Ieri, in ziua in care Nichita Stanescu ar fi implinit 80 de ani, Academia Romana a sustinut la Ploiesti o sedinta solemna dedicata celui considerat drept unul dintre cei mai originali si mai valorosi creatori de versuri din intreaga lume. Evenimentul s-a desfasurat in sala „Europa” a Consiliului Judetean Prahova, in ultima zi a Festivalului International de Poezie „Nichita Stanescu”. Au onorat invitatia de a participa la manifestare si de a sustine alocutiuni: presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, vicepresedintele acestui for – Marius Sala, academicienii: Eugen Simion, Solomon Marcus, Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Vasile Tarateanu, Adam Puslovic, Radomir Andric- presedinte al Uniunii Scriitorilor din Serbia, Andrei Marga -presedintele Institutului Cultural Roman, scriitorul si politicianul Mircea Ionescu Quintus. Au mai fost prezenti: prefectul de Prahova – Marius Sersea, presedintele CJ Prahova – Mircea Cosma, primarul Ploiestiului – Iulian Badescu, senatori de Prahova, directori ai institutiilor de cultura din judet.
„Sunt onorat sa particip din nou la o intalnire de suflet la Ploiesti – orasul care isi cinsteste oamenii mari pe care i-a dat Prahova. Academia Romana a venit azi aici pentru a cinsti memoria lui Nichita Stanescu, dar si pentru a demonstra prietenia si sprijinul fata de acest judet atat de cald si de entuziast atunci cand este vorba despre recunoasterea pentru mari oameni ai acestei tari. Prezenta noastra aici a fost stimulata si de academicianul Eugen Simion, presedinte al Academiei Romane timp de multi ani, si care a fost coleg cu Nichita Stanescu. Am vrut ca prin prezenta Academiei Romane la Ploiesti sa subliniem ca noi nu l-am uitat pe Nichita Stanescu”, a declarat Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane. Acesta a amintit ca poetul ploiestean a devenit post-mortem membru al celui mai inalt for stiintific al tarii. Presedintele ICR, Andrei Marga, a vorbit despre originalitatea operei lui Nichita si a precizat ca, in aceste zile, toate filialele Institutului Cultural Roman gazduiesc manifestari dedicate acestuia.
Poetul basarabean Valeriu Matei a mentionat, la randul sau, ca „Nichita este, poate, cel mai mare poet din lume din a doua jumatate a secolului al XX-lea”, iar scriitorul si istoricul literar Mihai Cimpoi a aminitit faptul ca, in spatiul basarabean, exista un adevarat cult pentru marele poet roman. Una dintre cele mai interesante expuneri a fost cea a academicianului Solomon Marcus, acesta demonstrand ca unele idei din creatia nichitiana au venit in intampinarea unor teorii formulate de filosofi si de oameni de stiinta. Actorul Eusebiu Stefanescu a incantat audienta depanand amintiri cu Nichita si sustinand un recital de poezie.
Festivitatea s-a incheiat cu decernarea premiilor festivalului. Poetul Horia Badescu (in foto) – nascut in Arges, dar stabilit la Cluj – este castigatorul din acest an al Marelui Premiu de Poezie „Nichita Stanescu” oferit de Consiliul Judetean Prahova, diploma fiindu-i inmanata de presedintele C.J., Mircea Cosma. Premiul „Opera Omnia”, acordat de Primaria Ploiesti, a revenit academicianului prahovean Eugen Simion, Premiul de excelenta „Nichita Stanescu” -acordat tot de municipalitate – profesorului de limba romana Constantin Enciu ( fost dascal al lui Nichita ), ajuns la varsta de 94 de ani. Premiul pentru promovarea operei lui Nichita a fost acordat, de catre Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National, academicianului Risto Vasilevski – poet din Macedonia. Laureatii, dar si alti oameni de cultura romani si straini prezenti la manifestare au primit cate o medalie omagiala si o insigna din partea Primariei Ploiesti. Tot ieri, scriitorii, poetii, academicienii s-au reunit la bustul lui Nichita Stanescu din centrul orasului pentru a recita cateva versuri si a depune buchete de flori.
Ana Maria MAXIM