V.Stoica

Reprezentanţii municipalităţii ploieştene au de gând să schimbe din temelii sistemul de iluminat public de pe raza oraşului. Pentru că, în prezent, SC Servicii de Gospodărire Urbană asigură doar mentenanţa reţelei de iluminat public, consilierii locali au aprobat, săptămâna trecută, documentaţia de atribuire – inclusiv prevederile din caietul de sarcini – necesară organizării unei licitaţii publice în urma căreia să fie delegată gestiunea serviciului de iluminat în municipiul Ploieşti pentru o perioadă de zece ani, cu posibilitate de prelungire a acestui termen. Delegarea gestiunii acestui serviciu de utilitate publică a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe propuneri, licitaţia pentru încheierea unui contract de concesiune ajungând să fie amânată, contestată sau… neorganizată. S-a ajuns la soluţia ca SGU să se ocupe de mentenanţa sistemului de iluminat public, însă ceea ce se doreşte a se realiza în municipiul Ploieşti într-o perioadă de zece ani necesită organizarea unei licitaţii publice, în urma căreia să se încheie un contract cu o firmă specializată.

Săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat documentaţia de atribuire destinată organizării licitaţiei publice pentru delegarea serviciului de iluminat public în municipiul Ploieşti. Potrivit caietului de sarcini, investiţiile pe care viitorul concesionar va fi obligat să le îndeplinească sunt împărţite pe etape, însă toate lucrările de reabilitare şi de extindere ar trebui realizate într-un interval de maximum 26 de luni de la parafarea contractului de delegare. În această privinţă, în total ar trebui să intre în acest program de reabilitare şi de extindere lucrări care vizează 285 de stâlpi de beton, 215 stâlpi din fibră de sticlă, 490 de corpuri de iluminat şi 43 de kilometri de cablu. Cele mai multe lucrări vor fi realizate în cartierele Tineretului şi Mitică Apostol.
În maximum cinci ani de la încheierea contractului de delegare a serviciului de iluminat public, viitorul concesionar ar trebui să înlocuiască, pe cheltuiala sa, toate corpurile de iluminat cu vapori de sodiu cu corpuri cu LED, recuperarea investiţiei urmând să se realizeze din reducerea consumului de energie electrică.
Deşi pare greu de crezut, în municipiul Ploieşti mai există încă stâlpi electrici din lemn, iar multe dintre componentele sistemului au fost puse în funcţiune la jumătatea secolului trecut.