorita muncii sale de cercetare in domeniul aerospatial. Din nefericire, profesorul Librescu a fost ucis in incercarea sa de a-si salva studentii de ploaia de gloante”, cu aceste cuvinte si-a inceput discursul vicepresedintele comunitatii evreiesti. De asemenea, acesta a mai precizat: “L-am cunoscut pe profesorul Librescu, cu multi ani in urma si chiar am mentinut legatura prin intermediul corespondentei. Intotdeauna a demonstrat un grad de cultura si de bunatate deosebit, nu a uitat niciodata de unde a plecat, drept pentru care a revenit in tara acum cativa ani cu urna cu cenusa a tatalui sau, pentru a-l inhuma in cimitirul din Ploiesti. Gestul sau de sacrificiu demonstreaza o marinimie sufleteasca deosebita, acesta oferindu-ne o ultima lectie de viata“.
Printre cei prezenti la manifestare s-au mai numarat reprezentanti ai Primariei Municipiului Ploiesti, ai Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, ai Muzeului de Arta Ploiesti etc.
***
Ieri, consilierii locali i-au acordat prof.univ.dr. Liviu Librescu, Titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Ploiesti, post-mortem.
Ana-Maria DRAGOMIRDin aceeasi categorie

(Sambata, 19 aprilie 2014)

Evenimente

• 1854 – A venit pe lume inginerul Anghel Saligny, membru şi preşedinte al Academiei Române (m.1925). • 1889 - Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit în ţară ca viitor moştenitor al tronului. • 1954 - S-a născut Radu Ţeposu, critic literar român (d. 1999). • 1956 - Actriţa americană Grace Kelly s-a... continuare »

(Sambata, 19 aprilie 2014)

Vorbe intelepte

«Mântuitorul a ales Crucea, fiindcă astfel se moare cu mâinile întinse. El S-a sfârşit îmbrăţisându-ne.» Sf. Atanasie cel Mare

(Vineri, 18 aprilie 2014)

Un nou cinematograf la Ploiesti

Începând de astăzi, Ploieştiul va avea un nou cinematograf, dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Acesta va fi deschis în incinta centrului comercial AFI Palace Ploieşti de către Cinema City, liderul pieţei din România şi cel mai mare operator de cinematografe din Europa Centrală şi de Est. Cu o capacitate totală de 1.273 locuri... continuare »

(Vineri, 18 aprilie 2014)

Evenimente

• 1846 - S-a născut Nicolae Densuşianu, istoric şi folclorist, membru al Academiei Române (m.24.03.1911). • 1848 - La Blaj a avut loc prima adunare a românilor din Transilvania, în cadrul căreia s–a hotărât să se convoace, pentru 3–15 mai, Marea Adunare Naţională. • 1955 - A murit fizicianul german Albert Einstein. A... continuare »

(Vineri, 18 aprilie 2014)

Vorbe intelepte

«Celui ce flămânzeşte pentru Hristos, harul i se face hrană; celui ce însetează, băutură preadulce; celui ce tremură de frig, haină; celui ce se roagă, deplină încredinţare; celui ce plânge, mângâiere.» Sf. Marcu Ascetul

Stiri de ultima ora

16:28: Pentru a petrece sarbatorile in siguranta, Politia prahoveana va recomanda

Pentru ca în timpul Sfintelor Sărbători de Paști și în perioada premergătoare acestora să fiți feriți de evenimente neplăcute, polițiștii vă...»


Editorial

In asteptarea normalitatii

În acest an, în aşteptarea Paştelui, parcă mai mult ca niciodată, ceea ce se cere este liniştea. Pacea. Normalitatea. În acest context, n-ar fi rău să încercăm,...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Procurorii dăunează grav sănătății. Mircea Cosma e din nou în spital

Și este posibil să fie supus mâine unei intervenții chirurgicale. Oricum, starea lui Cosma este din ce în ce mai gravă. Sigur, teatru, vor sări jurnaliștii procurori! Nu-mi place de Cosma, nu mi-a plăcut niciodată și am scris asta în ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4607
-0.17%
USD    (Dolar SUA)
3.2281
+0.15%
XAU    (1 Gram aur)
134.45
-0.17%