Astazi, pianista, dr. Ilinca Dumitrescu – solist concertist de stat, presedinta a juriului Sectiei de pian, de la prestigiosul Concurs National ,,Paul Constantinescu” (in perioada 1995–2012) – personalitate marcanta a artei interpretative romanesti contemporane, implineste frumoasa varsta de 60 de ani.
Nascuta intr-o familie de reputati artisti: tatal – compozitorul Ion Dumitrescu, iar mama –poeta Mariana Dumitrescu, a inceput studiile muzicale la varsta de cinci ani, urmand intre anii 1959–1971 studiile la Liceul de Muzica Nr. 1 din Bucuresti.
In perioada 1971–1978, tanara pianista Ilinca Dumitrescu se numara printre cei mai renumiti studenti ai prestigiosului Conservator de Stat ,,P.I. Ceaikovski” din Moscova, la clasa de pian a celebrilor maestri Stanislav C. Neuhaus si Iakov V. Flier. La finalizarea cursurilor, pianista a primit distinctia maxima, ,,Diploma de Merit” (1978).
Debutul in viata muzicala romaneasca a avut loc pe scena Studioului de concerte ,,Mihail Jora” din Bucuresti, cu Concertul in La major, KW 488, de W.A. Mozart, in compania Orchestrei Simfonice Radio, sub bagheta renumitului sef de orchestra Emanuel Elenescu.
Intre anii 1980–1991, pianista Ilinca Dumitrescu a lucrat ca solista concertista de stat la Filarmonica ,,Paul Constantinescu” din Ploiesti. S-a aflat apoi la conducerea Muzeului National ,,George Enescu” din Capitala, iar din anul 2006 a devenit director coordonator al Departamentului Muzical al unui post de televiziune.
In cei peste 40 de ani de prodigioasa activitate concertistica, pianista Ilinca Dumitrescu a sustinut sute de concerte si recitaluri, pe cele mai importante scene din Capitala si din tara, precum si din cele cinci continente, ale lumii.
Repertoriul sau – extrem de vast – cuprinde lucrari de referinta, din toate marile epoci, scoli si stiluri muzicale, piese de recital solo (printre care programe de autor: J.S. Bach, D. Scarlatti, W.A. Mozart, L. Van Beethoven, Fr. Chopin, R. Schumann, Fr. Schubert etc.), muzica de camera, lieduri s.a.
Ampla si prestigioasa sa activitate concertistica, din tara si de peste hotare, i-a fost rasplatita cu importante distinctii nationale si internationale.
La acest frumos jubileu, in numele Muzeului Memorial si Cenaclului muzical ,,Paul Constantinescu” din Ploiesti ii adresam acestei maestre a claviaturii romanesti contemporane cele mai calduroase felicitari, impreuna cu sincere urari de sanatate si putere de munca, precum si traditionala urare „La multi si fericiti ani!”
Prof. Dr. Al.I. Badulescu