• Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, a anuntat semnarea a doua protocoale pentru dezvoltarea statiunii
• Unul dintre acestea vizeaza circulatia trenurilor pe calea ferata Ploiesti-Slanic

La inceputul saptamanii viitoare, mai precis marti dimineata, la Primaria Slanic va avea loc semnarea a doua protocoale deosebit de importante pentru dezvoltarea orasului-statiune, potrivit declaratiilor presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Unul dintre cele trei documente care vor fi parafate vizeaza direct circulatia trenurilor de marfa si de calatori de la Ploiesti la Slanic si retur, protocolul urmand sa fie semnat de catre reprezentantii societatii Transferoviar Grup (operatorul acestui sector de cale ferata), Consiliul Local Slanic, Consiliul Judetean si Salina Slanic. Prin intermediul acestui act se vor stabili responsabilitatile si caile de colaborare intre semnatari, pentru asigurarea in conditii bune si eficiente a circulatiei trenurilor. Presedintele Consiliului Judetean Prahova a precizat, ieri, ca s-au finalizat probele de circulatie pentru sectorul de cale ferata, nesemnalandu-se probleme mari, in afara unor buloane furate (n.n. – tije metalice care tin impreuna componente ale sinelor), dar care au fost inlocuite.
In scurt timp, dupa finalizarea tuturor etapelor premergatoare reluarii circulatiei – inclusiv preluarea personalului pentru ruta Ploiesti-Slanic de catre societatea care a castigat la licitatie dreptul de operare a caii ferate – trenurile de marfa si cele de calatori vor face din nou legatura intre Ploiesti si localitatile de pe Valea Slanicului.
Un alt protocol de colaborare va fi semnat, tot marti, in vederea deschiderii pentru turisti a Baii Verzi, investitie realizata cu fonduri europene si cofinantata de catre Consiliul Judetean Prahova, care, in prezent, functioneaza „in regim de avarie”, complexul turistic fiind doar partial accesibil.
„In aceeasi zi, la intalnirea la care vor participa si reprezentantii Societatii Nationale a Sarii la cel mai inalt nivel, va avea loc si prezentarea proiectului de amenajare turistica a Salinei Slanic, un proiect care asteapta de multi ani sa fie pus in practica si sa primeasca sustinerea necesara, in special din punct de vedere financiar, pentru ca valoarea totala estimata pentru investitii se ridica la circa 14 milioane de euro”, afirma Mircea Cosma.
Daca proiectul va primi finantare europeana pe segmentul dezvoltarii turistice, Salina Slanic va fi una dintre atractiile europene „subpamantene”. Pe langa masinile electrice care vor circula in incinta salinei, la 200 de metri sub pamant, in galeriile de sare, vor fi construite o biserica, un hotel pentru cazarea turistilor dar si a persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii, un restaurant cu 400 de locuri, terenuri de tenis. „In plus, in proiect sunt prevazute si un muzeu al sarii si zone special amenajate pentru impachetari cu namol sapropelic, care are un continut ridicat de sare si care poate fi folosit pentru diverse afectiuni, in special reumatologice. Pe langa cele mentionate, vor aparea si lifturi speciale – dupa modele consacrate, care sa reziste in mediul cu o salinitate foarte ridicata”, a mentionat presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.
Suprafata totala a Salinei Slanic este de aproximativ 14 hectare, fiind cea mai mare din Europa.
Violeta STOICA