infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
19 °C
Cer senin

Azi


14° / 28°

Maine


16° / 29°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Marti, 31 mai 2016)

CALENDARUL ZILEI

* 455: Împăratul roman Petronius Maximus este omorât cu pietre de către o mulțime furioasă în timp ce fugea la Roma. * 1859: Orologiul Parlamentului din Londra, poreclit ulterior Big Ben, a fost pornit pentru prima oară. * 2009: A încetat din viață britanica Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului „Titanic”... continuare »

(Marti, 31 mai 2016)

VORBE INTELEPTE

„Vrei să cunoști lucrurile? Privește-le de aproape. Vrei să le iubeşti? Privește-le de departe.” Ion Luca Caragiale

(Marti, 31 mai 2016)

FILMUL ZILEI

„Vecini de coșmar 2” Cinema City Ploiești Shopping City Orele: 13.20, 15.20, 17.20, 19.20, 21.30 Regia:Nicholas Stoller Cu: Rose Byrne, Zac Efron, Seth Rogen Genul filmului: Comedie Mac și Kelly Radner urmează să devină părinți pentru a doua oară, așa că sunt gata să se mute în suburbii. Dar, tocmai când credeau că s-au... continuare »

(Marti, 31 mai 2016)

Studenti din patru centre universitare au prezentat lucrari stiintifice la UPG

A. M. Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești a găzduit, în zilele de 26 și 27 mai, “Sesiunea de Comunicări a Cercurilor Științifice Studențești din domeniile Inginerie Electrică, Electronică, Calculatoare și Control” (SCCSS-IEECC 2016). Manifestarea a fost organizată de către universitatea ploieșteană prin Facultatea de... continuare »

(Marti, 31 mai 2016)

Pe 1 Iunie, vizite gratuite la Muzeul Judetean de Stiintele Naturii

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului – 1 Iunie, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova va putea fi vizitat gratuit de copii până la 18 ani. La sediul muzeului din Palatul Culturii – Ploieşti, copiii și tinerii pot să admire expoziția temporară, dar și Acvariul şi expoziţiile temporare: „Terra incognita –... continuare »

Stiri de ultima ora

Ieri, 09:35: Un fenomen extrem de rar afecteaza Romania

Temperatura globală înregistrată în luna martie este cea mai ridicată din ultimii 100 de ani. Comparată cu media temperaturilor din secolul trecut, luna...»


Editorial

Introbagare... contra naturii

Leon Chirilă Vremurile în care eram „tocaţi” cu principiile coexistenţei paşnice – între care se afla şi neamestecul în treburile interne ale altor state - au...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.5039
-0.08%
USD    (Dolar SUA)
4.0452
+0.33%
XAU    (1 Gram aur)
156.78
-0.81%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"