• Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, si Liviu Musat, directorul ADR SUD Muntenia, si-au pus semnaturile pe contractul de finantare la sfarsitul saptamanii trecute

Administratia judeteana prahoveana a mai bifat un nou proiect care se va realiza cu fonduri europene. La doar o saptamana dupa ce au fost parafate actele pentru reabilitarea Conacului Pana Filipescu, la sfarsitul saptamanii trecute, Mircea Cosma – presedintele Consiliului Judetean Prahova, si Liviu Musat – directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Muntenia, si-au pus semnaturile pe contractul de finantare a proiectului „Restaurarea si consolidarea Muzeului Ceasului «Nicolae Simache» din Ploiesti”. Este vorba despre un nou contract de finantare in cadrul Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Domeniul major de interventie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, Subdomeniul „Poli de crestere”. Valoarea totala a contractului de finantare este de 7.949.234,58 de lei, din care valoarea totala eligibila este de 6.271.031,95 de lei (5.038.774,17 de lei fonduri nerambursabile FEDR; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul national; 125.420,64 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului). Durata de realizare a lucrarilor este de 36 de luni, perioada de timp in care va fi restaurat si consolidat Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” – monument de arhitectura de importanta nationala si universala, unic in reteaua muzeelor din Romania. Subliniind importanta Muzeului Ceasului, directorul ADR Sud Muntenia a tinut sa-l felicite pe Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, „pentru preocuparea pe care o are, ca sef al administratiei judetene, fata de trecutul, valorile si cultura neamului romanesc”.
Proiectul de reabilitare a acestui muzeu a plecat de la faptul ca, in momentul de fata, cladirea se afla intr-o stare de conservare precara. Astfel, prin lucrarile de restaurare si consolidare propuse in cadrul proiectului urmeaza sa se recupereze finisajele si decoratiunile cladirii, redandu-se astfel edificiului valoarea arhitecturala de odinioara. Investitiile vor consta atat in consolidarea structurii, refacerea fatadelor, a tamplariei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, cat si a extinderii instalatiilor electrice, de apa si canalizare. De asemenea, se vor executa lucrari de amenajare exterioara, trotuare de protectie, alei, spatii verzi.
Singurul de acest fel din tara, Muzeul Ceasului si-a deschis portile in anul 1963, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954 si 1971. Ulterior, colectia de ceasornice a fost adusa intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea aflata in zona centrala a municipiului care, astazi, poarta numele profesorului Nicolae Simache. Patrimoniul muzeului numara, in prezent, peste 4.000 de piese si componente specifice, de mare valoare si atractivitate, ilustrand evolutia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip – pana la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce functioneaza cu mecanismele de la ceasornice, precum si ceasurile bijuterii. Prin punerea in valoare a acestui obiectiv de patrimoniu restaurat la standarde europene se doreste inclusiv sa creasca numarul vizitatorilor la peste 36.000 de persoane pe an. Lucrarile vor demara in luna decembrie a.c. si, pe intreaga perioada a executarii acestora – trei ani – expozitia de la Muzeul Ceasului se va muta in Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova – Sala Auditorium.
N.DUMITRESCU