N.Dumitrescu

În judeţul Prahova, continuă procesul de dezvoltare a comunităţilor locale, mai ales în mediul rural. Un astfel de exemplu este comuna Dumbrăveşti unde, ieri, în prezenţa conducerii Consiliului Judeţean, s-a făcut recepţia unei baze sportive şi s-a dat startul lucrărilor ce vizează amenajarea unui parc fotovoltaic. Conform declaraţiilor primarului Valentin State, ambele investiţii fac dovada faptului că „autorităţile locale, cu sprijinul administraţiei judeţene, atunci când îşi doresc proiecte ce vizează dezvoltarea comunei, au şi rezultate, indiferent de piedici”. „Baza sportivă este un proiect ce datează din anul 2009, iniţial, costul standard al acesteia fiind evaluat la suma de 6,2 miliarde de lei vechi. Numai că, la momentul demarării lucrărilor, de la fostul Guvern Boc s-au alocat doar 40 de milioane de lei vechi. Din cauza faptului că am considerat suma ca fiind infimă, faţă de cât ar fi fost nevoie pentru întreaga investiţie, am returnat banii şi am alocat, de la bugetul Primăriei Dumbrăveşti, pentru continuarea proiectului, 1,8 miliarde de lei vechi. În anul 2010, lucrările au fost sistate, pentru ca, în anul 2013, să încheiem un parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova privind continuarea investiţiei. În final, valoarea lucrărilor la această bază sportivă a ajuns la suma de 4,9 miliarde de lei vechi, mult mai puţin decât suma care fusese anunţată iniţial, în 2009. Pe 19 octombrie, aici s-a jucat primul meci, ca să facem „botezul” terenului de fotbal. Începând de astăzi (n.n. – ieri), elevii şcolilor generale din Dumbrăveşti vor efectua orele de educaţie fizică pe acest teren, transportul la baza sportivă efectuându-se cu microbuzul şcolar. În fapt, acesta a fost principalul scop al acestei investiţii – cei 580 de copii pe care îi avem la cele două şcoli generale din comună să-şi desfăşoare orele de sport într-un spaţiu adecvat, pentru că una este să faci sport într-un spaţiu închis, alta pe un teren special amenajat. În plus, eu, ca primar, nu mai vreau să-i văd pe tineri prin cârciumi”, a declarat primarul Valentin State. Baza sportivă are în dotare un teren de fotbal, o pistă de alergare şi o groapă pentru sărituri, tribune, în primăvara anului viitor urmând să fie amenajate, cu fonduri de la consiliul local, un teren de tenis şi un altul de minifotbal, cu nocturnă.
În ceea ce priveşte investiţia ce vizează amenajarea unui parc fotovoltaic, lucrările demarate ieri la Dumbrăveşti sunt evaluate la suma de 17,5 miliarde de lei vechi, din care, peste 90% reprezintă finanţare europeană. „Acest proiect a fost depus de către Primăria Dumbrăveşti în anul 2010, contractul de finanţare fiind aprobat în anul 2013, termenul de finalizare pentru lucrări fiind iunie 2015. Vor fi amplasate opt panouri fotovoltaice, cu energia preluată de la soare urmând să fie asigurat necesarul de energie electrică folosit pentru iluminatul stradal şi al tuturor instituţiilor publice din comună.
Investiţia se va realiza pe o suprafaţă de 47 de hectare, terenul aparţinând primăriei, aici fiind un fost izlaz comunal. Având în vedere că în localitatea Dumbrăveşti nu mai sunt decât 8 vaci, dintr-un total de aproape 300 câte erau cu ani în urmă, am considerat că este mult mai benefic să dăm o altă folosinţă acestui teren”, a declarat primarul Valentin State. Acesta a mai menţionat că, la Dumbrăveşti, investiţiile pentru dezvoltarea comunei nu se vor opri aici, în proiect mai fiind amenajarea unui parc de distracţii la care să aibă acces toţi locuitorii de pe Valea Slănicului, construirea a 180 de locuinţe tip ANL şi amenajarea unei secţii exterioare a Muzeului de istorie şi arheologie, având în vedere descoperirea băilor romane din satul Mălăieşti.