Autoritatile publice locale sau centrale care depun documentatii de atribuire spre verificare catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si, ulterior, nu parcurg etapele de organizare propriu-zisa a licitatiilor sau a cererilor de oferta sunt pasibile de sanctiuni. Pentru ca multe dintre autoritatile contractante pun in seama ANRMAP intarzierile in organizarea procedurilor de achizitie, reprezentantii acestei institutii nationale de reglementare si monitorizare a achizitiilor publice au precizat, printr-un comunicat de presa, ca autoritatea nu are intarzieri in verificarea documentatiilor de atribuire aferente procedurilor de achizitie publica, avand ca sursa de finantare fonduri europene. Dintre cele transmise in SEAP, un numar total de 1323 de documentatii de atribuire au ca sursa de finantare fondurile europene, inclusiv cele sapte Programe Operationale.
Operatorii ANRMAP au verificat un numar de 1.041 de documentatii, 282 de documentatii fiind in asteptarea validarii, toate aflate in termenul prevazut de legislatia in vigoare. Dintre documentatiile aflate in asteptarea validarii, 137 sunt reveniri, adica documentatii retransmise de catre autoritatile contractante ca urmare a respingerilor operate in baza observatiilor si recomandarilor ANRMAP ce au vizat conformitatea cu legislatia in domeniul achizitiilor publice.
Desi au fost acceptate un numar de 1953 de documentatii de atribuire, doar 1652 de proceduri de achizitie publica au fost initiate de catre autoritatile contractante prin intermediul unui anunt/invitatie de participare. „Facem apel catre toate autoritatile contractante sa demareze procedurile imediat ce au documentatiile de atribuire acceptate de catre ANRMAP, altfel vom avea in vedere aplicarea de sanctiuni celor care transmit spre verificare documentatii de atribuire pentru ca ulterior, dupa acceptare, sa nu mai demareze procedurile prin intermediul www.e-licitatie.ro”, se arata in precizarile autoritatii de reglementare a achizitiilor.
Valoarea estimata a contractelor care au primit acceptul de publicare si demarare a procedurilor de achizitie publica din partea ANRMAP se ridica la aproximativ sase miliarde de lei, patru miliarde de lei fiind pentru lucrari de investitii, iar dintre acestea fonduri in valoare de un miliard de lei reprezentand bani europeni.
V.S.