ShopMania Biz
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"
"Investitii pentru viitorul dumneavoastra"

Titlul proiectului: "Valorificarea productiei tipografice a editurii Prahova prin implementarea unei solutii de comert electronic"
Vremea
Ploiesti, Prahova
25 °C
Cer insorit

Azi


19° / 32°

Maine


18° / 32°

Mic dictionar al presei prahovene – Democratia Sociala (I)

Marime text Mareste font Micsoreaza font

(Sambata, 4 februarie 2012)

Democratia Sociala a fost un ziar saptamanal, editat la Ploiesti, in preajma crearii Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
Primul numar a aparut la 5 ianuarie 1892, iar ultimul (nr.52), la 27 decembrie 1892, cand publicatia si-a incetat aparitia, in urma hotararii redactiei, dupa ce acoperise cu regularitate un an intreg. Gazeta s-a tiparit in patru pagini, in formatul 480x330mm in cateva cazuri (18 aparitii), numarul paginilor dublandu-se. Paginarea nu s-a facut pe fiecare numar, ci in continuare, astfel incat intreaga colectie a gazetei are 280 pagini. (in loc de 208 cate ar fi avut, daca unele numere nu si-ar fi dublat volumul). Redactia si administratia se aflau in strada Stiintei nr.40, greu de localizat astazi (poate str. Toma Caragiu).
Ziarul s-a imprimat la tipografia "Moderna" a lui Bercovici, ocupandu-se de el in special un mester D.Dumitrescu-Toboc, care i-a asigurat conditii bune de prezentare.
Pana la nr.5 nu s-a dat nicio indicatie din care sa reiasa ca gazeta ar milita pentru raspandirea ideilor vreunei organizatii politice. Incepand cu acest numar si pana la sfarsitul aparitiei, pe ultima pagina s-a inserat urmatorul anunt:
<>. Desigur, la data aceea, nu exista un asemenea partid nici in Prahova, nici in alta parte, dar exista un club al muncitorilor din Ploiesti, care lupta pentru aceasta.
Democratia Sociala a avut ca director-proprietar pe Alexandru G.Radovici, avocat cu studii la Paris, om de afaceri, bancher si mosier. El a suportat toate cheltuielile de imprimare si a asigurat colaborarea tipografului pe care l-am amintit, Toboc, pe care, mai tarziu il va ajuta sa-si deschida propria sa tipografie. Dar, fiind un om atat de ocupat, colaborarea lui la ziar a fost destul de slaba. Dandu-si de la inceput seama de acest lucru, el a angajat, ca “prim-redactor" pe Anton Bacalbasa, talentat condeier, care scria o buna parte din ziar, mult mai radical decat directorul sau. Amandoi, si directorul si primul redactor, erau membri ai Comitetului executiv al Clubului muncitorilor din Ploiesti. Nu exista insa alta dovada ca ziarul ar fi fost sponsorizat sau indrumat de acest club.
La “Democratia Sociala" a colaborat si Constantin Dobrogeanu Gherea ca si alti conducatori ai miscarii muncitoresti de atunci sau cu vederi si convingeri democratice, multi dintre ei oameni cunoscuti in presa si in viata culturala romaneasca. Asa erau Constantin Mille, gazetar de renume, viitorul director al unor publicatii printre care si “Adevarul", Sofia Nadejde, I.Nadejde si ei publicisti de valoare, V.G. Mortun – viitor deputat si ministru liberal-, E.Vaian, George Diamandy – avocat, dar si om de teatru si scriitor, autor si traducator de piese de teatru, regizor, D.A. Teodoru sau poetii O.Carp si Traian Demetrescu. Dupa cum se observa majoritatea lor nu erau ploiesteni, ceea ce ne face sa deducem ca “Democratia sociala" era citita si la Bucuresti, Iasi sau Craiova.
Cei care au semnat articole au avut mai multe orientari. Una era cea a lui Radovici care, folosind o terminologie socialista, urmarea, de fapt, desavarsirea revolutiei burgheze, impingerea pana la ultimele limite a procesului democratizarii societatii (votul universal). Anton Bacalbasa era mult mai de stanga, articolele lui erau mai combative, mai revolutionare. Era marxist, respingea colaborarea cu clasele conducatoare, noua societate trebuia sa fie opera exclusiva a clasei muncitoare, admitea, deci, “lupta de clasa" si chiar “dictatura proletariatului". Orientare cu adevarat social-democrata era cea promovata de C.D.Gherea. El era un adept al lui Kautsky. Lupta pentru o noua organizare socialista a lumii, dar, nu prin “revolutie, ci prin evolutie", prin jocul politicii, al democratiei, prin masuri legislative, parlamentare.
Cum a fost posibila aceasta multipla orientare, aceasta colaborare, intre oameni cu puncte de vedere diferite ? In primul rand, cei doi stiau ca nu pot scoate ziarul unul fara celalalt. Bacalbasa nu avea bani pentru editarea lui, Radovici nu avea timp pentru asa ceva. In al doilea rand, in acel moment curentele de opinie nu erau precis delimitate in miscarea socialista ci se intrepatrundeau. In sfarsit, deosebirile de vederi nu erau prezentate polemic, ci pareau numai nuante ale aceleiasi strategii.
Articolele cele mai numeroase (uneori doua si chiar trei, in acelasi numar) erau scrise de Anton Bacalbasa si erau, desigur, cele mai citite. Citam cateva titluri: "Tara fericita" (p.256-257), "Unde-i scaparea ?" (p.257), "Munca noastra" (p.259), "Scandal" (p.260), "Patriotism si internationalism" (p.264), "Organizarea muncitorilor" (p.265) etc. Ele erau si cele mai cautate de cititori.
Paul D.POPESCU

Articolul poate fi citit si in editia tiparitaDin aceeasi categorie

(Luni, 25 iulie 2016)

Soc pentru sistemul universitar: numarul de absolventi de bacalaureat s-a redus la jumatate in opt ani

Scăderea drastică a numărului de absolvenţi de bacalaureat de la o medie de 170.000 pe an între anii 2007 şi 2009 până la o medie de 96.000 între anii 2013 şi 2016 se reflectă şi în supracapacitatea care există în universităţi, situaţie care se poate compara cu cea a întreprinderilor ante '89. Deşi aparent populaţia României... continuare »

(Luni, 25 iulie 2016)

Cursurile anului scolar 2016-2017 incep pe 12 septembrie

Cursurile anului şcolar 2016-2017 încep pe 12 septembrie, potrivit structurii anului şcolar următor, aprobată de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. Potrivit documentului, anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3... continuare »

(Luni, 25 iulie 2016)

Universitatea Politehnica din Bucuresti lanseaza agentia de plasare a fortei de munca pentru studenti

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) lansează, începând cu anul universitar 2016 - 2017, un nou serviciu pentru studenţi - o agenţie de plasare a forţei de muncă, POLI JOBS, informează un comunicat remis de instituţia de învăţământ. POLI JOBS este singura ofertă românească de acest tip, în sensul în care tinerii care... continuare »

(Luni, 25 iulie 2016)

Michael Caine si-a schimbat numele din cauza teroristilor

Actorul britanic Michael Caine, în vârstă de 83 de ani, a hotărât să-şi schimbe numele său oficial de naştere, Maurice Micklewhite, după ce era forţat să stea la coadă la aeroport timp de o oră ca agenţii de securitate să înţeleagă de ce pe paşaportul său nu era trecut numele său de actor. Ofiţerii de securitate de la... continuare »

(Luni, 25 iulie 2016)

Dotari performante pentru Scoala Gimnaziala „Ion Ionescu” din Valea Calugareasca

Şcoala Gimnazială „Ion Ionescu” din Valea Călugărească va fi dotată cu opt calculatoare şi opt video proiectoare și ecrane de videoproiecție, prin proiectul „Ajută un sat. Schimbă o țară”, dezvoltat de Fundația Mereu Aproape și Fundația Vodafone România. Această instituție de învățământ are în structura sa încă... continuare »

Stiri de ultima ora

08:28: Se schimba cartile de identitate ale autovehiculelor. Cum vor arata noile documente

Registrul Auto Român anunţă că un nou model de Carte de Identitate de Vehiculului (CIV), cel mai important document furnizat de RAR, va fi eliberat...»


Editorial

„Moda” isteriei

Leon Chirilă Pornită din anxietatea caracteristică şi celui de-al 21-lea secol, isteria continuă să se caracterizeze prin lipsă de control asupra propriilor acţiuni,...»

Alte EditorialeCele mai citite stiri


altPHel - blogul lui Patraru

Începe campionatul. De ce?

După campionatul ăsta European nici nu-ți imaginezi să te uiți la campionatul României. Și nu, nu pentru că cine știe ce fotbal am văzut la alții, dar am văzut ce producem noi. Nu are sens! […] Post-ul Începe campionatul. De ce? ...

Alte articole


PRAHOVA BUSINESS

Primar PHSondaj
Ce parere aveti despre Programul Prima Casa?


Curs valutar
Convertor:
Din    in 
     =    

EUR    (Euro)
4.4612
0.00%
USD    (Dolar SUA)
4.0459
0.00%
XAU    (1 Gram aur)
172.46
0.00%

Proiect cofinatat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro" "Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei"