• Primul contract privind executia lucrarilor va fi semnat maine, pentru orasul Comarnic

Ieri, la sediul SC Hidro Prahova SA, a avut loc o dezbatere privind stadiul implementarii proiectului de reabilitare si modernizare a sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova, al carui contract de finantare din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Mediu, a fost semnat in luna mai 2011. Proiectul – care vizeaza atingerea obiectivelor solicitate de catre Uniunea Europeana in privinta gradului de acoperire cu retele de canalizare si reabilitare/ modernizare a retelelor de apa din judetul Prahova – are o valoare totala de 162,6 milioane de euro, din care cheltuielile eligibile se ridica la 146,2 milioane de euro.

Pentru implementarea proiectului, a carui durata se intinde pana in anul 2015, este necesara incheierea unui numar de 11 contracte – in urma organizarii unor proceduri de achizitie – din care doua pentru prestarea serviciilor de asistenta tehnica, iar din celelalte noua – trei sunt contracte de proiectare si executie, iar restul de sase – numai de executie a lucrarilor. Potrivit declaratiilor directorului general al SC Hidro Prahova, Dumitru Pantea, maine va fi semnat primul contract de lucrari, pentru executia retelelor de canalizare in orasul Comarnic, a carui valoare se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. „Trebuie mentionat ca, in prezent, orasul Comarnic dispune de… 200 de metri de canalizare, insa in urma acestor lucrari, in aceasta localitate de pe Valea Prahovei va fi gata reteaua pe 59,6 kilometri”, a precizat Dumitru Pantea. Dintre contractele de prestari servicii, a fost incheiat pana in prezent, cu Romair Consulting, cel privitor la management, proiectare si asistenta tehnica pentru o mare parte a aglomerarilor urbane, in prezent fiind lansata procedura de achizitie pentru contractul care vizeaza managementul si asistenta tehnica pentru Valea Prahovei.
Pe sectorul reabilitarii si modernizarii retelelor de canalizare, la finalizarea implementarii proiectului vor fi realizati circa 350 de kilometri in cadrul aglomerarilor urbane aferente oraselor Sinaia, Breaza, Campina, Baicoi, Plopeni, Valenii de Munte, Mizil si Urlati.
Prezent la evenimentul de ieri, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat ca de la bugetul judetean se va asigura cota parte cu care autoritatile locale trebuie sa participe la finantarea proiectului. „Vom asigura suma de 1.170.000 de euro din sectiunea de dezvoltare a bugetului judetului Prahova pentru acoperirea cotelor aferente localitatilor. De asemenea, trebuie prevazuta si asigurarea cheltuielilor neeligibile pentru anul 2012. Exista insa probleme pentru primariile care nu au participat, anul trecut, la majorarea capitalului social al SC Hidro Prahova SA, sume care au fost transferate tot de la bugetul Consiliului Judetean Prahova, dar cu care multe dintre autoritatile implicate in proiect nu au venit la cresterea capitalului. Acestea nu vor mai primi alti bani de la bugetul judetean pana nu-si vor achita cota care le revine in acest sens. Nu putem sa ne jucam cu implementarea acestui proiect”, a mentionat Mircea Cosma.
In urma finalizarii acestui amplu program de modernizare si de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, 12 localitati, grupate in cadrul celor opt aglomerari urbane, vor indeplini criteriile solicitate de Uniunea Europeana in materie de mediu.
Violeta STOICA