infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
19 °C
Cer in general noros

Azi


17° / 27°

Maine


13° / 28°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Sambata, 23 august 2014)

STIRI CULTURALE

Târg de meşteşuguri, la Ploieşti La acest sfârşit de săptămână, vizitatorii Ploiești Shopping City au ocazia să viziteze Târgul de Meșteșuguri și Artizanat, unde pot achiziționa produse tradiționale create de cei mai pricepuți meșteșugari din întreaga țară. Printre produsele care pot fi admirate și cumpărate se... continuare »

(Sambata, 23 august 2014)

Bustul lui Decebal vegheaza in apropierea cetatii dacice de la Puchenii Mari

A.M. Un bust din bronz al regelui Decebal a fost dezvelit, zilele trecute, în cadru festiv, la Puchenii Mari- comună pe teritoriul căreia se află ruinele unei fortificaţii geto-dacice. Monumentul este amplasat în faţa sediului primăriei şi pentru realizarea acestuia au fost alocate fonduri de către Consiliul Judeţean şi Consiliul... continuare »

(Sambata, 23 august 2014)

Castelul Peles, cu plusuri si minusuri

D. Constantin Profitând de cele trei zile libere de la sfârşitul săptămânii trecute (şi 15 august – “Sf. Maria” - fiind declarată zi nelucrătoare), mulţi prahoveni s-au urcat în propriile maşini ori în tren şi au pornit-o spre staţiunile de pe Valea Prahovei sau spre Litoral. Mulţi dintre cei care au optat pentru prima... continuare »

(Sambata, 23 august 2014)

Filmul zilei:

Noaptea judecăţii: Anarhia Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 16.00, 18.20, 20.30, 22.40 Regia: James DeMonaco Cu: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford Genul filmului: Thriller Continuarea unui film cu succes de casă din 2013, pelicula explorează evenimente petrecute în unica noapte din an când, timp de 12 ore, orice... continuare »

(Sambata, 23 august 2014)

Incep probele de foc ale sesiunii de toamna a bacalaureatului

Ana M. Luni, 25 august, va avea loc prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat ( sesiunea de toamnă )-cea la Limba şi literatura română. Pe 26 august este programată proba la Limba şi literatura maternă, iar pe 27 august - proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 29 august candidaţii să susţină proba la alegere a... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 20:00: Participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie

Pentru că în curând se termină vacanţa judecătorească, e bine de ştiut de către cei care sunt nevoiţi să înceapă un proces că, mai nou,...»


Editorial

Un batran si un caine

Luiza Radulescu Pintilie Dimineaţă toridă de august. Deşi e sâmbătă, zi liberă, centrul Ploieştiului vuieşte. Asfaltul pare că se topeşte sub paşii grăbiţi...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Ne vedem la TVR!

Da, am semnat contractul cu televiziunea publică, care mi-a făcut o ofertă în această vară. Emisiunea începe la 1 septembrie, se va difuza la ora 23.00, cu o avanpremieră de 10 minute, de la 19,50, pentru cei care au tot reclamat că adorm ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4109
-0.09%
USD    (Dolar SUA)
3.3208
-0.19%
XAU    (1 Gram aur)
136.87
-0.08%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"