Ana Maxim

Conacul „Pană Filipescu” din Prahova – monument de arhitectură de la mijlocul secolului al XVII-lea – şi-a recăpătat, în mare parte, frumuseţea de acum câteva secole, datorită unui proiect finanţat din fonduri europene. Până la vară clădirea va fi complet restaurată, iar către sfârşitul anului aici va fi dat în folosinţă un muzeu de artă brâncovenească.
Proiectul „Restaurarea şi consolidarea Conacului Pană Filipescu, Filipeştii de Târg, judeţul Prahova” este iniţiat şi promovat de Consiliul Judeţean Prahova, lucrările fiind începute în ianuarie 2014. Finanţarea –în valoare de 13.148.597,54 lei – a fost obţinută prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Conacul se află în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi este încadrat în Lista Monumentelor, Grupa A (monumente istorice de valoare naţională şi universală).
Proiectul de restaurare este realizat în proporţie de 72%, iar la jumătatea lunii august lucrările vor fi încheiate, după cum ne-a precizat Diana Stoichiţă, consilier, Direcţia Absorbţia Fondurilor Europene din cadrul CJ Prahova. Consolidarea clădirii este terminată şi au fost restaurate aproape toate elementele de arhitectură. Acoperişul a fost realizat din şiţă din lemn de brad lucrată manual, adusă din Maramureş, iar la parter este montată pardoseală din piatră naturală Vratza, ce va fi folosită şi în spaţiul de la subsol.
La jumătatea lunii august clădirea va fi dată în folosinţă, iar în luna noiembrie se estimează că va fi terminată şi amenajarea muzeului de artă brâncovenească. La parter şi la subsol vor fi amenajate spaţii expoziţionale, iar spaţiul de la etaj va fi folosit pentru conferinţe.
În prezent se lucrează şi la amenajările peisagistice, în scopul de a reda, şi prin intermediul acestora, cât mai fidel, imaginea de odinioară a acestui domeniu. Pentru aleile din jurul conacului se foloseşte piatră de râu, în curte au fost plantaţi pomi fructiferi şi urmează să se sădească bujori, lavandă, liliac şi iarbă de Pampas.
Conacul a fost ridicat de marele logofăt Pană Filipescu, soţul Mariei Cantacuzino – fiica cea mare a postelnicului Constantin Cantacuzino. Construit în stil tradiţional, cu foişor şi coloane, cu parter înalt şi beciuri cu uşi largi, conacul este unic în judeţ prin faptul că face trecerea către stilul arhitectural brâncovenesc.