N.Dumitrescu

Interesul tot mai mare al investitorilor pentru Prahova a avut un dublu impact, în acest an, în ceea ce privește economia județului. Pentru prima dată în ultimii zece ani, rata șomajului a scăzut sub cinci procente, situație care a dus implicit la o rectificare pozitivă atât a bugetului județului, cât și în cazul bugetelor localităților. Confirmarea a venit printr-o decizie a Direcției Regionale a Finanțelor Publice Prahova, despre care au fost informaţi, într-o recentă şedinţă, şi consilierii judeţeni.

Aleşii judeţeni au fost anunţaţi la ultima ședință a Consiliului Județean Prahova că, urmare a creşterii numărului de locuri de muncă, s-a înregistrat o scădere a ratei şomajului în Prahova la 4,9% faţă de 6,7% media naţională, ceea ce a permis rectificarea pozitivă a bugetului judeţului Prahova și cele ale unităţilor administrativ-teritoriale. Conform precizărilor făcute de către șeful administrației prahovene, rectificările cu plus s-au făcut la capitolul „Sume provenite din cota din impozitul pe venit”, în conformitate cu legistația în vigoare. Concret, pentru localități, fondurile suplimentare sunt în valoare de 17.525.000 de lei, acest lucru fiind stabilit prin decizie a Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Prahova, la data de 25 septembrie a.c. Conform documentului menționat, pe primul loc în ceea ce privește rectificarea pozitivă la buget se regăsește municipiul Ploiești, cu 11,146 milioane de lei, urmat de localitățile Băicoi – 364 milioane de lei, Mizil – 276 milioane de lei, Vălenii de Munte – 328 milioane de lei, Ariceştii Rahtivani – 265 milioane de lei, Blejoi – 303 milioane de lei, Bucov – 204 milioane de lei, Păuleşti – 212 milioane de lei. ”Sumele provenite din cota din impozitul pe venit – așa cum sunt prevăzute prin lege – și care s-au repartizat la bugetele județului și ale localităților vor fi supuse analizei consilierilor județeni în ședința de consiliu din data de 6 octombrie. Această rectificare pozitivă se datorează faptului că, în județul Prahova, șomajul a scăzut, existând trei mari poli unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de salariați, respectiv în cadrul parcurilor industriale de la Ploiești, Ariceștii Rahtivani și Urlați. În plus, s-au disciplinat și constructorii, în sensul că toți cei care lucrează pe teritoriul județului au fost obligați să-și deschidă puncte de lucru în Prahova, prin urmare, și aportul la impozitul pe venitul global a crescut. De asemenea, mai sunt lucrările care se realizează în cadrul proiectelor europene, care, la rândul lor, au generat noi locuri de muncă”, ne-a declarat Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.
Conform datelor Direcției Județene de Statistică Prahova, efectivul salariaţilor din judeţ, la sfârşitul lunii iunie 2014, a fost de 168.708 de persoane, mai mult cu 477 de persoane decât în luna mai a acestui an. În ceea ce privește șomajul, potrivit datelor Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie 2014 era de 14.678 de persoane, comparativ cu luna mai a acestui an, fiind mai mic cu 118 persoane. Rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii iunie 2014 a fost de 4,8%, comparativ cu luna iunie a anului trecut când a fost de 5,3 %.