Alex Călinoiu

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de ieri, două proiecte care vizează bugetul instituţiei pe acest an, respectiv repartizarea către primăriile prahovene a cotelor defalcate de la bugetul de stat. Bugetul pe 2016 al Consiliului Judeţean prevede cheltuieli de aproape 488 de milioane de lei, direcţionate pentru asigurarea secţiunii de funcţionare la nivelul CJ şi al instituţiilor subordonate şi pentru finanţarea unor lucrări noi sau începute de anul trecut. Principalele investiţii vor fi în sănătate, drumuri şi lucrări de canalizare şi alimentare cu apă.
La capitolul sănătate – aşa cum publicaţia noastră anunţa încă de săptămâna trecută, odată cu prezentarea primei schiţe de buget – autorităţile judeţene au prevăzut fonduri pentru o serie de lucrări la cele două unităţi medicale aflate în subordinea CJ Prahova. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a primit 5 milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare la sediul principal (schimbarea instalaţiei electrice şi a celei de gaze medicale, schimbarea tâmplăriei interioare, înlocuirea pardoselii vechi cu una de tip tarkett), 1,38 milioane de lei pentru lucrări la acoperiş şi instalaţii interioare la sediul din strada Buna-Vestire şi alte 200.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate premergător pentru construirea unei clădiri noi, unde să fie mutate secţiile de la Boldescu. În plus, unitatea a primit suma de 7 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, capitol bugetar de unde pot fi făcute cheltuieli pentru dotări şi materiale sanitare. Maternitatea Ploieşti a primit 4 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, la care se adaugă suma de 2,3 milioane de lei pentru investiţii, principalele obiective din acest an fiind înlocuirea celor două lifturi existente, îmbunătăţirea condiţiilor hoteliere, reabilitarea parcării, la pachet cu amenajarea unei noi ieşiri. În plus, CJ Prahova urmează să asigure o cotă de 10% la un proiect evaluat la aproape 1,4 milioane de lei, care urmează să primească finanţare de la Ministerul Sănătăţii, pentru dotări medicale.
La capitolul drumuri, autorităţile judeţene au aprobat o alocare bugetară de 11,8 milioane de lei – bani din care urmează să se asfalteze aproximativ 51 de kilometri de drumuri judeţene – şi 3 milioane de lei pentru consolidări, în aproximativ 15 puncte afectate de alunecări de teren.
O altă zonă care a primit fonduri însemnate vizează lucrările de alimentare cu apă şi canalizare. Principalele obiective de investiţii vizează alimentarea oraşului Slănic din sursa Crasna, finalizarea aducţiunii pentru Starchiojd, Drajna, Poseşti, Ceraşu şi Bătrâni şi unui proiect aprobat în master-planul judeţean de apă-canal, pentru extinderea reţelei de canalizare în Azuga, Sinaia şi Buşteni.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a anunţat că instituţia va avea la dispoziţie, în prima parte a acestui an, o sumă de 20 de milioane de lei pentru parteneriate cu diverse primării prahovene, în vederea susţinerii unor investiţii ale autorităţilor locale. Din această sursă urmează să fie transmise fonduri şi către municipiul Ploieşti, care în 2016 are an dificil, în condiţiile în care 94 de milioane de lei din cele 97 de milioane de lei prevăzute în bugetul de investiţii al municipalităţii trebuie plătite pentru finalizarea a 11 proiecte europene întârziate.
Bugetul Consiliului Judeţean Prahova pe acest an a fost aprobat, în şedinţa de ieri, cu unanimitate de voturi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu următorul proiect aflat pe ordinea de zi, care a vizat repartizarea către localităţi a unor sume din cotele defalcate de la bugetul de stat. Suma repartizată, în acest caz, a fost de 30,2 milioane de lei, din care 25,4 milioane de lei merg către comune, 4,26 milioane de lei la oraşe, iar 550.000 de lei ajung la cele două municipii din Prahova – Ploieşti şi Câmpina. Doar trei din totalul de 104 localităţi nu au primit niciun ban, Brazi, Berceni şi Ariceştii Rahtivani, acestea cu bugete peste medie, ca urmare a atragerii de investitori şi a dezvoltării industriale din jurul Ploieştiului. Cele mai mari sume au fost repartizate către Băicoi (700.000 de lei), Floreşti, Filipeştii de Târg (câte 600.000 de lei), Târgşoru Vechi (510.000 lei), Gura Vitioarei, Măneciu, Măgureni, Poseşti, Teişani şi Valea Călugărească (câte 500.000 de lei).