ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
26 °C

Azi


20° / 31°

Maine


19° / 31°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Sambata, 2 iulie 2016)

Filmul zilei:

Ziua Independenţei: Renașterea 3 D Cinema City Ploiești Shopping City Orele: 12.20, 14.50, 17.20, 19.50, 22.10 • Regia: Roland Emmerich • Cu: Vivica A. Fox, Maika Monroe, Liam Hemsworth,Jeff Goldblum, Bill Pullman • Genul filmului: Acţiune După ce Ziua Independenței a redefinit genul filmului eveniment, următorul capitol... continuare »

(Sambata, 2 iulie 2016)

Calendarul zilei

* 1888: Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului Național din București. * 1937: Piloții americani Amalia Earhart și Fred Noonan, care au încercat să zboare în jurul lumii, au fost dați dispăruți deasupra Oceanului Pacific. * 1964: Președintele american Lyndon B. Johnson a promulgat Legea Drepturilor Civile, prin care se... continuare »

(Sambata, 2 iulie 2016)

Vorbe intelepte

"Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui și ceea ce faci." Mahatma Gandhi

(Sambata, 2 iulie 2016)

Ministerul Culturii cauta solutii pentru salvarea monumentelor istorice deteriorate

Începând cu luna iulie, Ministerul Culturii va iniția o serie de întâlniri cu specialiști din Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și organizații nonguvernamentale care au preocupări constante în domeniul protecției patrimoniului construit. Acestea vor avea loc săptămânal și se vor desfășura la... continuare »

(Sambata, 2 iulie 2016)

Expozitie canina, in Parcul “Constantin Stere”

În weekend-ul 9-10 iulie, Parcul Memorial “Constantin Stere” Ploiești (zona fostei plaje de la Bucov) va găzdui cea de-a V-a ediție a Cupei “Păzitorii Porții Vinului”. Evenimentul se adresează, deopotrivă, crescătorilor de câini de rasă, dar și iubitorilor de animale, care vor să admire cele mai frumoase exemplare canine,... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 18:09: Bun venit noilor polițiști la Inspectoratul de Poliție al Județului Prahova

Începând de astazi, cei 41 de câștigători ai concursului de încadrare a agenților din sursă externă au întregit rândurile I.J.P. Prahova. Astăzi,...»


Editorial

Buna-credinta

Nicoleta Dumitrescu Dacă e să ne uităm în calendar, la începutul săptămânii viitoare, marţi, pe 5 iulie, se face fix o lună de când electoratul a fost chemat la...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Întrebări cu un singur răspuns: oamenii

Referendumul arată o poză de minut, de secundă, a unei înfruntări. Așa stând lucrurile, e normal ca un referendum care schimbă soarta unei țări pentru zeci de ani să se decidă la nivelul ăsta, 51,3%? […] Post-ul Întrebări cu un ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5148
-0.14%
USD    (Dolar SUA)
4.0639
+0.04%
XAU    (1 Gram aur)
174.39
+1.41%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"