Alex Călinoiu

Cu actualul adăpost pentru câini comunitari din Bucov ajuns la capacitatea maximă, autorităţile ploieştene au încheiat recent un parteneriat cu Primăria Valea Călugărească, pentru a amenaja aici un nou complex, mult mai încăpător, după toate normele europene. Administraţia comunei Valea Călugărească a pus la dispoziţie un teren de 7.500 de metri pătraţi, unde urmează să înceapă lucrările pentru amenajarea padocurilor. Conform înţelegerii, Primăria Ploieşti s-a angajat să se ocupe de documentaţia tehnică şi de execuţia efectivă a lucrărilor necesare. Contractul de asociere a fost aprobat în 2013, însă zilele trecute Consiliul Local Ploieşti a adoptat o hotărâre prin care s-au stabilit regulile de cooperare dintre cele două instituţii publice, autorităţile ploieştene anunţând că în scurt timp, după aprobarea acestui proiect, vor putea începe construcţia.
În expunerea de motive care a însoţit proiectul se arată că numărul de câini aflaţi pe domeniul public al Ploieştiului este „destul de ridicat”, iar adăpostul de câini de la Parcul Bucov a devenit neîncăpător.
În momentul de faţă, hingherii nu mai acţionează decât la sesizări, ridicând cu prioritate câinii agresivi, din zonele aglomerate, din jurul pieţelor, al spitalelor sau al unităţilor de învăţământ. Singura soluţie pentru evitarea supraaglomerării actualului adăpost a fost încheierea unor parteneriate cu fundaţii din alte ţări, care au luat spre adopţie animale de la Bucov. „În 2014, am avut 783 de câini trimişi în alte state. Au fost în special adopţii din Germania, Austria şi Elveţia. Anul acesta, în primele şapte luni, am reuşit să trimitem 771 de câini, iar parteneriatele vor continua şi în partea a doua a lui 2015. Numărul de adopţii interne a fost mult mai scăzut, am avut, până în luna iulie inclusiv, doar 32 de cazuri. Anul trecut au fost 148. De obicei, a fost vorba despre ploieşteni care şi-au revendicat de la adăpost câinii ridicaţi din faţa blocurilor şi i-au luat înapoi, pe semnătură, obligându-se să respecte un set foarte clar de reguli privind creşterea lor. În momentul de faţă capturăm, în medie, cam 12 animale pe zi, deoarece capacitatea adăpostului nu ne permite mai mult”, ne-a declarat Laura Moagher, directorul Administraţiei Parcului Memorial „Constantin Stere” Bucov. Aceasta a precizat că mutarea adăpostului ar oferi condiţii de cazare mult mai bune pentru animale, dar ar îmbunătăţi şi experienţa vizitatorilor de la Zoo Bucov şi a locatarilor din cartierul rezidenţial învecinat, care s-au plâns în mai multe rânduri din cauza zgomotului produs. „Am avut mulţi vizitatori care
ne-au întrebat miraţi de unde se aude lătratul atât de puternic şi a trebuit să le explicăm că adăpostul de câini este foarte aproape de grădina zoologică şi de aceea, mai ales când este programul de hrănire, se aude zgomotul până aici”, a mai explicat Laura Moagher.
Conducerea Parcului – structură subordonată Consiliului Local Ploieşti – a mai anunţat că va încerca să încheie un parteneriat cu Poliţia Locală, plecând de la mai multe dovezi care arată că maidanezii ajung pe străzile municipiului nu doar pentru că sunt abandonaţi de ploieşteni, ci şi pentru că, în multe cazuri, sunt aduşi din alte localităţi şi lăsaţi la intrările în oraş. Parteneriatul ar urma să vizeze identificarea zonelor unde sunt abandonaţi câinii şi sancţionarea celor care îi lasă pe domeniul public.