• Tribunalul Prahova a dat castig de cauza Institutiei Prefectului in procesul intentat de Violeta Gontea
• Potrivit Legii administratiei publice locale, decizia primei instante este definitiva si irevocabila
• Alegerile pentru un nou edil la Drajna se vor organiza in 90 de zile de la pronuntarea judecatorilor in acest caz

Desi inca neoficial, comuna Drajna a ramas fara primarul ales in urma cu trei luni. Violeta Gontea (PDL) a pierdut mandatul de edil al localitatii, din cauza incompatibilitatii de care a fost acuzata de catre un grup de consilieri locali.
Desi a castigat, la mijlocul lunii august, procesul privind suspendarea executarii ordinului emis de catre prefectul de Prahova, Marius Sersea, prin care se constata incetarea mandatului de primar al comunei Drajna, Violeta Gontea a pierdut la instanta de fond actiunea care viza anularea deciziei de incetare a mandatului.

Vineri, judecatorii Tribunalului Prahova – care ramasesera in pronuntarea sentintei de circa o saptamana de la ultimul termen in proces – au respins cererea de anulare a actului administrativ emis de catre prefectul de Prahova, la data de 25 iulie.
Potrivit legislatiei in vigoare (Legea administratiei publice locale, articolul 69 si Statutul alesilor locali), mandatul primarului inceteaza de drept in conditiile Legii statutului alesilor locali – printre care se regaseste si incompatibilitatea. Conform prevederilor legale, „ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanta de contencios administrativ in termen de 10 zile de la comunicare”, iar „instanta de contencios administrativ este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila”.
Potrivit unor surse oficiale din cadrul Institutiei Prefectului judetului Prahova, dupa primirea motivarii sentintei date de judecatorii Tribunalului Prahova, va urma procedura organizarii unui nou scrutin pentru alegerea primarului comunei Drajna. Astfel ca, in termen de maximum 90 de zile de la data pronuntarii hotararii instantei (adica de vineri, 14 septembrie in circa trei luni), vor avea loc noi alegeri la Drajna. Data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de catre Guvern, la propunerea prefectului, si este foarte posibil ca locuitorii comunei sa mearga la vot pe 9 decembrie sa-si aleaga atat primarul, cat si reprezentantii in Parlamentul Romaniei.
Un alt caz in care un primar prahovean si-a pierdut mandatul inainte de expirarea termenului de patru ani a fost, in anul 2011, cel al edilului din comuna Scorteni, Gheorghe Bazga. Acesta si-a incheiat mandatul cu un an mai devreme pentru ca a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. In fapt, fostul primar de la Scorteni a fost condamnat in urma unui proces care a durat mai bine de patru ani, in care a avut calitatea de inculpat, dupa ce un locuitor al comunei l-a dat in judecata pentru ca nu i s-au respectat drepturile asupra proprietatii.
In prezent, un alt primar pedelist are sabia pierderii mandatului deasupra capului. Este vorba despre edilul din Filipestii de Padure, Costel Morarescu, acuzat, la randul sau, de unii consilieri locali de incompatibilitate. Deocamdata, in acest caz, Institutia Prefectului Prahova nu a primit o propunere de incetare a mandatului venita din partea secretarului comunei.

Violeta STOICA