Reprezentantii administratiilor locale, desemnati prin vot la alegerile locale din 2008 – fie ei primari, viceprimari, consilieri locali sau judeteni – se afla, acum, la jumatatea mandatului. In cei doi ani deja scursi din mandatul de patru, electoratul si-a putut da seama, cu siguranta, daca a meritat sau nu sa dea votul celor aflati in fruntea localitatilor. In tot acest interval de timp, insa, o parte dintre alesi n-au fost stabili din punct de vedere politic, in timp ce altii, ca urmare a sustinerii evident politice, au avut norocul sa acceada in functii mult mai importante, nu doar la nivel judetean, ci si central.
Dand timpul in urma, insa, o radiografie asupra alegerilor din 2008 din cele 104 localitati prahovene arata ca 43 dintre primari au castigat alegerile din primul tur, iar ceilalti 62 – in cel de-al doilea tur, in cazul a 72 de persoane fiind vorba despre realegerea lor. Totodata, 10 fosti viceprimari – din Breaza, Plopeni, Valenii de Munte, Bertea, Brebu, Magureni, Paulesti, Salciile, Talea si Telega – au luat locul acelora care au fost primari in mandatul 2004-2008. Dintre cele 37 de candidate femei care au concurat la functia de primar, sapte au iesit invingatoare. Cu exceptia celei din Lapos, la Tataru, Provita de Sus, Gorgota, Calugareni, Izvoarele, Surani a fost vorba despre realegerea lor in functie, in ultimele trei cazuri – chiar din primul tur.
Conform rezultatelor alegerilor din iunie 2008, cele mai multe posturi de primar le-a avut PDL – 36, urmat de PSD – cu 28, PNL – 20, PNDC – 13, PNG – 4, PRM – 2, PNTCD – 1. Acum, situatia este cu totul alta, gratie celebrului traseist politic Florin Anghel, fost lider al PNDC care a sarit in barca PDL pentru a castiga un loc in Camera Deputatilor. Salturile acrobatice ale acestuia dintr-o barca politica in alta au facut ca, in Prahova, cei care au castigat alegerile locale din 2008 sub semnul electoral al PNDC – crucea – sa se imprastie, din 2009 incoace, care pe unde a gasit oferta electorala mai buna, fie la putere, fie in opozitie. Iar situatia este valabila atat in cazul alesilor locali, cat si al celor judeteni, dar si al primarilor si al viceprimarilor.
In niciunul dintre cele 104 legislative locale, insa, inclusiv la Consiliul Judetean Prahova, multi dintre cei care au depus juramantul de credinta, acum doi ani, nu mai se regasesc astazi. Motivul este ca fie au fost promovati, fie au renuntat de buna voie, din diverse motive, la statutul de ales local sau judetean.
Astfel, daca in Consiliul Judetean Prahova, la inceputul mandatului, pe partide, configuratia era alta: PDL – 11 reprezentanti, PSD – 10, PNL – 7, PNDC – 5, PNG – 3, astazi, situatia este alta: PDL – 15 (cu vicepresedintele Auras Dragomir), PSD – 11 (cu presedintele Mircea Cosma), PNL – 7 (cu vicepresedintele Adrian Semcu), PNG – 3, PNDC – 1. In cazul Consiliului Local Ploiesti, daca in iunie 2008 erau 10 consilieri locali de la PDL, 8 – de la PSD, 4 – de la PNL, 3 – de la PNG, si 2 – de la PNDC, astazi, configuratia legislativului ploiestean este urmatoarea: PDL – 11, PSD – 8, PNL – 4, PNG – 3, un independent.
Si, daca tot scriam mai sus despre ascensiuni in functii mai inalte, ca urmare a sprijinului politic, reamintim ca din functia de alesi ploiesteni PDL, Adrian Dobre a devenit prefectul judetului, Mirela Limboseanu – subprefect, Dan Ionita – directorul Administratiei Domeniului Public si Privat; Razvan Lungu – fost consilier PNL, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti. In cazul consilierilor judeteni: Gabriel Hornoiu (PDL) este acum subprefect, Andrei Sava, Florin Anghel si George Ionescu – tot de la PDL – au ajuns deputati, Gheorghe Nastasia (PDL)- secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii.
N. DUMITRESCU