Alex Călinoiu

Cu aproximativ două săptămâni înainte să expire, contractul pentru delegarea serviciilor de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie din municipiul Ploieşti a fost prelungit. Măsura a fost adoptată de către Consiliul Local, în şedinţa extraordinară de ieri, în care s-a decis ca acordul cu operatorul Coral Impex să fie prelungit până la finalizarea unei noi licitaţii, dar nu mai mult de doi ani şi jumătate.
Totodată, legislativul local a impus şi un termen de 60 de zile, în care Regia Autonomă de Servicii Publice din cadrul Primăriei Ploieşti trebuie să pregătească documentaţia pentru noile licitaţii.
Întârzierile din cadrul procedurii de delegare a serviciului au fost puse de reprezentanţii RASP pe seama unor modificări din legea salubrităţii şi din ordinele autorităţilor naţionale care reglementează acest sector. Printre noutăţi se numără şi faptul că, în viitor, primăria va trebui să organizeze două licitaţii separate, una pentru dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie (d.d.d. – aşa cum este numit de către specialiştii din domeniu) şi una pentru ridicarea cadavrelor animale de pe domeniul public.
Actualul contract, care include atât sectorul de d.d.d. cât şi cel de ridicare a cadavrelor, a fost semnat în 2010, cu firma Coral Impex, pe o perioadă de cinci ani. Acordul urma să expire la jumătatea lunii viitoare, existând riscul – dacă nu se aproba o prelungire – ca municipalitatea să rămână fără operator tocmai într-o perioadă în care erau necesare mai multe intervenţii pentru deratizare şi dezinsecţie, atât pe domeniul public, cât şi pe unităţi de învăţământ şi spitale.
În şedinţa de ieri, mai mulţi consilieri municipali au încercat să limiteze termenul de prelungire a contractului la maximum un an şi şase luni, însă propunerea nu a obţinut numărul necesar de voturi.