ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
-1 °C
Cer innorat

Azi


-4° / 1°

Maine


-6° / 0°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Miercuri, 26 noiembrie 2014)

Concertul trupei „Pheonix” - reprogramat

Concertul pe care legendara formaţie rock „Pheonix” urma să îl susţină pe 14 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești, a fost reprogramat pe 19 decembrie, de la ora 19.30, din cauza numărului prea mic de bilete vândute. Concertul va fi dedicat Fundației ”Copiii Noştri”, preţul unui bilet fiind 65 de lei.... continuare »

(Miercuri, 26 noiembrie 2014)

Peste 100.000 de cititori la Targul International „Gaudeamus - Carte de invatatura”

Cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură”, care s-a desfăşurat în perioada 19 - 23 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, a oferit vizitatorilor aproximativ 750 de evenimente editoriale şi profesionale, un număr record în istoria manifestării. Drept urmare, numărul... continuare »

(Miercuri, 26 noiembrie 2014)

Comoara nazista, expusa intr-un muzeu din Elvetia

Un muzeu din capitala Elveţiei va găzdui o colecţie impresionantă de o mie de opere de artă confiscate de nazişti. La Muzeul de Arte din Berna ar putea ajunge picturile şi schiţele realizate de maeştri de renume precum Picasso, Monet, Chagall şi mulţi alţii. Capodoperele au fost descoperite din întâmplare în 2012, în apartamentul... continuare »

(Miercuri, 26 noiembrie 2014)

Statistica inedita privind numele unitatilor de invatamant din Ploiesti

Ana Maxim O statistică privind numele unităţilor şcolare din Ploieşti dezvăluie faptul că doar două dintre acestea poartă numele unor iluştri profesori ploieşteni, în schimb zeci de instituţii de învăţământ au denumiri care conţin numere. Analiza a fost realizată de către profesor dr. Dorin Stănescu, pe baza datelor... continuare »

(Miercuri, 26 noiembrie 2014)

Politica asasinatului: 27 noiembrie 1940 (II)

Prof. Eugen Stănescu - cercetător ştiinţific principal Virgil Madgearu 27 Noiembrie 1940- Virgil Madgearu se afla acasă și era la dejun cu soția sa. Spre orele 14, familia Madgearu a fost înștiințată, prin servitoare, că un domn care și-a dat numele de Coriolan Popescu vrea să-i vorbească fostului ministru de Finanțe. Ușa... continuare »

Stiri de ultima ora

18:09: Vremea ramane deosebit de rece. Atentie la polei!

Meteorologii anunţă că vremea va rămâne deosebit de rece pentru următoarele zile, iar pe alocuri temperaturi vor coborî până la -4 grade. Dimineţile...»


Editorial

Curatenie lucie

Florin Tănăsescu Stingerea tevaturii cu alegerile prezidențiale reorientează, încet, încet, societatea românească spre ce o doare mai tare în această perioadă -...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Frații Capră vor fi duși la Parchet acum, pentru arestare. 27 de inși implicați într-o schemă de spălare de bani din care face parte și clubul FC Petrolul

Update 1: Așadar, au fost conduse la Parchet 27 de persoane, au fost făcute în această dimineață de DIICOT și BCCO Ploiești 25 de percheziții, în județele Prahova, București, Giurgiu, Buzău, Brăila. Se cercetează circuite financiare ...

Alte articole


PH-online.ro - Ultimele stiri

PRAHOVA BUSINESS

Primar PH

LIVE - Prahova TV
Get the Adobe Flash Player to see this player.
Sondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4347
-0.15%
USD    (Dolar SUA)
3.5758
+0.17%
XAU    (1 Gram aur)
137.54
+0.49%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"