Românca Mihaela Noroc a apărut în emisiunea celebrei realizatoare de televiziune Oprah Winfrey datorită proiectului său „The Atlas Of Beauty” („Atlasul Frumuseţii”). Tânăra de 29 de ani, fotograf, face înconjurul lumii ca să surprindă frumuseţea feminină pe toate continentele. Aventuriera a lăsat tot ceea ce avea în România pentru a-şi urma visul. Ea spune că frumuseţea e în ochii privitorului, iar farmecul e că privitorul e de fiecare dată altcineva. Fotografa Mihaela Noroc a călătorit în 37 de ţări pentru a surprinde frumuseţea femeilor din lume. Proiectul său a atras atenţia mai multor publicaţii şi site-uri internaţionale, fiind prezentat, printre altele, de cotidianul britanic The Independent, de tabloidul britanic The Daily Mail, de televiziunea CNN, de publicaţia franceză Le Figaro, de site-ul american Business Insider, dar şi de site-ul de divertisment boredpanda.com.

România – la Festivalul Internaţional de Carte de la Praga

Ministerul Culturii organizează, în perioada 14-17 mai 2015, standul național la Târgul Internațional de Carte “Lumea Cărții” de la Praga, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei. Participarea continuă a Ministerului Culturii la acest târg internațional de carte a fost încununată în anul 2012 cu statutul de țară invitată de onoare. Toate evenimentele se vor desfășura la standul național din cadrul Palatului Expozițional din Praga, locul de desfășurare al târgului. Invitat de onoare la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte și de Literatură de la Praga este Egiptul. Temele principale ale manifestării culturale sunt “Fotograful și cartea”, “Cărțile, campioane mondiale pentru tânărul public cititor”, “Diaspora literară și cehii din lume”. Invitații Ministerului Culturii vor susţine prezentări de carte și lecturi: Ciprian Măceșaru cu proaspătul său volum de poezii, „Numele meu este Bryan Ruiz” (Next Page, 2015), dar și din volumul de eseistică scris de acesta împreună cu Dan C. Mihăilescu, „Despre nerăbdarea de a fi răbdător” (Humanitas, 2014), Adela Greceanu, din „Şi cuvintele sunt o provincie” (Cartea Românească, 2014), Ștefan Ivas, din „Mila schimbă gustul cărnii” (Casa de Editură Max Blecher, 2014), M. Duțescu, din „Uranus Park” (Polirom, 2014). Invitații Institutului Cultural Român sunt Nicolae Rusu, care va citi din volumul său de proză „Șobolaniada” și Aida Boldeanu, poezie, „De dragul scaunelor roşii”. Alexandru Matei (critic literar) va fi moderator la evenimentele organizate de către Ministerul Culturii. Programul complet al manifestării este postat pe site-ul www.cultura.ro.

Cineasta franceză Agnès Varda va primi un Palme d’Or onorific

Cineasta franceză Agnès Varda, supranumită „bunica noului val francez”, va primi premiul Palme d’Or onorific la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, informează site-ul oficial al evenimentului. Premiul îi va fi înmânat în timpul ceremoniei de închidere a prestigiosului eveniment, care are loc anul acesta în perioada 13 – 24 mai. Anterior, acest premiu le-a mai fost acordat doar regizorilor Woody Allen, în 2002, Clint Eastwood, în 2009, şi Bernardo Bertolucci, în 2011. Distincţia este conferită unor cineaşti celebri ale căror opere au avut un impact mondial, dar care niciodată nu au fost recompensaţi cu un trofeu Palme d’Or. Agnès Varda este prima regizoare care primeşte prestigiosul trofeu. Cu legendarul său umor, aceasta a spus: „Şi totuşi, filmele mele nu au înregistrat niciodată vânzări atât de mari ca ale lor (precedenţilor câştigători, n.r.)”. Printre filmele pe care le-a realizat se numără „Cleo de la 5 la 7/ Cleo from 5 to 7”, din 1962, selectat la Festivalul de la Cannes şi premiat de criticii din Franţa, „The Creatures”, din 1966, „Lions Love”, din 1969, „Documenteur”, din 1981, „Vagabond/ Sans toit ni loi”, din 1985, „The Gleaners and I”, din 2000, „Plajele lui Agnès/ The Beaches of Agnes”, din (2008), şi scurtmetrajul „Oncle Yanco”, din 1967, dar şi cinci episoade din seria TV „Agnes de ci de la Varda”, din 2011. Toate filmele sale combină ficţiunea cu documentarul.