infoPortal.ro
infoPortal.ro - sursa ta zilnica de stiri
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
2 °C
Cer innorat

Azi


-1° / 4°

Maine


-1° / 3°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Marti, 27 ianuarie 2015)

A fost aleasa noua Miss Universe

O tânără din Columbia, Paulina Vega Dieppa, în vârstă de 22 de ani, a fost desemnată Miss Universe la cea de-a 63-a ediţie a concursului desfăşurat duminică la Doral (Miami, Florida). Pe locul al doilea s-a clasat Nia Sanchez din Statele Unite, iar pe locul al treilea- Diana Harkhusa din Ucraina. Pe poziţia a patra s-a clasat olandeza... continuare »

(Marti, 27 ianuarie 2015)

„Birdman”, castigator la gala premiilor Sindicatului actorilor americani

Filmul "Birdman", de Alejandro González Iñárritu, a obţinut, duminică seara, cel mai important trofeu la cea de-a 21-a gală a premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani, unde s-a impus la categoria "cea mai bună distribuţie". Lungmetrajul "Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", de Alejandro González... continuare »

(Marti, 27 ianuarie 2015)

Au inceput inscrierile pentru Selectia Nationala Eurovision

Perioada înscrierilor pentru selecţia naţională a Concursului Eurovision 2015 a început ieri şi se va încheia pe 8 februarie, au anunţat reprezentanţii Televiziunii Române, printr-un comunicat. Piesele pot fi trimise electronic, prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe... continuare »

(Marti, 27 ianuarie 2015)

Doua volume de poezie lansate la Casa de Cultura „Geo Bogza” din Campina

Adrian Brad La finalul săptămânii trecute, la Casa de Cultură “Geo Bogza” din Câmpina au avut loc două lansări de carte. E vorba despre două volume de poezie scrise de doi poeţi despărţiţi considerabil de vârstă şi geografia locului de baştină. Două cărţi lansate împreună, dar scrise în două stiluri diferite, fiecare... continuare »

(Marti, 27 ianuarie 2015)

Un prahovean care studiaza in China si un alpinist care a ajuns pe Everest au vorbit elevilor ploiesteni despre experientele lor

Ana Maxim Vinerea trecută, un prahovean student în China şi un tânăr alpinist care a ajuns pe Everest au vorbit elevilor ploieşteni despre experienţele lor de viaţă, despre ceea ce înseamnă succesul şi cum au ajuns să-şi urmeze visurile. Cei doi au fost invitaţi de Consiliul Judeţean al Elevilor în cadrul conferinţei... continuare »

Stiri de ultima ora

16:46: PROGNOZA METEO pentru URMATOARELE ZILE. Vremea SE SCHIMBA RADICAL incepand de joi

Miercuri cerul ramane incarcat de nori si mai cad precipitatii slabe, mixte, local in sud si in sud-est unde sunt conditii de formare a poleiului si mai ales...»


Editorial

Nelinisti

Florin Tănăsescu Stresul a devenit – ca şi Guvernul – parte integrantă din viaţa noastră, deci trebuie depistat mai bine mai târziu decât niciodată, iar...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

O întrebare de sezon: de ce nu roiesc procurorii în jurul acordării creditelor în franci elvețieni?

Nu mă pricep la economie. Și, am mai scris-o, nu am acum un credit în franci elvețieni doar pentru că la momentul respectiv, 2006, banca mi-a respins dosarul. Pur și simplu, mi s-a spus că nu mă calific. Nu știu cum alții, cu venituri mai ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4800
-0.30%
USD    (Dolar SUA)
3.9888
-0.23%
XAU    (1 Gram aur)
164.42
-1.06%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"