Ana M.

Unul dintre cei mai cunoscuţi colecţionari de artă din ţară- medicul Aldea Hortensiu – a decis să doneze casa părintească de la Ploieşti şi o importantă colecţie de pictură şi sculptură autorităţilor judeţului, cu condiţia ca locuinţa să devină muzeu. Aldea Hortensiu este născut la Ploieşti, a absolvit Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale”, apoi a plecat la Iaşi, unde a absolvit Facultatea de Medicină şi a devenit un reputat neurochirurg, profesând la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi câteva decenii.
Timp de 20 de ani s-a luptat pentru a –i fi retrocedată casa din Ploieşti, situată aproape de centrul oraşului şi cumpărată de bunicii săi în 1920. Pentru că toate demersurile de retrocedare s-au încheiat, s-a gândit să o ofere judeţului şi oraşului în care s-a născut, în memoria familiei, dar în special în memoria tatălui său, de profesie avocat. Astfel, clădirea va adăposti “Colecţia de Artă Avocat Aldea N. Neagoe (1908-1983), deţinut politic al regimului comunist (1949-1957)”. În prezent, sunt în curs de realizare demersurile de donaţie a clădirii şi a operelor de artă către Consiliul Judeţean Prahova, iar vechea sa locuinţă ar putea deveni o secţie a Muzeului Judeţean de Artă. Zeci de picturi ale unor artişti români, dar şi lucrări de sculptură, vor fi accesibile, pentru vizitare, publicului, începând din această vară. “Una dintre săli găzduieşte Galeria Academică-cu picturi ale unor artişti ce reprezintă academismul românesc, o alta – Galeria Portretelor, ce cuprinde o lucrare nesemnată, atribuită lui Grigorescu, dar şi lucrări de Eustaţiu Stoenescu, Costin Petrescu, Samuel Mützner. Mai există Galeria de artă ieşeană interbelică, cu picturi semnate de Mihai Cămăruţ, Victor Mihăilescu- Craiu, Otto Briese, Dan Hatman, Galeria de artă ieşeană contemporană, unde pot fi admirate opere de artă aparţinând artiştilor: Nicolae Matiuş, Francisc Bartok, Florin Petrache, Felix Aftene, Daniela Grapă, Florin Ungureanu, Galeria de artă contemporană românească, unde există lucrări de: Constantin Piliuţă, Ion Pacea, Traian Brădean. Lucrările de sculptură sunt realizate de: Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Constantin Marinete, Vasile Condurache, Doru Andrei”.
Medicul îşi doreşte ca în viitorul muzeu să fie organizate şi evenimente culturale- seri muzeale, conferinţe cu personalităţi etc. Pasiunea pentru artă a moştenit-o de la părinţi. De-a lungul deceniilor, Hortensiu Aldea şi-a creat la Iaşi o colecţie cu sute de lucrări de artă – unele achiziţionate, altele primite în dar de la artişti cu care a legat relaţii de prietenie. „Prima lucrare am cumpărat-o în 1972, la Iaşi. O mai am şi acum. Este un tablou de Mihai Cămăruţ şi reprezintă un buchet de flori. Artistul mi-a devenit pacient, apoi sfătuitor, m-a îndrumat: nu sta, vezi că se deschide expoziţia cutare, du-te la pictorul cutare…”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Colecţionarul ne-a mărturisit că nu are o lucrare preferată, „fiecare obiect de artă având lumea lui”. „Mă uit întâi dacă îmi place lucrarea, apoi mă uit la semnătură. Nu mă interesează cât de valoroasă este din punct de vedere financiar”, ne-a spus interlocutorul nostru. „Trebuie să facem o distincţie între colecţionar şi investitor. Ultimul vrea să investească banii pe care îi are fără să treacă lucrarea prin sufletul lui. El ştie că are în seif sau undeva pe perete tablouri de zece mii de euro. Nu îl interesează numele sau lucrarea în sine, pe când un iubitor de artă vede calităţile, defectele unei lucrări, se informează despre artişti, despre perioadele de creaţie, ştie care sunt cele mai bune lucrări ale acestuia, ştie să deosebească o lucrare autentică de un fals, nu cumpără cu consilieri. Un investitor, de regulă, cumpără ajutat de un sfătuitor, rareori este dezinteresat”, susţine colecţionarul ploieştean.