Alex Călinoiu

Autorităţile ploieştene au finalizat caietul de sarcini pentru serviciul de iluminat, urmând să demareze licitaţia publică pentru desemnarea operatorului care se va ocupa de întreţinerea şi modernizarea sistemului în următorii ani. Conducerea primăriei impune, în noua documentaţie, o serie de criterii, solicitând ca operatorul care va semna contractul să facă investiţii de peste 100 de milioane de lei în sistemul de iluminat public. Principala noutate ţine de obligativitatea amplasării de lămpi cu led, în locul vechilor becuri de pe stâlpi. Autorităţile susţin că un proiect de o asemenea amploare ar fi o premieră în România. Avantajele iluminatului cu leduri ţin, potrivit specialiştilor, de folosirea unei cantităţi mai mici de energie în comparaţie cu becurile tradiţionale şi de durata mai mare de viaţă.
Suplimentar, administraţia ploieşteană vrea să creeze şi un sistem de monitorizare în timp real a acestui serviciu public.
„Caietul de sarcini este gata, urmează ca primăria să îl publice în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Intenţia este să încheiem un contract pentru o perioadă de zece ani. Viitorul operator va avea un termen de cinci ani pentru a face investiţiile, având la dispoziţie ceilalţi cinci ani pentru amortizarea acestor cheltuieli. În prezent, noi plătim aproximativ un milion de lei pe lună pentru mentenanţă, dar dorim să ajungem la o scădere considerabilă a consumului, care să ducă, implicit, şi la o reducere a costurilor”, ne-a declarat Radu Brânzei, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice subordonată Primăriei Ploieşti.
Şeful RASP a explicat care sunt principalele modificări impuse la noua licitaţie. „Vrem să existe un sistem de monitorizare şi o cameră de comandă, ori la RASP ori la Direcţia Tehnică, de unde să se verifice sistemul în timp real. Acest lucru nu se va putea face cu lămpile vechi, este nevoie de leduri. Ne-am gândit şi la un sistem de iluminat pe senzori de mişcare. Practic, menţinem în funcţiune constant cam 40% din sistem, ca iluminat arhitectural şi pentru asigurarea unui grad de siguranţă pe timp de noapte, restul lămpilor urmând să se aprindă doar în momentul în care trece un om sau un autoturism pe stradă. În asocierea de firme care vor participa la licitaţie va trebui să existe şi un producător de energie – fie şi o firmă care cogenerează, ceea ce va duce la o reducere a cheltuielilor”, a mai precizat Radu Brânzei.
Reprezentanţii primăriei spun că un program de acest gen ar reprezenta o premieră în România. „Cu un asemenea proiect – ca un întreg oraş să înceapă un demers atât de amplu – n-a mai plecat nimeni la drum. Nimeni n-a avut curajul. Ploieştiul va fi primul oraş iluminat în totalitate cu leduri din România”, anticipează Radu Brânzei.