Alex Călinoiu

Cu peste 400 de familii cu dosare depuse în aşteptarea unei locuinţe sociale de la autorităţile locale, conducerea Primăriei Ploieşti pregăteşte un proiect privind achiziţia de containere. Autorităţile locale intenţionează să realizeze, în cartierul Bereasca, un cartier de case modulare, unde să fie repartizaţi primii beneficiari înscrişi pe lista de priorităţi. În primă fază, anunţă reprezentanţii primăriei, se doreşte achiziţia a 50 de containere.
Vestea vine în condiţiile în care, la nivel naţional, realizarea acestui tip de locuinţe începe să prindă elan, existând inclusiv oferte pe site-uri de profil sau chiar pe cele de anunţuri, din partea unor companii specializate, principalul avantaj fiind cel legat de preţul scăzut, incomparabil mai mic decât pentru un imobil convenţional. Cu toate acestea, foarte mulţi beneficiari rămân reticenţi. Primele locuinţe sociale de acest tip au fost aduse în Ploieşti în mandatul trecut, prin 2009, când primăria a cumpărat şase containere, amplasate lângă podul de la Gara de Sud. La acea vreme, multe familii aflate pe lista de priorităţi s-au temut să accepte repartiţia într-un container, iar, la scurt timp, cei care au apucat să se mute au reclamat frigul şi condiţiile de locuit departe de a fi ideale.
Intenţia actuală a conducerii Primăriei Ploieşti este de realizare a unui cartier social de case modulare, pe strada Lucernei, din cartierul Bereasca. „Avem 154 de dosare ale persoanelor evacuate din casele naţionalizate şi 250 de dosare pentru locuinţe sociale. Mai sunt cu siguranţă foarte multe familii care nu au depus cereri. În total, estimăm că nevoia reală este de 600 de locuinţe. Comisia nr. 5 – de asistenţă socială – din Consiliul Local Ploieşti a dezbătut această problemă şi a hotărât să fie elaborat un proiect de hotărâre privind achiziţia de containere. Nu punem căruţa înaintea cailor. Trebuie să luăm lucrurile logic şi, înainte de toate, să existe o întâlnire între directorii din primărie cu atribuţii în acest domeniu, de la asistenţa socială până la partea de Direcţia Tehnică, să vedem ce utilităţi sunt disponibile în acea zonă şi ce lucrări mai sunt necesare. Urmează ca directorii să se întâlnească, iar apoi Administraţia Serviciilor Sociale Comunitare să elaboreze proiectul. În primă instanţă, ne-am gândit să achiziţionăm cel puţin 50 de containere”, ne-a declarat, ieri, Raul Petrescu, viceprimarul municipiului Ploieşti.
Preţul pentru un imobil de acest gen este între 5.000 şi 7.000 de euro. Există, în funcţie de numărul de containere şi dispunerea lor, şi variante cu un număr mai mare de camere, inclusiv cu etaj, care pot ajunge la 10.000 de euro. Pe un site cunoscut de anunţuri, de exemplu, am găsit o societate care oferă asemenea construcţii la 8.700 de euro, ofertanţii lăudându-se că, la preţul unei maşini, pot livra şi asambla în trei săptămâni o casă cu două niveluri, baie, bucătărie şi spaţii de locuit, cu o amprentă la sol de 42 de metri pătraţi.
„În prezent, ne confruntăm cu o criză de locuinţe sociale în Ploieşti. Foarte rar se eliberează unele pentru a putea să trimitem acolo următorii beneficiari de pe lista de priorităţi. O investiţie de 500.000 de euro nu cred că ar fi prea dificil de susţinut din bugetul municipiului”, a mai argumentat Raul Petrescu.