Soprana Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice “Gramophone”, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei. În fiecare an, publicaţia îi onorează pe artiştii, producătorii, inginerii de sunet şi reprezentanţii caselor de discuri care au modelat industria muzicii clasice. Cei 25 de artişti ai anului 2014 vor fi prezentaţi publicului în numărul din luna iunie al revistei britanice. De asemenea, artistul principal prezentat pe coperta acestui număr este celebra soprană Kiri Te Kanawa. “The Gramophone” este una dintre cele mai importante reviste de muzică clasică din lume. Aceasta este publicată la Londra începând din 1923 şi reprezintă o autoritate în domeniu. De asemenea, publicaţia este considerată drept cea mai credibilă sursă de cronici de specialitate. Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Viena şi multe altele. Pentru cariera ei strălucită, a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez.
În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Medalii de aur pentru olimpici români

Elevii din lotul olimpic de chimie al României au obţinut cinci medalii de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz la a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie desfăşurată la Moscova. Este cel mai bun rezultat din istoria participărilor româneşti la această competiţie, în urma căruia România a ocupat primul loc pe echipe. România a surclasat ţara gazdă, Federaţia Rusă, care a obţinut doar trei medalii de aur din cele 10 posibile.
Cei doi elevi care au reprezentat România la ediţia de anul acesta a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie, desfăşurată în Lituania, la Vilnius, au obţinut o medalie de aur şi o menţiune, informează Ministerul Educaţiei. Concursul din acest an, dedicat filosofului Emmanuel Levinas, a reunit 90 de participanţi din 41 de state. Conform regulamentului competiţiei, ţara organizatoare poate înscrie în concurs zece elevi, celelalte state având dreptul la câte doi. Olimpiada Internaţională de Filosofie a avut prima ediţie în 1993, la iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria, şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate cele 21 de ediţii de până acum şi a găzduit, la Braşov, ediţia din 1998 şi la Iaşi pe cea din 2008.