• Primarul Iulian Bădescu speră ca, la începutul anului 2014, mijloacele de transport achiziţionate să circule, deja, pe străzile din Ploieşti

Transformarea Regiei Autonome de Transport Public Ploieşti în SC Transport Călători Express SA şi implicaţiile de natură juridică ale acestei schimbări au avut urmări asupra multora dintre documentele emise de către noua societate comercială de transport public ploieştean. Astfel, deşi caietul de sarcini şi documentaţia pentru organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea a 15 autobuze noi erau gata de ceva vreme, modificările apărute în actele juridice ale noii societăţi au determinat ca abia vineri, 22 noiembrie, să fie lansat anunţul preliminar pentru declanşarea procedurii de achiziţie.
Potrivit anunţului de intenţie postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), până la sfârşitul lunii noiembrie va fi începută procedura de adjudecare, cu toţii paşii legali pe care îi prevede legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice. Conform aceleiaşi surse, cele 15 autobuze vor avea obligatoriu o lungime de 12 metri, iar podeaua va fi complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, pentru accesul facil inclusiv pentru persoanele care se deplasează greu sau au probleme de handicap. Aşa cum s-a anunţat deja, autobuzele vor fi cumpărate în sistem leasing, valoarea estimată a contractului fiind de circa patru milioane de euro.
Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a declarat că se speră ca procedura de achiziţie să fie finalizată anul acesta, iar, din primăvara lui 2014, noile mijloace de transport să intre deja în circulaţie pe străzile din municipiu. Potrivit edilului, caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire se află în prezent la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, pentru avizare, şi până la sfârşitul acestei săptămâni va fi lansată procedura de achiziţie.
Cumpărarea autobuzelor este strict necesară în această perioadă, dată fiind preconizata demarare a lucrărilor pentru modernizarea liniilor de tramvai din Ploieşti. Din primăvara viitoare, când tramvaiele vor fi trase pe dreapta pentru realizarea noilor căi de rulare 101 şi 102, autobuzele şi troleibuzele vor fi singurele mijloace de transport în comun care vor circula, timp de aproximativ un an şi jumătate, pe străzile din Ploieşti. Pentru că în momentul de faţă vehiculele din parcul auto al SC Transport Călători Express SA Ploieşti sunt învechite şi au nevoie repetată de înlocuirea unor piese importante, achiziţia unor autobuze noi este necesară, tocmai pentru că acestea vor îndeplini pentru o perioadă lungă de timp – fără cheltuieli suplimentare – condiţiile de transport public pentru ploieşteni.
Violeta STOICA