Astăzi, de la ora 11,00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în cadrul proiectului ”Expoziţia lunii”, va avea loc vernisajul expoziţiei temporare ”Cercetări arheologice la conacul Pană Filipescu”. Aceasta prezintă rezultatul cercetărilor arheologice preventive din perioada mai-iunie 2014 la conacul ”Pană Filipescu” din Filipeştii de Târg, prilejuite de proiectul de restaurare şi consolidare a conacului care a avut ca scop identificarea eventualelor construcţii sau faze constructive mai vechi ale conacului.
Potrivit unui comunicat al Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, “În urma cercetărilor arheologice preventive de la conacul „Pană Filipescu” au fost identificate structuri constructive mai vechi şi mai multe etape de evoluţie a acestei construcţii. Astfel, a fost documentată existenţa unei construcţii din zid anterioară ridicării actualului conac, dispusă pe axul nord-sud şi care, cel mai probabil, avea o pivniţă cu două intrări, pe laturile de sud şi de nord, corespunzând lateralelor sale. Această primă construcţie avea dimensiuni mult mai mici decât clădirea conacului „Pană Filipescu”. În partea de nord a conacului au fost identificate trei construcţii patrulatere, care au avut ca principală funcţionalitate pe cea de depozit de gheaţă (”gheţărie”), ele fiind edificate la momente diferite.
Dintre acestea doar una este anterioară actualului conac, dar a fost utilizată şi după ridicarea acestuia. Celelalte două au fost construite ulterior, din nevoia de a creşte capacitatea de depozitare. Aceste construcţii îşi pierd utilitatea simultan, fiind mai apoi utilizate ca spaţii menajere.” Conacul “Pană Filipescu” este un monument de arhitectură ridicat la mijlocul secolului al XVII-lea (1650), de către marele logofăt Pană Filipescu.