Instanta Tribunalului Prahova a dat castig de cauza, pe fond, Consiliului Judetean Prahova, in procesul intentat pentru recuperarea datoriilor pe care firmele Plusvag Investimentos Braga – Portugalia si Plusvag Investimentos SRL Ploiesti le au fata de autoritatea judeteana. Astfel, potrivit hotararii luate de judecatorii Tribunalului Prahova, cele doua firme sunt obligate, in solidar, sa plateasca reclamantei – Consiliul Judetean Prahova – o suma totala de 3.650.000 de euro, plus penalitatile de 0,1% pe zi de intarziere, pana la data platii efective, in echivalentul in lei, conform cursului BNR de la data platii.
Procesul a demarat in urma controlului efectuat de Camera de Conturi Prahova, care a stabilit ca nu a fost respectat angajamentul emis de catre asociatul Consiliului Judetean Prahova in proiectul construirii ansamblului rezidential din satul Tatarani, comuna Barcanesti. Plusvag Investimentos Braga – Portugalia si Plusvag Investimentos Ploiesti nu au platit 10% din valoarea estimata a centrului comercial ce urma a fi construit (asa cum era prevazut in angajament), dar nici procentul de 10% din suma obtinuta din vanzarea unei parti a terenului de la Tatarani. Drept urmare, Camera de Conturi Prahova a decis ca acest prejudiciu – care s-a ridicat la suma totala de 3.650.000 de euro – trebuie recuperat.
La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Consiliului Judetean Prahova au avut o intalnire cu cei ai firmelor Plusvag Investimentos, pentru clarificarea situatiei actuale a contractului de asociere privind ansamblul rezidential de la Tatarani. In urma acestei intrevederi, cele doua firme au solicitat autoritatii judetene acordarea unui termen (25 iulie 2010) pentru stabilirea unui plan menit sa asigure indeplinirea obligatiilor care le revin prin contractul de asociere.
Marti, reprezentantii Consiliului Judetean Prahova au raspuns favorabil acestei solicitari, „cu precizarea ca in respectivul document procedurile parcurse pana in prezent pentru rezilierea din culpa dumneavoastra a contractului de asociere mentionat raman valabile”. In adresa inaintata celor doua firme Plusvag Investimentos, conducerea CJ Prahova mentioneaza ca „in eventualitatea in care nu veti elabora si nu veti transmite programul de actiuni la care v-ati angajat sau acest program nu este apreciat de autoritatea administratiei publice judetene ca fiind fezabil, se va face uz de prevederea contractuala care ne indreptateste la transmiterea notificarii de incetare, cu mentinerea in sarcina dumneavoastra a tuturor obligatiilor financiare rezultate din contract”.
Cu alte cuvinte, pana la 25 iulie, fie cele doua firme vin cu un program concret de actiune pentru ansamblul rezidential de la Tatarani, fie contractul de asociere se reziliaza.
Violeta STOICA