A.M.

Kamel Daoud – scriitor algerian de expresie franceză, câştigătorul a mai multor premii literare, la nivel mondial, se va întâlni mâine, de la ora 16.00, cu cititorii din Ploieşti, la sediul Alianţei Franceze – organizatoare a evenimentului, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Întâlnirea se înscrie în seria de manifestări dedicate împlinirii a 25 de ani de existenţă a Alianţei Franceze din Ploieşti. Scriitorul va fi însoţit de Chantal Moreno, director al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, iar conf. dr. Serenela Ghiţeanu, specialistă în literatură contemporană, îi va prezenta opera. Vor participa, de asemenea, profesori, studenţi, elevi, oameni de cultură din Prahova.
Kamel Daoud s-a născut în 1970 la Mostaganem (300 km la vest de Algeria) şi a fãcut studii de Litere, după un bacalaureat în matematicã, iar în prezent locuieşte în Oran ( Ageria). Este ziarist la «Quotidien d’Oran» – al treilea cotidian naţional francofon din Algeria.
În 2013, Kamel Daoud a primit Premiul celor cinci continente ale Francofoniei, pentru cartea «Meursault contre-enquête», fiind pentru prima dată când acesta este acordat unui autor publicat de o editură africană (Éditions Barzakh, 2013). Cartea sa a apărut între timp şi în Franţa, la Actes Sud (2014).
Juriul, prezidat de câştigătorul Premiului Nobel pentru literatură, scriitorul Jean-Marie Gustave Le Clézio (Insula Mauritius), a dorit să recompenseze „un roman care chestionează orbirea noastră istorică, mereu de actualitate şi vorbeşte despre dreptate şi alteritate după liniştirea terorii coloniale”. Cartea abordează problema identităţii şi a complexităţii moştenirii trecutului în Algeria zilelor noastre.
Scriitorul algerian a obţinut, de asemenea, Premiul Goncourt 2015 pentru roman de debut, Premiul François Mauriac (2014) al Academiei franceze şi a fost alegerea în România şi în Orient pentru «Liste Prix Goncourt 2014».