Cea mai mare unitate sanitară cu paturi din Prahova – Spitalul Județean de Urgență Ploiești – va ajunge, în trimestrul al doilea al anului 2016, “pe mâna” evaluatorilor de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, instituție care a luat ființă prin reorganizarea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). După ce, în ultimii ani, Spitalul Județean de Urgență Ploiești a fost – justificat sau nu – în atenția publică din cauza unor neajunsuri, în 2015 a mai fost lovit, încă o dată, în plin, prin arestarea și trimiterea în judecată de către Direcția Națională Anticorupție a fostului manager, dr. Alexandru Băloi, acuzat de luare de mită. De altfel, procesul a demarat deja la Tribunalul București, cu fostul manager în stare de arest la domiciliu.

V. Stoica
A. Călinoiu

Cinci spitale de stat din județul Prahova vor trece, anul viitor, prin furcile caudine ale evaluatorilor Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, pentru verificarea condițiilor legale de acreditare, conform standardelor impuse de reglementările în vigoare.
Pentru multe dintre unitățile sanitare cu paturi din România, zilele pe care echipele de evaluatori le petrec în spitale pentru a bifa dacă sunt sau nu îndeplinite criteriile de acreditare sunt zile de foc, înainte de care autoritățile finanțatoare fac eforturi din răsputeri pentru a acoperi din lipsuri sau pentru a mai dota cu câte un aparat performant secțiile. Așa se va întâmpla și cu cele cinci spitale de stat prahovene care vor intra în procesul de acreditare în primele două trimestre ale anului viitor: Spitalul General CF Ploiești, Spitalul Orășenesc Sinaia, Spitalul Orășenesc Băicoi (cele trei fiind incluse în planul de acreditare aferent trimestrului I), Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Bușteni (unități care vor rămâne de verificat în vederea acreditării în trimestrul al II-lea, respectiv în ultima parte a ciclului I de acreditare a spitalelor din România). De menționat că toate cele cinci spitale au depus cererile de înscriere în procedura de acreditare încă din vara anului 2011!
Consiliul Județean Prahova – în administrarea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Ploiești – a făcut o serie de investiții atât în creșterea capacității de cazare a pacienților, dar și în aparatură de înaltă performanță, în cei cinci ani de la transferul spitalelor către autoritățile locale și județene.
Pentru anul 2016, când verificările pentru acreditare bat la ușă, Consiliul Județean Prahova are în vedere o serie de investiții. „Procesul de acreditare este programat în al doilea trimestru din 2016 şi urmăreşte respectarea unei liste ample de criterii. Până atunci, urmează să fie pus în funcţiune noul computer tomograf achiziţionat în acest an. Un alt criteriu este ca fiecare salon să aibă grup sanitar propriu. În aceste zile creionăm bugetul Consiliului Judeţean pe anul viitor, anticipăm că acesta va fi aprobat la începutul lunii februarie. Până atunci, conducerea spitalului va stabili ce lucrări sunt necesare pentru respectarea condiţiilor de acreditare. Cam pe 10 ianuarie vom cunoaşte cu exactitate necesarul de lucrări şi vom avea o estimare a costurilor”, ne-a declarat Fabioara Ionescu, administratorul public al judeţului Prahova.
În trimestrul al treilea al anului 2016, dar în ciclul al doilea de acreditare, vor intra în vizor Spitalul Lotus din Ploiești, Spitalul Orășenesc Urlați, Dentirad Hospital Plopeni și Darius Medical Center, tot din Plopeni.

Evaluarea, un proces în trei etape

Se vorbește de mai mulți ani despre evaluarea spitalelor în vederea acreditării lor în conformitate cu standardele impuse de legislație. Au fost și sincope în procesul acreditării spitalelor, pentru că anul 2014 a fost practic blocat din cauza lipsei personalului autorizat să efectueze evaluările. De altfel, chiar reprezentanții fostei CoNAS arătau, la finalul anului 2014, că în primele trei trimestre ale acelui an, nu a fost evaluat niciun spital deoarece, în urma controalelor efectuate, Curtea de Conturi și Agenția Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice au apreciat că procedurile pentru angajarea evaluatorilor în anii anteriori nu au respectat principiile și reglementările OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni.
2015 a devenit, în schimb, un an plin din acest punct de vedere, iar evaluările au mers pe bandă rulantă, pentru multe unități sanitare cu paturi nefiind însă elaborate, încă, rapoartele de acreditare.
Evaluatorii urmăresc să identifice, printre altele, dacă preocuparea pentru calitate este efectivă, reală, sau este una formală și exprimată doar prin completarea unor documente, fără ca în realitate să fie respectate. Pe de altă parte, verificatorii trebuie să puncteze și dacă procedurile și protocoalele sunt elaborate, în vederea rezolvării unor probleme identificate sau au fost elaborate formal, dar și dacă există un sistem de autoevaluare a activității pentru a o îmbunătăți în mod real. La constatarea unor neconformități, evaluatorii au obligația ca, împreună cu conducerea spitalelor, să stabilească un plan de conformare.
Evaluarea în vederea acreditării spitalelor se realizează în trei etape. Prima etapă – previzita – vizează analiza documentelor solicitate de ANMCS și transmise de către unitățile medicale și solicitarea de lămuriri conducerii unităților sanitare, atunci când este cazul. A doua etapă este vizita propriu-zisă a echipei de evaluatori, în care membrii comisiei se deplasează la sediul unității sanitare, iar ultima etapă, denumită „postvizita”, este aceea în care se realizează proiectul raportului de evaluare, se răspunde la eventualele obiecțiuni sau neclarități ridicate de conducerea unității și se întocmește raportul de evaluare, pe baza căruia se elaborează raportul de acreditare.