Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ din 2015. Astfel, până la 31 octombrie 2014, vor fi emise deciziile de constituire a comisiilor de examen judeţene şi din municipiul Bucureşti, iar până la 21 noiembrie 2014 vor avea loc etapele de înscriere a candidaţilor la unităţile de învăţământ, de transmitere a dosarelor de înscriere la inspectoratul şcolar, de verificare şi avizare a acestora. Până pe data de 5 iunie 2015, vor fi efectuate inspecţiile la clasă, pe 9 iulie 2015 va avea loc proba scrisă, iar pe 14 iulie 2015 vor fi afişate rezultatele. Nota minimă de promovare a examenului este 8.

Dublu eveniment la Institutul Cultural Român

Pe 5 noiembrie 2014, începând cu ora 18.00, la Institutul Cultural Român din București va avea loc un dublu eveniment: proiecția documentarului “Matirik – continent”- regia Manuela Morar și vernisajul expoziției de fotografie „Copiii Soarelui“, semnată de Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Ţucă, Cătălin Dobre şi Manuela Morar. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Umbra Studio și Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane. Documentarul “Matirik- continent“, parte a filmului documentar “Bilet de lup”, îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supravieţuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma. Expoziţia „Copiii Soarelui” reuneşte o selecţie de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova (2010-2014).

Spectacole de teatru la Centrul Cultural din Buşteni

Astăzi, pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, vor evolua actorii Trupei de Teatru „AHA” din Petroşani, cu două spectacole de teatru: unul de dimineaţă, adresat elevilor claselor I-IV şi copiilor din grădiniţe, şi altul seara, adresat elevilor mai mari (clasele VII – XII). De la ora 12.15, copiii vor putea urmări musicalul „Concertul din pădure” – o poveste cu multe peripeţii şi multe cântece, în care cei mici din sală vor avea un rol activ. Seara, de la orele 17.00, Trupa „AHA” va prezenta spectacolul „D’ale lui Caragiale”, ce va include dialoguri şi monologuri celebre din câteva piese şi schiţe ale lui Ion Luca Caragiale: „O noapte furtunoasă”, „Amicii”, „Justiţie”, „Bubico”, „Căldură mare”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „Năpasta”.