A.M.

Secţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova găzduiesc, în aceste zile, manifestări culturale organizate cu prilejul celei de-a XXII-a ediţii a „Zilelor europene ale patrimoniului”, intrarea fiind gratuită. Anul acesta, la nivel naţional s-a stabilit ca tema evenimentului să fie „Patrimoniul renascentist din România”, având în vedere că în 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni care au trăit în epoca amintită, marcată de dezvoltarea spectaculoasă a artei şi a ştiinţei.
Manifestările au început ieri, la Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului de la Vălenii de Munte, cu matineul muzeal intitulat „Vaticanul în imagini” . Astăzi, 18 septembrie, de la ora 11.00, la Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti va avea loc un eveniment dedicat poeziei în epoca renascentistă, iar turiştii care vor ajunge la Muzeul Casa Domnească Brebu vor putea participa la matineul muzeal dedicat patrimoniului renascentist din România. Şi Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov va găzdui, astăzi, o prelegere cu tema „Renaşterea culturală în epoca brâncovenească”.
Vineri, de la ora 10.00, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” (mutat temporar la sediul din Ploieşti al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie ) va organiza matineul muzeal „Patrimoniul renascentist din România”, iar de la ora 11.00, la Muzeul Judeţean de Istorie se va desfăşura o activitate cu tema „Un obiect, o poveste din secolele XVI-XVII”. Sâmbătă, începând cu ora 10.00, „Teatrul în epoca renascentistă” va fi subiectul matineului muzeal de la Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti. De la ora 11.00, la Muzeul „Casă de târgoveţ din secolele XVIII-XIX” din Ploieşti vizitatorii vor asista la discuţii pe tema educaţiei în contextul patrimoniului european renascentist, la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” va fi organizat un recital vocal instrumental, iar la Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”din Buşteni „Literatura renascentistă” va fi subiectul dezbătut de muzeografi.
Marţi, 23 septembrie, de la ora 12.00, turiştii sunt aşteptaţi la Muzeul „Crama 1777” din Valea Călugărească pentru a lua parte la matineul muzeal intitulat „Măria Sa, Vinul, în literatură şi artă.”