Maine, Primaria Ploiesti organizeaza o noua licitatie, una dintre putinele care nu au fost amanate sau anulate. Asta daca nu cumva, pana la ora la care este pregatita licitatia pentru incheierea contractului privind repararea capitala a Bulevardului Republicii, nu se razgandeste cineva din Executivul local…
Dupa cum mentionam, autoritatea ploiesteana vrea sa bage in reparatii capitale bulevardul. Mai bine spus, doar aproximativ 900 de metri din artera care strabate orasul, adica bucata dintre Catedrala „Sf. Ioan” si Piata Mihai Viteazul. Cu ce costuri? In anuntul publicat pe site-ul specializat in licitatii publice, valoarea estimata fara TVA a lucrarilor este de… 6.754.340 de lei. Aplicand taxa pe valoarea adaugata, rezulta un cost total al refacerii si modernizarii a mai putin de un kilometru din bulevard in valoare de 8.037.664 de lei (aproape doua milioane de euro!), adica putin peste 80 de miliarde de lei vechi. Lasand la o parte „estimarea” la leu realizata de catre specialistii Primariei Ploiesti ca valoare a contractului ce va fi incheiat pentru o perioada de un an, este cel putin aberant pretul stabilit, care se apropie de valoarea construirii unui kilometru de autostrada!
Daca realizam un calcul simplu, admitand ca bulevardul ploiestean are trei cai de rulare, cu cate doua benzi, rezulta de trei ori costul repararii capitale a unui drum judetean. Daca cel mai mare pret oferit constructorilor pentru un kilometru de drum este de circa un milion de lei, calculul oricum nu prea iese, pentru ca 900 de metri de artera de categoria a doua – asa cum este catalogat bulevardul, inmultiti cu trei ar insemna, in mare, trei kilometri de drum pentru cele trei cai de rulare. Adica, pentru a fi generosi, circa patru milioane de lei, dat fiind ca, prin contract, ar trebui realizate lucrari de fundatie, de canalizari pentru ape reziduale, marcaj rutier si de imbracaminte asfaltica pentru caile de rulare si pentru trotuare.
Pentru ca, in functie de valoarea lucrarilor, se impun anumite restrictii de participare a firmelor la licitatia deschisa, probabil cei peste 6,7 milioane de lei estimati sunt, din nou, cu destinatie. Potrivit legislatiei in vigoare, valoarea cifrei de afaceri a participantilor la o asemenea licitatie ar trebui sa fie cel putin dubla fata de valoarea estimata a contractului. Astfel ca firmele care se vor inscrie, pana maine dimineata, la licitatie, vor fi obligate sa prezinte dovada ca, in ultimii trei ani, au avut o cifra medie de afaceri de minimum 13.500.000 de lei!
Recent, un oficial al Ministerului Transporturilor estima la circa 500.000 de euro valoarea lucrarilor de reparatii capitale pentru un kilometru de drum national. Valoarea fara TVA a bucatii de bulevard care va intra in reparatii capitale este, asadar, de trei ori mai mare. Poate daca banii ar proveni din fonduri europene, am mai accepta ca Primaria Ploiesti sa construiasca Bulevardul Republicii chiar si la pret de autostrada. Insa, fondurile vor fi asigurate din saracul buget local sau din credit bancar !
Violeta STOICA