TCE SA va semna contractul de delegare de gestiune a transportului public cu Primăria Ploieşti

SC Transport Călători Express SA, operatorul de transport public al municipiului Ploieşti, va prelua prin delegare de gestiune, după reorganizarea administrativă a Regiei Autonome de Transport Public, activitatea pe care o desfăşoară şi în prezent, având în vedere reglementările în domeniul asigurării serviciilor publice de transport de călători.

Conform legislaţiei în vigoare, Consiliul Local Ploieşti, în calitate de acţionar unic al SC Transport Călători Express (TCE) SA, poate să atribuie direct, fără organizarea unei licitaţii, contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local către operatorul care desfăşoară şi în prezent această activitate.
Astfel, un proiect de hotărâre va fi supus votului consilierilor locali ploieşteni, care vor trebui să se pronunţe asupra studiului de oportunitate privind delegarea serviciului de transport public local, asupra delegării acestui serviciu către SC Transport Călători Express SA, precum şi asupra prevederilor contractului care ar urma să fie încheiat între municipalitate şi societatea comercială care asigură transportul public ploieştean.
Prin acest contract, TCE Ploieşti va avea dreptul de a opera pe teritoriul administrativ al municipiului Ploieşti, în schimbul îndeplinirii obligaţiilor stabilite în cadrul Contractului de delegare şi în Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate şi curse regulate speciale.
Potrivit Legii serviciilor de transport public local, durata delegării serviciului de transport public local se stabileşte prin contract de către autorităţile publice locale şi trebuie să fie corelată cu durata medie de amortizare a tuturor mijloacelor de transport deţinute în proprietate sau pe baza unui contract de leasing, dar nu mai mult de şase ani pentru transportul cu autobuze sau de zece ani – pentru tramvaie sau troleibuze. Pentru că TCE SA Ploieşti are în dotare atât autobuze cât şi tramvaie şi troleibuze necesare acoperirii întregii reţele de transport public de persoane în municipiul Ploieşti, durata propusă a contractului de delegare va fi de şase ani.
La data de 30 septembrie 2013, TCE Ploieşti avea 1.042 de angajaţi, dintre care patru directori, 18 şefi de secţii, de servicii şi de birouri, 70 de ingineri, economişti, tehnicieni (încadraţi la personal administrativ) şi 950 de angajaţi ca personal muncitor, reprezentând personal de bord, de exploatare şi de întreţinere şi reparaţii. Mai mult de jumătate dintre angajaţi au o vechime de peste 20 de ani în cadrul fostei RATP, actuala societate comercială.

V.STOICA