Alex Călinoiu

Ploieştenii vor plăti mai puţin pentru încălzirea locuinţelor, indiferent de modalitatea de încălzire folosită. Măsura a fost aprobată ieri de Consiliul Local şi se aplică de la 1 Decembrie 2015, urmând ca primele facturi cu valori reduse să ajungă la populaţie cel mai probabil la mijlocul lunii ianuarie.
Iniţial, consilierii au dezbătut un proiect propus de opoziţie, care viza acordarea unei subvenţii de la bugetul local pentru locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare, proiect prin care tariful facturat populaţiei scade cu aproximativ 32 de lei, până la valoarea de 161,29 lei pe gigacalorie, respectiv 200 de lei după adăugarea TVA. Aleşii din coaliţia PSD-ALDE au venit, în timpul dezbaterilor, cu o serie de amendamente la proiect, gândite pentru a menţine un echilibru între ploieştenii racordaţi la sistemul centralizat şi cei care folosesc alte metode de încălzire. Astfel, după aprobarea modificărilor, urmează ca scăderea facturii să se simtă şi pentru cei care locuiesc în case sau apartamente încălzite cu gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, în şedinţa de ieri a CL Ploieşti, cu unanimitate de voturi.
Referitor la termoficare, documentul stabileşte reducerea preţului facturat pentru populaţie, de la 231,8 până la 200 de lei pe gigacalorie cu tot cu TVA, urmând ca diferenţa, până la tariful general, să fie suportată din bugetul local. De această prevedere nu beneficiază, însă, persoanele care nu sunt cetăţeni ai Ploieştiului, chiar dacă deţin locuinţe în municipiu. De asemenea, subvenţia nu se acordă pentru suprafeţele deţinute de persoanele fizice dar declarate ca nerezidenţiale, conform noului Cod Fiscal. Practic, este vorba despre situaţiile în care proprietarii îşi declară sediul firmei în propriul apartament şi derulează aici activităţi comerciale. Hotărârea mai stabileşte că, în situaţia în care cineva deţine mai multe imobile în municipiu, în proprietate exclusivă, subvenţia se acordă o singură dată, doar pentru imobilul în care persoana respectivă îşi are domiciliul sau reşedinţa.
În cazul celorlalte modalităţi de încălzire, consilierii locali au decis să majoreze cu 15% valoarea sumelor acordate de la bugetul Ploieştiului sub formă de ajutor de încălzire pentru gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. În aceste situaţii, proiectul adoptat ieri face trimitere la Hotărârea Consiliului Local 346 din septembrie 2013, prin care se aprobaseră grilele iniţiale pentru venitul net pe membru de familie în funcţie de care se stabileşte valoarea ajutorului de încălzire.