A.M.

O interesantă colecţie de rochii ce erau în mare vogă în anii ’20 poate fi admirată în această perioadă la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia. Este vorba despre ţinute realizate de către Ramona Stanca Vîrtosu -artist vizual din Bucureşti, cu care instituţia de cultură prahoveană colaborează de anul trecut.
În perioada interbelică se purtau rochiile drepte, lungi sau până la genunchi, având aplicaţii cu paiete sau franjuri şi accesorizate cu mărgele, pene, bentiţe sau pălării. Fetele aveau un machiaj îndrăzneţ şi părul mai scurt ( la modă era tunsoarea bob), mergeau în cluburi de jazz, unde dansau toată noaptea, fumau – perioada anilor ’20 fiind, aşa cum se ştie, una în care femeile au dorit libertate şi emancipare. Stilul lansat de aşa numitele „flapper girls” a fost unul destul de controversat la vremea respectivă.
Atmosfera boemă de atunci este descrisă şi de F. Scott Fitzgerald în “Marele Gatsby”, iar după apariţia unei noi ecranizări a romanului, în 2013, avându-l ca actor principal pe Leonado DiCaprio, stilul a revenit la modă, marii designeri realizând unele creaţii inspirate de ţinutele purtate în acei ani. Expoziţia de la Sinaia ce cuprinde rochii în stilul anilor ’ 20 poate fi vizitată gratuit şi va mai rămâne deschisă cel puţin câteva săptămâni.