infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
23 °C
Cer relativ insorit

Azi


7° / 23°

Maine


10° / 23°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Intalnire de suflet, dupa 50 de ani de la absolvire, la Colegiul National „I.L. Caragiale”

L.R. O emoţionantă ceremonie va avea loc mâine, cu începere de la ora 11,00, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti. Liceeni din promoţia 1964 se reîntorc în băncile prestigioasei instituţii de învăţământ pe care au absolvit-o acum 50 de ani. La tradiţionala strigare a catalogului vor... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Filmul zilei: „Darul lui Jonas”

Cinema City Ploieşti Shopping City Orele: 18.30 Regia: Phillip Noyce Cu: Meryl Streep, Katie Holmes, Taylor Swift, Jeff Bridges Genul filmului:SF Acţiunea are loc într-o societate a viitorului. Aceia care conduc comunitatea au reuşit să facă pierdute acele lucruri care, odinioară, dădeau farmec vieţii. Oamenii au uitat până... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Astazi, la Muzeul de Stiintele Naturii se deschide „Scoala de flori”

A. Maxim Prahovenii de orice vârstă, iubitori ai naturii, interesaţi de voluntariat, mediu şi ecologie se pot înscrie de astăzi la „Şcoala de flori” din Ploieşti. Acesta este numele unui proiect educativ ce va fi lansat astăzi, la ora 12.00, de conducerea Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova în colaborare cu SIATI... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Unele licee prahovene ar putea fi comasate din lipsa de elevi

A.M. Reţeaua şcolară şi oferta educaţională din Prahova vor fi regândite în următoarele luni, iar unele licee ar putea fi chiar comasate, având în vedere că anul acesta au rămas câteva sute de locuri libere în clasa a IX-a, a declarat, miercuri, inspectorul şcolar general Petre Năchilă la şedinţa Colegiului Prefectural.... continuare »

(Vineri, 19 septembrie 2014)

Evenimente

* 1783 - A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălțat la 5 iunie 1783.... continuare »

Stiri de ultima ora

16:25: Cum va fi vremea in weekend

Sâmbătă, vremea va fi în general instabila, mai ales in regiunile intracarpatice unde va fi cer acoperit de nori si, mai ales dupa-amiaza si in noaptea...»


Editorial

Detest politicianul Mircea Diaconu

Lucian Avramescu Iubesc actorul Mircea Diaconu. Are un fel special de a juca, hâtru, nuanțat, deștept, rolul prostului. Face inteligent pe prostul. Vine din Anton Pann, cu...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Ăsta este ”acoperitul”, domnule Traian Băsescu?

Aoleu, știe și Traian Băsescu ce publicam eu în 2008? Și, dacă vorbim despre același ”acoperit”, Băsescu știe de atunci? Și dacă știe de atunci, de ce vorbește abia acum? Pentru că până acum Brânză nu a candidat la ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4098
-0.22%
USD    (Dolar SUA)
3.4250
+0.45%
XAU    (1 Gram aur)
134.63
-0.71%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"