Ana Maxim

La împlinirea a 78 de ani de la moartea omului politic şi scriitorului Constantin Stere – mare patriot şi militant pentru unirea României cu Basarabia – ieri, mai mulţi muzeografi, profesori şi cercetători au ţinut să aducă un omagiu acestuia, în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul ”Constantin şi Ion Stere” Bucov şi Fundaţia ”Constantin Stere”. Marele savant s-a născut la 1 iunie 1865, în județul Soroca, Basarabia, iar ultimii ani ai vieţii i-a petrecut în conacul familiei de la Bucov, ce a devenit muzeu în 2010.
Reprezentanţi ai instituţiilor şi ai fundaţiei amintite au depus, ieri, buchete de flori la statuile scriitorului şi ale colaboratorilor săi, de pe Aleea Scriitorilor din Parcul ”Constantin Stere” Bucov, dar şi la bustul marelui om politic din incinta muzeului.
În curtea muzeului s-a desfăşurat, apoi, simpozionul „Omagiu lui Constantin Stere”, în cadrul căruia prof. univ. dr. Gheorghe Calcan de la Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti a amintit numeroasele ipostaze ale personalităţii acestuia: militant, naţionalist, publicist, profesor universitar, rector, prefect de Iaşi, unionist, reprezentant al liberalismului, literat, promotor al poporanismului etc. şi a adus în atenţia celor prezenţi cele mai importante momente din viaţa acestuia. În istoria României, numele marelui om politic va rămâne legat mai ales de evenimentul petrecut, la 27 martie 1918, la Chişinău. În cadrul ședinței Sfatului Țării, Constantin Stere a susţinut atunci un discurs emoţionant, iar datorită acestuia cei mai mulţi deputaţi au votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. La simpozionul organizat la Bucov a participat şi Victor Durnea, cercetător la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din Iaşi, care a prezentat al treilea volum de publicistică al lui Constantin Stere. Deşi fusese anunţată şi prezenţa academicianului Valeriu Matei din Basarabia la evenimentul de ieri, acesta nu a mai venit.