infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
11 °C
Cer insorit

Azi


6° / 19°

Maine


9° / 21°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Sambata, 30 aprilie 2016)

FILMUL ZILEI

Războinicul vânător și Crăiasa Zăpezii (3 D) Cinema City Ploiești Shopping City Orele: 11.20, 13.00, 15.20 Regia : Cedric Nicolas-Troyan Cu: Jessica Chastain, Emily Blunt, Chris Hemsworth, Charlize Theron Genul filmului: Acţiune Cu mult înainte ca Ravenna (Theron), malefica regină, să fie, aparent, învinsă de sabia... continuare »

(Sambata, 30 aprilie 2016)

Sarbatoarea Sfintelor Pasti - o revarsare de lumina si bucurie

„Credinţa vie în Învierea lui Hristos şi în învierea de obşte în Ziua de Apoi a tuturor oamenilor nu este pentru Biserică doar o predică frumoasă, ci ea cere şi o pregătire anevoioasă. Mântuitorul Iisus Hristos şi sfinţii Săi ucenici şi apostoli ne învaţă şi ne cheamă să lucrăm duhovniceşte mai întâi pentru învierea... continuare »

(Sambata, 30 aprilie 2016)

Minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim

An de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie, ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui, are loc un miracol: aprinderea Sfintei Lumini a Învierii. Considerată de mulți cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine, aceasta a fost documentată consecvent din 1106, mențiunile... continuare »

(Sambata, 30 aprilie 2016)

Viata, moartea si eternitatea, reprezentate pe ouale incondeiate

În România se păstrează una dintre cele mai frumoase tradiții de Paște: încondeierea ouălor, care devin adevărate opere de artă în mâinile celor pasionați de acest meșteșug. Ornamentele realizate prin tehnici speciale, transmise din generație în generație, sunt extrem de variate și cuprind simboluri geometrice, vegetale,... continuare »

(Sambata, 30 aprilie 2016)

In Bucovina exista un ou traditional inalt de 7, 25 metri

Una dintre atracțiile turistice din Bucovina este oul tradițional de Paște cu o înălțime de 7,25 metri, un diametru de 4,60 metri și o greutate de 1.800 de kilograme. Oul gigant este realizat din fibră de sticlă, acoperit cu 130 de metri pătrați de folie autocolantă, împodobit cu modele tradiționale bucovinene și purtând semnul... continuare »

Editorial

Timpul nu mai are rabdare

Nicoleta Dumitrescu Timpul, care se dovedeşte că nu mai are răbdare cu nimeni şi nimic, iată că aduce, şi anul acesta, în faţa acelora care încă mai cred că...»

Alte Editoriale
Cele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Partea goală și înspăimântătoare a paharului

E ciudat că acum nu ai ce să mai dezvălui despre România. Adică nu ai de ce s-o mai faci. După cum, e foarte clar: oriunde cauți găsești ceva care te îngrozește. Dă cu unghia […] Post-ul Partea goală și înspăimântătoare a ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4774
+0.12%
USD    (Dolar SUA)
3.9348
-0.07%
XAU    (1 Gram aur)
161.36
+1.32%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"