Ana M.

La Mănăstirea “Sfântul Antonie cel Mare” din Mălăieştii de Jos (comuna Dumbrăveşti), călugării muncesc împreună cu locuitorii din sat, la refacerea chiliilor afectate, recent, de incendiu. Prioritatea o constituie repararea acoperişului, până la căderea primei zăpezi. La faţa locului au fost prezenţi, zilele trecute, atât primarul comunei Dumbrăveşti, Valentin State, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma.
Opt chilii ale lăcaşului de cult au fost făcute scrum în noaptea de duminică spre luni, cauza fiind o defecţiune la coșul de fum al centralei termice. A fost afectat, de asemenea, acoperișul clădirii în care se aflau camerele, pagubele fiind consistente. În prezent, cei opt călugări ai mănăstirii nu mai pot utiliza chiliile, fiind mutaţi în alte încăperi din centrul monahal. Stareţul mănăstirii, ieromonahul Cosma, a declarat, acum două zile, că speră ca măcar acoperişul să fie reparat până vine iarna. La rândul său, primarul Valentin State a precizat : „O să propun Consiliului Local Dumbrăveşti să alocăm o sumă de aproximativ 150-200 de milioane lei vechi pentru a ajuta la refacerea chiliilor. Dacă se va putea mai mult, vom vedea. Trebuie să se achiziţioneze cherestea şi tablă, ca măcar să nu mai plouă în încăperi”. Fonduri vor fi alocate şi de către Consiliul Judeţean, la următoarea rectificare de buget. Totodată, autorităţile locale vor lua în discuție transmiterea unei adrese către Guvernul României, prin care să se solicite alocarea de fonduri în scopul reparării și consolidării clădirii afectate de incendiu.
Mănăstirea are trei hramuri : Sfântul Antonie cel Mare, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântul Mare Mucenic Fanurie, lăcaşul de cult fiind, totodată, un important obiectiv turistic în zonă.