Ieri s-au împlinit 38 de ani de când marele actor Toma Caragiu s-a stins din viaţă sub dărâmăturile blocului din Bucureşti în care locuia, în timpul cutremurului din 4 martie 1977. Avea doar 51 de ani şi se afla la apogeul carierei. Personalitatea, talentul uriaş şi cariera impresionantă a acestuia au fost rememorate în cadrul unei manifestări organizate la Şcoala „Toma Caragiu” din Ploieşti, la care au participat conducerea teatrului ploieştean care poartă numele actorului, reprezentanţi ai Primăriei Ploieşti, ai Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” şi ai Direcţiei pentru Cultură Prahova, profesori, elevi.
Managerul teatrului ploieştean, actriţa Raluca Nicolescu, şi actriţa Otilia Pătraşcu au adus în atenţia publicului şi o ipostază mai puţin cunoscută a actorului: aceea de autor de poezii. Printre versurile recitate s-au regăsit şi cele în care Toma Caragiu pare că îşi prevede sfârşitul tragic: „Ţi-aduci aminte de mine/ În forfota nebună a cârciumii/ Cine a aruncat zarurile?/ Paloarea dinaintea morţii/ Şi ochii lui din adâncuri/ Privesc durerea mea ce curge încet/ Şi lacrimile mele/ Ce nu pot ajunge pân’ la Tine/ Fotoliul uscat/ În care împietrit de veacuri/ Aştept să mor/ Arzând încet/ Ţi-aduci aminte de mine/ De ştire vreau să-ţi dau/ Cu un minut înainte de-a muri/ Şi jertfa mea de o înţelegi/ De-a pururi urma mea te va-însoţi.” Personalitatea actorului a fost evocată şi de către elevi şi profesori ai şcolii, iar cei prezenţi au urmărit un film realizat de regizorul Mihai Vasile, ce cuprinde fragmente din spectacolele şi filmele în care a jucat Toma Caragiu, precum şi interviuri cu personalităţi ale lumii teatrale despre marele actor. Ca în fiecare an, la bustul artistului de lângă teatrul ploieştean
(instituţie pe care a condus-o mai mulţi ani) reprezentanţi ai autorităţii locale au depus buchete de flori. Tot la cutremurul din 4 martie 1977 s-au stins din viaţă poetul Anatol Baconsky, istoricul Mihai Gafiţa, regizorul Alexandru Bocăneţ, scenograful Liviu Popa, pianistul Tudor Dumitrescu, solista Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc.