Primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, s-a blocat intre… liniile de tramvai 101 si 102, dupa ce proiectele de reabilitare a cailor de rulare – depuse spre analiza la Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AMPOR) – au ramas in stadiul initial. Adica in evaluare. Asa cum Andrei Volosevici insusi declara, la sfarsitul saptamanii trecute, cele doua proiecte trebuie unite, dupa ce au fost depuse separat la AMPOR. Asadar, craterele de langa liniile de tramvai vor mai face zile negre, multa vreme de acum inainte, soferilor care persista in a parcurge cu autoturismele strazile taiate, la propriu si la figurat, de mult-hulitele sine.
In martie 2009, primarul Volosevici anunta ca va lua decizia desfiintarii caii de rulare a tramvaiului 101, pe distanta Gara de Sud – Tribunalul Prahova, deoarece avea in vedere reconfigurarea acestui traseu. Atunci, edilul se gandise chiar si la locurile de munca ale angajatilor Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti, respectiv ale vatmanilor, gandindu-se la introducerea unui mijloc de transport in comun in regim expres, care sa faca legatura intre principalele zone ale orasului. Deoarece contopirea celor doua proiecte mentionate si gasirea solutiei de finantare cu fonduri europene nu va fi prea usoara, varianta care ramane la dispozitia primarului Volosevici este aceea a reluarii discutiilor cu ploiestenii, abandonate din fasa, in anul 2009, referitor la desfiintarea liniei de tramvai 101. O singura dezbatere publica s-a desfasurat, in luna aprilie 2009, la propunerea municipalitatii, pentru consultarea populatiei pe aceasta tema. Deoarece taberele au fost impartite, proaspatului primar (la acea data) Andrei Volosevici nu i-a fost foarte greu sa renunte la durerile de cap pe care i le-au dat aceste intalniri cu cetatenii. Astfel, in luna mai 2009, cand in Primaria Ploiesti inca mai functiona relatia cu jurnalistii, printr-un comunicat de presa, edilul municipiului anunta ca intalnirile stabilite cu persoanele interesate de mentinerea sau desfiintarea liniei de tramvai 101 vor fi reprogramate. „Data la care discutiile vor fi reluate va fi anuntata ulterior”, se preciza in informatia de presa emisa la data de 6 mai 2009.
Data fiind starea precara si problemele mult mai mari pe care le ridica astuparea periodica a gropilor de langa sinele tramvaielor 101 si 102, precum si dificultatile intampinate in accesarea fondurilor europene pentru refacerea caii de rulare, Andrei Volosevici ar trebui sa se gandeasca serios la posibilitatea reluarii discutiilor intrerupte brusc in aprilie 2009, pe acest subiect. In special pentru ca exista un precedent viabil. Asa cum s-a petrecut dupa desfiintarea liniei de tramvai 104 (care facea legatura intre centrul Ploiestiului si zona industriala Teleajen), s-a demonstrat ca astuparea sinelor nu este nici prea costisitoare si, in plus, aduce liniste in locuintele alegatorilor!
V.STOICA